Profesorius Tomas Janeliūnas „Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“ paaiškino, kas yra toji „nešvari bomba“, ar realus branduolinio ginklo panaudojimas Ukrainoje ir koks būtų to poveikis.

„Nešvari bomba“ yra paprastas nebranduolinis sprogimas, bet to užtaiso dalis yra kažkokios radioaktyvios medžiagos. Tai yra dūmai, dulkės, gali būti kažkokios net specifiškai užkrėstos metalo dalelės, bet sprogimo galia šiuo atveju yra ne branduolinė ir pats sprogimas paprastai nepadaro didelės žalos. Didesnę žalą sukelia panika. Netgi radiacijos sklaida tokiais atvejais teoriškai neturėtų būti labai didelė, nes ji yra saistoma paties to sprogimo dydžio ir aišku aplinkos sąlygų“, – sakė T. Janeliūnas.

Anot jo, sprogus tokiai bombai, gali būti paveikta kelių kvadratinių kilometrų teritorija, bet didžiausias poveikis yra psichologinis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)