Trečiadienį V. Čmilytė-Nielsen susitiko su Seimo demokratų frakcijos seniūnu Algirdu Butkevičiumi, socialdemokratų frakcijos seniūne Orinta Leipute ir darbiečių frakcijos seniūnu Viktoru Fiodorovu, ketvirtadienį – su Mišrios Seimo narių grupės seniūne Agne Širinskiene.

Seimo pirmininkė tikino, jog panašūs pokalbiai su seniūnais vyko ir prieš ankstesnę rudens sesiją, formatas, anot jos, pasitvirtino.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Susitikimai su frakcijų seniūnais, komitetų pirmininkais yra Seimo pirmininko darbo dalis. Pernai tokie susitikimai vyko rugpjūtį. Jų tikslas – aptarti artėjančią sesiją ir išklausyti, kas aktualu atskiroms frakcijoms. Šis formatas pasitvirtino, todėl jį tęsiu. Informacija apie susitikimus skelbiama viešoje darbotvarkėje“, – nurodė V. Čmilytė-Nielsen, kurios komentarą Delfi perdavė jos atstovė spaudai Ilona Petrovė.

Širinskienė: supratau, kad bus judama tik su NT mokesčiu

Delfi kalbinta Mišrios Seimo narių grupės seniūnė A. Širinskienė teigė susitikimą su Seimo pirmininke matanti kaip „mandagumo vizitą prieš sesijos pradžią“.

„Nežinau, kiek jis yra konstruktyvus. Matyt, ir Seimo pirmininkė nori jausti nuotaikas, ir visiems seniūnams yra gerai tas nuotaikas, arba kažkokius valdančiųjų planus, pajausti. Apsikeitėme mes nuomonėmis ir viskas“, – pasakojo parlamentarė.

Šiek tiek, anot jos, susitikimo metu buvo kalbėta apie mokesčių reformą. A. Širinskienė tikino supratusi, jog iš viso paketo Seime valdantieji judins tik Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pataisas.

„Mokesčių reformos klausimu norisi aiškumo, manau, ir patiems žmonėms, ir Seimo nariams. Kaip supratau, bus judama su nekilnojamo turto mokesčiu, kuris, beje, yra esminis norint gauti RRF lėšas, o kitos mokesčių reformos dalys iš tų nutylėjimų, kuriuos buvo galima nugirsti, panašu, kad tiesiog greičiausiai ir numirs istorijoje“, – komentavo A. Širinskienė.

Dabartinis nekilnojamo turto mokesčio dizainas, pasak jos, netenkina Mišrios Seimo narių grupės.

„Aš pabrėžiau ir Seimo pirmininkei, ką mes ir frakcijoje ne kartą esame diskutavę, kad visi tie modeliai, kurie veda medianas ir bando apmokestinti tai, kas yra virš savivaldybės medianos, išties kelia daug klausimų dėl teisingumo.

Dauguma mūsų kolegų yra regionų, skirtingų kaimiškų savivaldybių atstovai, visi puikiai supranta, kad neduos įstatymas teisingumo jausmo, jeigu, tarkime, 5 tūkst. Eur vertės turtas kokioje nors kaimiškoje savivaldybėje bus apmokestinamas, o per 100 tūkst. Eur siekiantis turtas Vilniaus savivaldybėje liks neapmokestintas. Išsakiau lūkestį, kad norisi, jog įstatymas duotų tam tikrą teisingumo jausmą žmonėms“, – kalbėjo tautos atstovė.

Sunku, anot A. Širinskienės, pasakyti, koks bus galutinis nekilnojamo turto mokesčio dizainas. Nuo to esą ir priklausys, kaip dėl jo per plenarinį posėdį balsuos Mišri Seimo narių grupė.

„Bet jeigu modeliai išliks tokie, kaip matome dabar, aš įtariu, kad to palaikymo nebus. Visi puikiai suprantame, kad reikia grįžti pas savo rinkėjus ir paskui jiems pabandyti pažiūrėti į akis“, – pridūrė A. Širinskienė.

Butkevičius: biudžeto Seimas sulauks anksti

Apie mokesčių reformą su Seimo pirmininke tikino kalbėjęs ir A. Butkevičius. Politikas sakė parlamento vadovei įvardinęs, ką demokratų frakcija mokesčių reformoje palaikys, o ko ne.

„Kalbėjome apie rudens sesiją. Vienas iš pirmų klausimų buvo dėl mokesčių reformos, ar visas mokesčių reformos paketas bus pateiktas tolimesnei diskusijai Seime. Buvo pasakyta, kad tikriausiai to nedarys, nes Liberalų sąjūdis mokesčių didinimui individualiai veiklai nepritaria. O kai kurie mokestinių įstatymų projektai, kurie susieti su Pelno mokesčio įstatymo projektu dėl lengvatų pratęsimo verslui, kuris daro investicijas, gali būti pateikti, čia yra sena nuostata ir sutarėm, kad ir mes pritarsime.

Aišku, padiskutavom truputėlį, ar tikisi Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo projektą teikti, bet išsakiau aš savo pastabas dėl socialinio neteisingumo ir dėl to, kad tarptautinė praktika, su kuria man pačiam teko susipažinti, niekur nėra taikoma, kokią čia Lietuvos Vyriausybė bando modeliuoti, taikyti ir apmokestinti su tikslu, kaip jie pabrėžia, – nuo Vyriausybės perdavė žodžius, – kad savivaldybės gautų papildomų pajamų“, – dėstė A. Butkevičius.

Algirdas Butkevičius

Rugsėjį į Seimo darbotvarkę planuojama įtraukti klausimą dėl apkaltos tautos atstovui Remigijui Žemaitaičiui, kuris anksčiau viešai paskelbė keletą antisemitinio pobūdžio pasisakymų. Šis klausimas, pasak A. Butkevičiaus, taip pat buvo aptartas su Seimo pirmininke:

„Aišku, buvo pasakyta, kad bus komisija ir paruošta visa medžiaga apkaltai R. Žemaitaičiui.“

Paklaustas, ką apie ją mano, politikas kol kas komentuoti nesiėmė.

„Čia atskira diskusija dar“, – sakė jis.

Taip pat, pasak parlamentaro, jis su Seimo pirmininke aptarė kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžeto projektą.

Seimas sulauks jo anksti ir bus galima diskutuoti.

Aš dar išsakiau tam tikrus dalykus, kad mūsų Lietuvos viešieji finansai labai tragiškoje padėtyje atsidurs 2025–2026 metais dėl to, kad tais metais prasideda didžiulis paskolų refinansavimas. O ankstesnės paskolos paimtos su nulinėmis palūkanomis, dabar jau, kaip žinom, reikės skolintis su didesnėmis palūkanomis ir vien skolos aptarnavimo išlaidos, jeigu lyginsim šiuos metus su 2026 metais, 600 mln. Eur didėja. Tai [Seimo pirmininkė] pasakė, kad tokios diskusijos valdančiojoje daugumoje neturėjo“, – pažymėjo A. Butkevičius ir patikino, jog šią temą plėtojo ir tikrai toliau plėtos pats.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

A. Butkevičius patikino, kad Seimo pirmininkė pokalbio metu tiesiogiai neuždavė klausimo, kokius bendrai projektus demokratų frakcija rudens sesijoje ketina palaikyti, o kokių ne.

„Ji tiesiogiai šito klausimo neuždavė, ar R. Žemaitaičiui apkaltą palaikysim, ar ne. Dėl mokesčių reformos aš tiesiogiai pasakiau, kad mūsų frakcija dėl pelno mokesčio lengvatų pratęsimo yra vieninga, palaikysim“, – teigė A. Butkevičius vertindamas, jog to reikia norint išlaikyti tarptautinį konkurencingumą.

Leiputė: palaikymo civilinei sąjungai gali nesitikėti

Panašu, kad ir O. Leiputė su Seimo pirmininke aptarė panašius klausimus.

„Šiek tiek kalbėjom apie mokesčių reformą. Akivaizdu, kad bendro sutarimo nelabai yra, bet tie klausimai eis skaidomi, atskirai. Bus bandoma žingsniais pasiekti kažkokio rezultato. Bet, kaip suprantu, vieningo ir kieto sutarimo tikrai nėra“, – kalbėjo socialdemokratė.

Ji Seimo pirmininkei tikino nenurodžiusi, kuriuos mokesčių reformos paketo projektus socialdemokratų frakcija palaikys, kurių ne: „Mes nedetalizavom šitų dalykų, kas ir kaip balsuos, ar nebalsuos. Bet, aišku, daviau suprast, kad mūsų netenkina tai, kas yra siūloma, nors konkretybių nekalbėjom.“

Buvo kalbėta ir apie galimą apkaltą R. Žemaitaičiui: „Greičiausiai bus teikiama, bus sudaroma komisija, bus šitie žingsniai daromi.“

Orinta Leiputė

Pokalbio metu su parlamento vadove metu, pasak O. Leiputės, užsiminta ir apie Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

„Aišku, reikia toliau tęsti pradėtus svarstymus, bet neaišku, koks bus rezultatas, nes įtampų valdančiųjų tarpe yra, tai tikėtis stipraus opozicijos palaikymo tikrai neverta šitam klausime“, – pažymėjo parlamentarė.

Fiodorovas: prie apkaltos Žemaitaičiui neprisidėsime

Delfi kalbintas V. Fiodorovas pasakojo, jog toks susitikimas su Seimo pirmininke prieš sesiją – nieko naujo.

„Tai – mandagumo prieš sesiją vizitas, kasmet jis vyksta, nieko naujo. Seimo pirmininkė maždaug pasakė, ko galima tikėtis iš jos ir valdančiųjų Seimo darbotvarkėje, paklausė, kas mums būtų svarbu, ir tuo ir pasibaigė susitikimas“, – dėstė jis.

Valdantieji, V. Fiodorovo matymu, galvoja, kad mokesčių reforma bus pagrindinis šios rudens sesijos klausimas.

„Mes, aišku, jau esame ne kartą kalbėję, kad taip lengvai nepritarsim ir iš viso nepritarsim tiems dalykams, kurie, manome, apskritai prieštarauja logikai, dabartinei situacijai“, – apie mokesčių reformą kalbėjo darbietis.

Viktoras Fiodorovas

„Perdaviau Seimo pirmininkei, kad mes negalime palaikyti – tikrai nepalaikysime – mokesčių pertvarkos dėl individualios veiklos apmokestinimo, tikrai nepalaikysime nekilnojamo turto mokesčio, kuris, manom, yra nelogiškas, kai, pagal tą modelį, kurį jie siūlo, žmonės gyvenantys Varėnoje turės mokėti daugiau nei Vilniuje. Dėl PVM ribų, dėl kitų dalykų esame užregistravę savo siūlymus, tai irgi aptarėm. Bet iš esmės tokios mokesčių reformos, kokia ji dabar yra Seime, frakcija linkusi nepalaikyti“, – Seimo darbiečių poziciją apibendrino seniūnas.

Jis Seimo pirmininkei tikino perdavęs, kad darbiečiams šioje sesijoje bus svarbu 2024 metų biudžetas ir jame numatytos lėšos švietimo sektoriui, mokytojų atlyginimams, kelių finansavimui.

Iš V. Čmilytės-Nielsen V. Fiodorovas teigė išgirdęs ir apie planus rengti apkaltą R. Žemaitaičiui.

„Panašu, kad čia valdančiųjų dėmesio sutelkimas į kažkokią vieną didelę problemą. Mes šitame klausime savo parašais, matyt, neprisidėsime, jie tam turi, matyt, valią ir pakankamai parašų. Kadangi tai jų iniciatyva, tegul jie ir judina“, – vertino politikas.

Seimo rudens sesija prasidės sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)