Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė konservatorė Gintarė Skaistė priekaištavo, kad susidaro įspūdis, jog egzistuoja dvi paralelinės realybės.

„Vienoje gyvena Lietuvos žmonės, kitoje gyvena Vyriausybė, įsivaizduodama, kad jai sekasi taip, kaip planuota, ypač vertinant ekonominę socialinę politiką ir jos rezultatus“, – ketvirtadienį plenarinių posėdžių salėje kalbėjo parlamentarė.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariai – liberalas Kęstutis Glaveckas ir konservatorius Mykolas Majauskas – BNS tvirtino, kad ir šįkart ataskaita buvo neobjektyvi, formali, premjeras nutylėjo „negatyvius dalykus“.

„Ataskaita formali, uždaviniai, formuoti anksčiau, sprendžiami, bet labai lėtai, tai rodo, kad politinė valia daryti reformas po truputį slopsta“, – pareiškė K. Glaveckas.

Jis apgailestavo, kad Vyriausybei pristatant veiklos rezultatus, išlaikomas „ataskaitos be pasekmių formatas“.

„Jeigu būtų nepritarimo koks nors institutas, galima būtų tikėtis, kad ji būtų kitokia. Dabar ataskaitai nepritarus, jokių pasekmių nėra, tai ir gali užsiimti savęs gyrimu“, – teigė jis.

Seimo narys pastebėjo, kad premjeras „nustojo kalbėti apie biurokratijos indeksą“, kuris, K. Glavecko teigimu, ne mažėja, o ima augti, nors investicijos į technologijas didėja.

„O kuo daugiau valdininkų, tuo daugiau korupcijos, nes jų algos yra žemos“, – sakė K. Glaveckas.

M. Majauskas, K. Glaveckas ir Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas pabrėžė, kad nesutampa premjero Sauliaus Skvernelio ir Europos Komisijos (EK) pozicijos dėl Lietuvos pažangos.

„S. Skvernelis sako, kad jos praktiškai visos įgyvendintos arba labai nedaug trūksta iki jų įgyvendinimo, o EK rekomendacijose įvertinimas visiškai kitoks – arba ta pažanga yra nedidelė arba ji nepadaryta, pavyzdžiui, mokesčių srityje, dėl mokesčių bazės išplėtimo“, – BNS kalbėjo K. Glaveckas.

A. Sysas Seimo posėdžių salėje taip pat priekaištavo, kad nekreipimas dėmesys į EK išvadas, kad Lietuvai skirtų rekomendacijų įgyvendinimo pažanga nedidelė:„Ar Vyriausybė kada nors pradės atsižvelgti į EK pastabas ir rekomendacijas, kurios ir duotų teigiamą rezultatą kovojant su skurdu ir atskirtimi, nes jūs nevykdote jų jau ne pirmus metus.“

Pasak K. Glavecko, S. Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės dėka „labai sunkiai mažėja“ pajamų skirtumas tarp daugiausiai ir mažiausiai uždirbančių gyventojų.

G. Skaistės teigimu, skurdo rizikos lygio ir pajamų nelygybės rodikliai pernai išaugo.

„Planas buvo 6,8 karto skirtumas tarp turtingiausių ir neturtingiausių (pajamų – BNS). Tuo tarpu nauji rezultatai rodo, kad skirtumas yra 7,4“, – ketvirtadienį per Vyriausybės 2018 metų veiklos ataskaitos pristatymą Seime teigė G. Skaistė.

M. Majauskas atkreipė dėmesį, kad būdamas euforijos būsenos dėl pritrauktų investicijų į Lietuvą, premjeras pamiršo, „kaip yra dusinamos galimos investicijos į bankinį sektorių“.

„Tų investicijų galėjo būti reikšmingai daugiau ir ypatingai į jautrų bankinį sektorių“, – teigė M. Majauskas.

K. Glaveckas be kita ko kritikuoja ir Vyriausybės indėlį didinant aukštos pridėtinės vertės, modernių technologijų svorį šalies ūkyje.

„Naujos ekonomikos lyginamasis svoris ekonomikoje palyginti mažas – 6-7 proc., kai tuo tarpu Vokietijoje – apie 30-40 proc. O dabar mažėjant eksportui bet kokios ekonomikos dalies lėtėjimas reiškia, kad eksporto galimybės irgi traukiasi. Apie tai nekalbėjo premjeras“, – piktinosi jis.

S. Skvernelio vadovaujama Vyriausybė dirba nuo 2016 metų gruodžio.