Jis teigė, jog užsienio reikalų ministras G. Landsbergis šiuo aspektu elgiasi kaip valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis.

„Tai labiau panašu yra į ne užsienio reikalų ministro veiklą, o į konservatorių partijos vadovo veiklą. Kai jis yra suinteresuotas, kad jo partijos reitingai būtų aukštesni, kad jie gautų daugiau vietų Seimo rinkimuose, arba pasiektų geresnių rezultatų prezidento rinkimuose“, – įžvalgomis dalijosi G. Mažeikis.

Paklaustas, ar tokie gąsdinantys valdančiojo G. Landsbergio pareiškimai neplatina bejėgystės jausmo, VDU profesorius G. Mažeikis išskyrė du aspektus.

„Juk užsienio reikalų ministras gali užsiimti aktyvia diplomatine veikla ir spręsti šias grėsmes, būtų įsitraukęs į tarptautinį bendradarbiavimą, kurio dėka mes ir užtikrintume (pasiruošimą atremti, aut. p.) savo grėsmes. Jis mato tų grėsmių didėjimą, vadinasi, kad ir pats nepadaro visų darbų. Čia pirmas dalykas.

O antras dalykas, konservatorių partija vadovauja Seimui jau ilgą laiką ir jie kaip tik yra atsakingi už visą saugumo politiką. Būtent jie akcentavo šiuos klausimus. Jeigu jie mano, kad grėsmės nesumažėjo, o padidėjo, tai jie patys sako, kad nepadarė visko, tai tada prašom ir pasakyti – ko jūs nepadarėte, kad ateinanti naujoji politinė valdžia galėtų tuos žingsnius padaryti.

Abiem atvejais mes matome abejotiną dalyką. Galų gale tai didina ir nepasitikėjimą pačia Ukraina, NATO ir ES misija remti Ukrainą. Tikintis geresnių rezultatų ne tik fronte, bet ir įvairiose galimose užkulisinėse derybose, kurių dėka būtų galima Rusiją galbūt ne karo, bet diplomatiniu būdu išstumti iš Ukrainos teritorijos“, – kalbėjo LNK vidudienio žinių pašnekovas.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas suskubo raminti. Jis sako, kad situacija nei pablogėjo, nei pagerėjo. Koalicijos partneriai teigia, kad bendrame valdančiųjų frakcijų posėdyje užsienio reikalų ministras G. Landsbergis apie didesnes grėsmes net neužsiminė. VDU profesorius G. Mažeikis LNK vidudienio žiniose svarstė, jog šis gąsdinimas labiausiai patiktų Rusijos auditorijai.

„Kadangi ji irgi kalba tą patį – kad Ukraina nieko nepasiekė, pralaimi ir tuoj pat yra reikalingos derybos. Apie tai, kas sekasi fronte, o kas ne turėtų kalbėti krašto apsaugos ministras, arba kariškiai. O jau užsienio reikalų ministras turėtų komentuoti, kaip jau sekasi diplomatiniame fronte ir kas čia yra nuveikta sėkmingo.

Todėl, kad karas ir kiekvienas karas baigiamas diplomatinėmis derybomis, tik fronto linija yra brėžiama skirtingose vietose. Ir sąlygos yra įvardijamos labai skirtingos“, – teigė VDU profesorius G. Mažeikis.

Visą LNK vidudienio žinių pokalbį su G. Mažeikiu žiūrėkite čia: