V. Pranckietis tapo žinomas 2016 metais, išrinktas į Seimą jis tapo parlamento pirmininku. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) jį pristatė kaip žinomą mokslininką, profesorių.

Ramūnas Karbauskis ir visi kiti jo buvę bendražygiai jį vadino profesoriumi“, – LNK žinioms sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas.

V. Pranckietis rinkimuose 2020 metų Seimo rinkimuose dalyvavo jau su šia politine jėga, irgi prisistatė kaip profesorius.

Dabar R. Karbauskis sako, kad profesoriumi jį vadino, nes jis pats save taip įvardino.

„Ne kiek mes naudojome, bet jis pats naudojo. Mes gi nežinome, kodėl žmogus save vadina profesoriumi“, – aiškino LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

VRK gavo anonimo skundą, kad V. Pranckietis nėra joks profesorius ir neteisingai reklamuojasi.

„Mane testavo universitetas. O dabar VRK sprendžia, o aš turiu pasirinkti. Kaip vienoje laidoje juokiasi, kad V. Pranckietis turės pasirinkti – jis liberalas ar profesorius“, – kalbėjo buvęs Seimo vadovas V. Pranckietis.

Profesoriumi tampama 2 būdais, kai už ypatingus mokslo pasiekimus suteikiamas profesoriaus pedagoginis laipsnis, V. Pranckietis tokio laipsnio neturi. Profesoriumi galima tapti ir laikinai, kai universitetas pasamdo eiti profesoriaus pareigas.

Viktoras Pranckietis

2016 metais, prieš pasukdamas į politiką, V. Pranckietis buvo įdarbintas tuomečiame Aleksandro Stulginskio universitete, dirbti profesoriumi.

„Aš žinau jo mokslinę brandą, jo mokslinius tyrimus ir tikrai mano akyse jis yra profesorius“, – LNK sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) žemės ūkio akademijos kanclerė Astrida Miceikienė.

Tačiau V. Pranckietį apskundęs anonimas teigia, kad profesoriumi jis dirbo tik du mėnesius. Nes vos įdarbintas tapo Seimo nariu ir universitetą paliko.

Tam pritaria ir dalis VRK narių.

„Kai jis kandidatavo 2020 metais ir prisistatinėjo profesoriumi, nors jau 4 metus nėjo tų pareigų, tai atleiskite, bet jis tikrai klaidino visuomenę ir rinkėjus, kurių elgesį jis siekė paveikti“, – VRK posėdyje sakė jos narė Aistė Žilinskienė.

V. Pranckietis teigė, kad nors profesoriumi nebedirba, bet jo profesoriaus atestacija dar galioja iki vasaros.

„Mano atestacija dar yra galiojanti iki šiol, dar iki kurio laiko. Jeigu aš būčiau neišrinktas į Seimą, vėl galėčiau tęsti profesoriaus karjerą“, – sakė buvęs parlamento pirmininkas.

Aukštosios mokyklos kanclerė A. Miceikienė patvirtina, kad V. Pranckietis yra profesorius iki šių metų vasaros.

Nors atsakymuose VRK aukštoji mokykla rašė, jog V. Pranckietis profesoriumi dirbo iki išrinkimo į Seimą. O pirmos savo priesaikos Seime išvakarėse, jis iš profesoriaus pareigų buvo atleistas.

Viktoras Pranckietis

Po chaotiško VRK balsavimo patiems nariams kilo klausimų, todėl sprendimas buvo nepriimtas ir atidėtas iki kito posėdžio.

V. Pranckietis sako, kad iš jo yra bandoma pasityčioti.

„Tai yra vienas iš patyčių sukurtas laukas“, – aiškino jis.

Kas yra tas jį apskundęs anonimas, parlamentaras sako turintis minčių.

Seime apsilankęs LVŽS pirmininkas R. Karbauskis sako, kad reikėtų pasidomėti ir kitais šalies profesoriais.

„Dėl Vytauto Landsbergio kyla tas pats klausimas – kodėl jis vadinamas profesoriumi“ – klausimą kėlė jis.

Tokios R. Karbauskio kalbos kelia šypseną mokslo bendruomenei. V. Landsbergis dėstyti pradėjo 1952 metais, yra habilituotas mokslų daktaras, daugybės knygų autorius, keli užsienio šalių universitetai V. Landsbergiui yra suteikę garbės daktaro vardą. Iki politikos jis dirbo muzikos akademijoje profesoriumi.