Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo teisėja Nijolė Žimkienė antradienį pradėjo nagrinėti buvusiam Vilniaus merui iškeltą baudžiamąją bylą.

Praėjus beveik dvejiems metams po skandalingos istorijos Liberalų sąjudžio narys Š. Skučas, kuriam esą spaudimą darė V Navickas, jau pakeitė savo poziciją ir teigia, jog neturi jokių pretenzijų V. Navickui.

„Aš asmeniškai vertinu tai kaip nesusipratimą, kuris neturėjo išlįsti iš tų normalių lengvinių ribų“, – sakė Š. Skučas.

Maža to, jis pareiškė, kad slapta darytas ir vėliau prokuratūrai pateiktas garso įrašas buvo sumontuotas – tai esą padarė buvęs mero patarėjas.

Kaip teisme pagarsino valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Rasa Lukaševič, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad V. Navickas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, kai Š. Navicką vertė pakeisti Kontrolės ir audito tarnybos atliktą bendrovių „Vilniaus šilumos tinklai“ ir „Vilniaus vystymo kompanija“ audito ataskaitas.

Be to, V. Navickas reikalavo pakeisti ataskaitoje nurodytus teiginius, jog Balsių mokyklos statybos vykdytos pažeidžiant Savivaldos įstatymo reikalavimus.

Š. Skučas su tuomečio sostinės mero reikalavimais nesutiko, todėl V. Navickas jį vertė atsistatydinti. Kai to jis nepadarė, buvo atleistas iš pareigų.

Kaltinamajame akte teigiama, kad Š. Skučo slapta darytuose pokalbių įrašuose užfiksuota, jog V. Navickas savivaldybės administracijos kontrolierių vertė priimti konservatorių partijai palankius sprendimus.

„Valdančiajai partijai naudingus patikrinimus reikia atlikti per 3 dienas, o nenaudingus – per 3 metus“, – V. Navicko buvusiam konservatoriui Š. Skučui pasakytus žodžius prokurorai komentuoja kaltinamajame akte.

V.Navickas kalbėjo apie kerštą, sumuštą žmoną ir išgelbėtą gyvybę

V. Navickas nepripažįsta jam pareikštų kaltinimų. „Kaltu neprisipažįstu“,– teismo posėdyje sakė buvęs Vilniaus meras.

Jis teigė, kad greičiausiai tapo savo buvusio patarėjo A. Totoraičio keršto auka.

„Mano buvęs patarėjas pažeidinėjo darbo drausmę, netinkamai elgėsi ir po darbo – gavome pareiškimą, kad buvo mušama žmona ir vaikas, – teisme kalbėjo V. Navickas. – Be to, išsiaiškinome, kad jis Kalvarijų turguje įdarbino savo uošvį, kaip advokatas paėmė nepagrįstai didelį honorarą už puodelį kavos. Kai A. Totoraitis išėjo iš darbo, buvo bandymų susisiekti ir priimti jį į darbą. Manau, kad jis yra šios bylos iniciatorius ir taip man kerštavo, nes visada elgiausi principingai“.

Kaltinamasis taip pat teigė, kad baudžiamąją bylą inicijavęs savivaldybės administratorius Š. Skučas turėtų būti dėkingas jam už išgelbėtą gyvybę.

„Jam esu ne kartą ištiesęs ranką, jis turėjo problemų, galbūt net galiu sakyti, kad jam gyvybę išgelbėjau – vieno renginio metu neatsakingai sėdo prie vairo, mes jį vijomės apie kilometrą, o paskui iš automobilio išlaipinome, o juk viskas galėjo labai blogai baigtis“, – teisme sakė V. Navickas.

Jis taip pat pažymėjo, kad turėjo pretenzijų ir dėl Š. Skučo darbo – esą šis ne visada būna darbe.

„Patikrinome kortelę, kuria jis atsižymi ateidamas į darbą ir išeidamas iš jo, tai buvo matyti, kad Š. Skučas būdavo vos keletą minučių arba išvis nebūdavo, – sakė buvęs meras. – Po šių vyriškų pokalbių galbūt jis bandė apginti savo darbo vietą“.

V.Navickas: darbe siekiau tik viešumo

Kalbėdamas apie pareikštus kaltinimus V. Navickas pabrėžė, kad per dvejus savo darbo metus mero kėdėje jis nė karto niekam nenurodė „pakeisti tą ar aną“.

„Dirbdamas stengiausi, kad būtų kuo mažiau užkampių ir viskas būtų kuo viešiau, jog visi viską žinotų“, – V. Navickas pabrėžė, kad niekada nesikišo į jokių auditų atlikimą – esą tai įrodo jo darbai.

„Iš to įrašyto neformalaus pokalbio (su Š. Skuču – aut. past.) galima traktuoti, kad siekiau kažkokios naudos partijai, tačiau nesuprantu, kaip tai galima tai traktuoti – aš nei asmeninių, nei verslo, nei įdarbintų žmonių, nei partinių interesų neturėjau, – aiškino baudžiamojon atsakomybėn patrauktas V. Navickas. – Visada stengiausi, kad įmonės dirbtų gerai, tvarkingai, pateiktų darbo rezultatus, priešingai – siektų gerų rezultatų, o ne kaip čia teigiama...“.

V. Navickas taip pat pažymėjo, kad pagal galiojančią tvarką „niekada nematydavo parengiamųjų audito dokumentų“.

„Audito medžiaga man ir tarybai buvo pateikiama po audito padarymo – praėjus dviem ar trims mėnesiams“, – kaltinamasis taip pat pabrėžė, kad kontrolieriaus tarnyba nėra pavaldi merui, todėl jo net neįmanoma paveikti.

„Aš visada maniau, kad audito skyriaus vadovas merui ir tarybai yra dešinioji ranka – jis pataria, jog taryba priimtų teisingus sprendimus“, – sakė V. Navickas.

Kaltinamasis pažymėjo, kad Š. Skučo atleidimą inicijavo ne dėl atliktų auditų. „Buvau nepatenkintas, kad jo nėra darbe, jį mato kavinėse ar darbo metu žaidžia tenisą – šie dalykai yra esminiai, o kai jie dedasi, tai atsiranda problemų darbe“, – patikino V. Navickas.

Tiesa, jis pripažino, kad jau gerą pusmetį žinojo apie jo pažeidimus ir dėl to su juo „vyriškai pasikalbėjo“, bet kai jis nepadarė išvadų, esą kaip meras negalėjęs kitaip pasielgti.

Konservatorius taip pat patikino, kad jį pribloškė Š. Skučo sprendimas į darbą priimti anksčiau iš mero patarėjų atleistą A. Totoraitį. „Tai turbūt buvo esminis dalykas – ko gero, nerastumėte savivaldybėje žmogaus, kuris apie jį gerai atsilieptų“, – neslėpė jis.

V.Navickas kalba Š.Skučui: nesuprantu, kokį tu šūdą mali – politikai daro politiką

Teismas posėdyje išklausė Š. Skučo slapta mero kabinete darytą įrašą – kelių minučių pokalbio metu beveik visą laiką gana emocingai kalbėjo V. Navickas.

Iš įrašo girdėti, kad Š. Skučui priekaištaujama dėl iškeltų abejonių „Vilniaus šilumos tinklų“ vadovu Arūnu Keserausku, kurį, pasak V. Navicko, į šį postą paskyrė Andrius Kubilius.

„Susigaudyk politinėje situacijoje – komitetai yra opozicijoje, – kalbėjo V. Navickas. – Klausausi tavęs, o tu kažkokį bloką darai – tu truputį kitų žmonių paklausyk. (...) Tu su savo supratimu privačioj kontoroj daryk ką nori – tu nesupranti, kas yra pozicija, kas opozicija, kas yra valdantieji ir kas mums kiša pagalius į ratus. Ar tu supranti? Tu viską darai, kad Tėvynės sąjunga praloštų rinkimus. Ar tu šitą supranti? Ne aš pralošiu!“.

„Kontrolės komitetas yra komitetas, jis sudarytas iš politikų, o ne iš profesionalų. Politikai visada kreipia, kaip jiems atrodo politiškai... Tu drabstai savo kompetenciją šitais šūdais... Aš nesuprantu, bl... (keiksmažodis - aut.past.), kokį tu šūdą mali – politikai daro politiką“, – slapta darytame įraše kalba tuometinis sostinės meras.

Jis taip pat pažymi, kad konservatoriams palankius sprendimus reikia priimti per tris dienas, o „paksiniams“ – per tris metus.

„Aš tavęs nepardaviau, o jūs elgiatės kaip svoločiai. Tikri. Tu apie šitą pagalvoji? Kad aš jūsų nepardaviau, o jūs pardavėt mane... Tu suprask politiką, mes iš to darom politiką“, – emocingai aiškino V. Navickas.

Šį įrašą išklausęs konservatorius pripažino, kad kalbėjo emocingai, tačiau aiškino, jog su Š. Skuču kalbėjosi kaip su Tėvynės sąjungos nariu. „Tai buvo bendro pobūdžio pokalbis, – pažymėjo jis. – Esu ne kartą nesulaikęs liežuvio ir kalbėdamas su žurnalistais“.

Buvęs meras taip pat aiškino, kad Š. Skučo pateiktas garso įrašas esą yra neoriginalus.

„Pokalbis yra neoriginalus, jis yra klijuotas, manau, pusę pokalbio nėra, kas, kaip ir ką mausto, priima į darbą gimines ir draugus, gal kartais susidaro įspūdis, kad aš kažko reikalauju, – sakė V. Navickas.– Šį pokalbį traktavau kaip tarp partijos kolegų, kur daug pasišneki... Tik gal vienintelė klaida, kad ne tame kabinete šnekame“.

Paklaustas, ką turėjo omeny sakydamas, jog Š. Skučas daro viską, kad konservatoriai praloštų rinkimus, V. Navickas aiškino, jog tuometis partijos narys elgėsi taip, kaip dirbtų prieš Tėvynės sąjungą. „Tačiau tai buvo bendro pobūdžio pokalbis“, – sakė jis.

Š.Skučas: įrašas buvo sumontuotas

Teisme apklaustas Liberalų sąjūdžio narys Š. Skučas prisipažino, kad prieš dvejus metus nutikusią istoriją šiandien vertina visiškai kitaip ir visaip bandė švelninti galimą V. Navicko kaltę.

„Šiandien jaučiuosi psichologiškai stiprus – tada pergyvenau, nes niekada nebuvau taip stipriai susipykęs ir dar su tokiu aukštu pareigūnu, tai atsiliepė ir darbui, ir mano vertinimui“, – sakė liudytojas.

„Teisme teisybės dėlei turiu pasakyti, kad tas įrašas, kuris buvo pateiktas prokuratūrai, nėra vientisas – kažkiek iš pradžios, kažkiek iš pabaigos iškirpta, didelė dalis įrašo nepateikta, – sakė Š. Skučas. – Pokalbis prasidėjo apie darbuotojų moralę, o paskui perėjo į kitas temas... Nepateikta medžiaga, kuri susijusi su tuo žmogumi – įrašą pateikė žmogus, apie kurį ėjo kalba tame įraše, ir jis matyt dėl to jo viso nepateikė. Pokalbio pradžia buvo apie A. Totoraitį, kuris, kaip tuo metu sakė meras, nėra aukštos moralės žmogus, paskui tuo įsitikinau, ir po dviejų mėnesių jį atleidau“.

Š. Skučas teigė, kad eidamas pasikalbėti su V. Navicku nusprendė įsirašyti pokalbį, nes manė, jog gali būti kalbama apie atleidimą iš darbo. Diktofoną, pasak liudytojo, paskolino A. Totoraitis.

„Šio pokalbio nebūčiau panaudojęs, aš jį persirašiau ir ištryniau, bet A. Totoraitis jį nunešė žurnalistams – jiems pavyko įrašą atstatyti, o paskui, matyt, perstatė kaip norėjo ir paleido į viešumą“, – sakė Š. Skučas.

Buvęs savivaldybės kontrolierius pripažino, kad su V. Navicku ne kartą kalbėjosi apie atliktų auditų išvadas. „Tada jau pakeisti nieko nebuvo įmanoma“, – tikino jis.

„Dabar, jau praėjus dvejiems metams, galiu pasakyti, kad kažkokių konkrečių nurodymų iš mero nebuvo“, – Š. Skučas davė V. Navickui palankius parodymus. Neigė jis ir anksčiau savo sakytus žodžius, jog meras jam grasino, jeigu neatsistatydins iš savo pareigų – esą ne tik jam, bet ir vaikams bus sunku susirasti darbą.

Buvęs kontrolierius: tiesiog išklausiau mero tiradą

Buvęs savivaldybės kontrolierius tikino, jog nemalonumais vaikams grasino mero patarėja. „Meras jau buvo nuėjęs, o prie manęs liko patarėja ir ji grasino dėl vaikų“, – sakė Š. Skučas.

Duodamas parodymus Š. Skučas pripažino, kad buvo įsivėlęs į konfliktą su „Vilniaus šilumos tinklų“ direktoriumi A. Keserausku – kadangi jų pozicijos skyrėsi, Š. Skučas taip įsikarščiavo, kad net išėjo iš posėdžio. „Parūkiau ir grįžau“, – sakė buvęs kontrolierius.

Pasak jo, vėliau meras nurodė susitikti su A. Keserausku ir susitaikyti, tačiau jis to nepadarė. „Įtampėlė laikėsi“, – neslėpė jis.

Buvęs kontrolierius neslėpė, kad didžiausias konfliktas su meru įsiplieskė, kai Š. Skučas viešai, per spaudą, išsakė savo poziciją apie Balsių mokyklos statybas – esą buvo nurodyta per didelė kaina.

„Pasikarščiavau, dabar suprantu, kad to nereikėjo daryti, bet tuo pačiu ir kita pusė galėjo nereaguoti į mano pasisakymus“, – teigė liudytojas.

„Apie tai kalbėjausi ir su V. Navicku, po šio pokalbio mero potvarkiu buvo sudaryta komisija mano tarnybiniams nusižengimams tirti“, – sakė Š. Skučas.

Perklausius Š. Skučo slapta darytą įrašą jis pareiškė, kad V. Navicko pasakyti žodžiai yra beprasmiai – esą jis veikęs tik pagal įstatymą.

„Taip, tai buvo emocionalus pokalbis, negaliu jam suteikti prasmės“, – Š. Skučas aiškino, kad V. Navicko žodžiai tebuvo tik tuščias monologas.

„Puikiai supratau, kad šis pokalbis jokių pasekmių neturi,tiesiog išklausiau tą tiradą“, – teisme kalbėjo liudytojas.

V. Navicko baudžiamojoje byloje teismas kitame posėdyje, kuris numatytas liepos 27-ąją, taip pat ketina apklausti tris liudytojus – buvusį V. Navicko patarėją, Vilniaus miesto tarybos sekretorių A. Totoraitį, Vilniaus miesto tarybos narę Larisą Dmitrijevą bei buvusią Š. Skučo pavaduotoją Astą Aranauskienę.