„Iki 8 val. ryto policija gavo 170 pranešimų (iš įstaigų apie jiems siųstus grasinimus susprogdinti – ELTA). Šiuo metu tokių pranešimų fiksuojame virš 1000“, – Eltai sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Grasinimų sprogdinimais, kaip ir anksčiau, sulaukė švietimo, ugdymo įstaigos, kitos institucijos.

Pirmadienio naktį, anot policijos, įstaigos gavo apie 1,5 tūkst. pranešimų apie padėtus sprogmenis, praėjusį penktadienį – apie 900.

Kaip anksčiau teigė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba.

Dalis švietimo, ugdymo įstaigų, gavusios pranešimus su grasinimais susprogdinti, evakuoja iš pastatų žmones, praneša apie įvykį vaikų tėvams, pačius vaikus paleidžia į namus.

Policija feisbuke skelbė, kad laiškai įstaigoms su grasinimais sprogdinimais yra centralizuota ataka.

„Tikėtina, kad tai centralizuotai surengta ataka, siekiant sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą. Dirbame įtemptai, važiuojame į visus objektus, juos tikriname, kol kas jokių sprogmenų ar kitų pavojingų objektų nerasta. Prašome žmonių nepanikuoti, elgtis ramiai, vykdyti pareigūnų nurodymus“, – informavo policija.

Skelbia naujas rekomendacijas

„Nuo praėjusio penktadienio stebime gerai organizuotą kibernetinę ataką, kuria siekiama sutrikdyti spec. tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje. Per kelias dienas policija gavo daugiau kaip 2500 el. laiškų su netikrais grasinimais, kurie toliau nesiliauja. Žmonėms, kuriems iš tiesų reikalinga pagalba, sunku prisiskambinti skubios pagalbos telefonu ir operatyviai gauti būtiną pagalbą, todėl turime ieškoti operatyvių sprendimų, kaip spręsti šią susidariusią situaciją, netrikdyti spec. tarnybų darbo bei įstaigų ar organizacijų kasdienės veiklos“, – sako R. Požėla.

Todėl jau vakar vakare išsiųstos naujas rekomendacijas savivaldybėms (savivadybės – savo įstaigoms ir organizacijoms), kurių esmė – nenutraukinėti veiklos, neskambinti skubiu pagalbos telefonu, o konsultuotis su atsakingais pareigūnais. Ir tik tuomet, jei randamas pavojingas objektas, ar yra kitų indikacijų, kad grėsmė gali būti reali – pradėti evakuaciją ir skambinti skubiu pagalbos telefonu 112.

Gavus pranešimą el. paštu

Neskubėkite evakuoti žmonių ir nutraukinėti veiklos – pirmiausia pasitarkite su policija informacijos telefonu 8 700 60 000. Atsiliepę konsultantai patars, kaip elgtis ir kokius veiksmus būtina atlikti.

Jeigu turite pagrindo įtarti, kad grėsmė yra reali

Jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėję patalpas, ar teritoriją, radote bet kokį įtartiną objektą, tuomet nedelsiant skambinkite skubios pagalbos numeriu 112. Skambinant skubiu pagalbos telefonu 112 ir esant dideliam skambučių srautui, jūs automatiškai galite būti nukreipti policijos informacijos telefonu, kur gausite tolimesnes rekomendacijas.

Kaip teisingai pranešti apie grasinantį el. laišką?

Paskirti vieną atsakingą žmogų, kuris turi paskambinti ir pranešti policijai. Neskambinti iš vienos įstaigos 5 ar 6 žmonėms.

Surinkus numerį, kantriai laukti, kol atsilieps operatorius. Jei reikės, net kelias minutes. Svarbiausiai nenutraukti skambučio ir nerinkti numerio iš naujo.

Budrys apie masinius grasinimus mokykloms: neskubėčiau daryti labai griežtų išvadų, kas už tai atsakingas


Prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys sako, kad kol kas nevertėtų daryti išankstinių išvadų, kas atsakingas už pastarosiomis dienomis prieš mokyklas nukreiptas informacines atakas. Pasak jo, tokio pobūdžio grasinimai yra pakankamai naujas reiškinys, atvėręs tam tikras institucijų ir įstaigų reguliavimo spragas.

„Vien pagal pobūdį, paplitimą ir platų taikinių sąrašą neskubėčiau daryti labai griežtų išvadų, kas galėtų būti šie siuntėjai (…) Su (atsakomybės – ELTA) priskyrimu reikėtų palūkėti, nes iš praeities žinome, kad už kai kurių kibernetinių atakų ar melagingų pranešimų nebūtinai būdavo priešiškos valstybės ar jų tarnybos – kartais tai būdavo mūsų jauni bendrapiliečiai“, – sakė K. Budrys.

„Šituo atveju reikia palaukti, kol atsakymą duos tarnybos, jei pavyks jį gauti“, – pridūrė jis.

K. Budrys taip pat akcentuoja, kad, reaguojant į visoje šalyje gautus pranešimus apie galimus sprogmenis, buvo atskleistos ir tam tikros įstaigų ir institucijų pasiruošimo tokiems atvejams spragos.

„Tam tikri reagavimo protokolai, kurie būtų vieningi visoms ugdymo įstaigoms, tiek policijos pranešimų pobūdis, instrukcijos ir bendras supratimas, kad galime susidurti su tokia praktika – turėtų būti pakelti į kitą lygį. (…) Atskleistos tam tikros spragos ir identifikuotos pamokos turi būti išmoktos“, – teigė jis.

„Tikrai nebus taip, kad kiekvieną savaitę, vis naujam kažkokiam tokiam melagingam el. laiškui atėjus, visi pulsime reaguoti ir panikuoti ir elgtis kaip nors neprotingai. Man atrodo, kad nusistovės ta praktika – Policijos departamentas jau dabar pradeda tai daryti, dėliodamas aiškias instrukcijas įstaigoms“, – pridūrė jis.

Jis taip pat neatmeta galimybės, kad, tokiems informaciniams pranešimams kartojantis dažniau, gali sumažėti šalies įstaigų ir institucijų budrumas. Todėl, pažymi K. Budrys, šioje vietoje reikalingas aktyvesnis valstybės institucijų įsitraukimas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę penktadienį ir šią savaitę pirmadienį, įvairios institucijos bei ugdymo įstaigos gavo kelis šimtus laiškų su grasinimais susprogdinti.

Policijos departamentas teigia, jog tikėtina, kad tai centralizuotai surengta ataka, siekiant sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)