„Mokyklos ir ugdymo įstaigos gavo pranešimus (el.laiskus) apie neva padėtus sprogmenis. Keli panašūs laiškai su šimtais adresatų. Vertinama kaip informacinė ataka“, – žiniasklaidai skirtame pranešime paskelbė Krizių centras.

Kaip skelbia policija, pirminiais duomenimis, gauta keli šimtai elektroninių laiškų rusų kalba, daugiausiai jų gavo mokyklos ir gimnazijos. Policija taip pat dalinasi rekomendacijomis, kaip elgtis tokios atakos atveju:

Gavus pranešimą apie sprogmenį

Nenutraukinėti veiklos, neskambinti skubiu pagalbos tarnybų telefonu, o konsultuotis su atsakingais pareigūnais. Ir tik tuomet, jei randamas pavojingas objektas, ar yra kitų indikacijų, kad grėsmė gali būti reali – pradėti evakuaciją ir skambinti skubiu pagalbos telefonu 112.

Gavus pranešimą el. paštu

Neskubėkite evakuoti žmonių ir nutraukinėti veiklos – pirmiausia pasitarkite su policija informacijos telefonu 8 700 60 000. Atsiliepę konsultantai patars, kaip elgtis ir kokius veiksmus būtina atlikti.

Jeigu turite pagrindo įtarti, kad grėsmė yra reali

Atkreipiame dėmesį, kad jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėję patalpas, ar teritoriją, radote bet kokį įtartiną objektą, tuomet nedelsiant skambinkite skubių pagalbos tarnybų tel. numeriu 112.

Kaip teisingai pranešti apie grasinantį el. laišką?

Paskirti vieną atsakingą žmogų, kuris turi paskambinti ir pranešti policijai. Neskambinti iš vienos įstaigos 5 ar 6 žmonėms. Surinkus numerį, kantriai laukti, kol atsilieps operatorius. Jei reikės, net kelias minutes. Svarbiausiai nenutraukti skambučio ir nerinkti numerio iš naujo.

Ne pirma tokia ataka

Tai – ne pirmas kartas, kai šalies ugdymo ir kitos įstaigos gauna laiškus su grasinimais susprogdinti arba padėtus sprogmenis.

Spalio viduryje tokios atakos buvo itin intensyvios ir tęsėsi net kelias dienas. Spalio 18-osios naktį įvairios įstaigos, įmonės, organizacijos gavo el. laiškus, kuriuose rusų kalba grasinama susprogdinti jas. Konkretus laikas buvo nenurodomas. Laiškai išsiųsti maždaug 2000 adresų, gauti iš penkių skirtingų el. pašto adresų.

Dieną prieš įstaigas taip pat užplūdo elektroniniai laiškai su jau konkrečiai nurodytais laikais, kada esą bus detonuoti įstaigose padėti sprogmenys. Po to kilo suirutė, tėvai buvo masiškai kviečiami atsiimti vaikų iš mokyklų, institucijos parengė naujas rekomendacijas. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją