Vakar premjeras Andrius Kubilius surengė pasitarimą, kuriame kalbėta apie itin gausius nusiskundimus dėl rinkimų tvarkos pažeidimo, tarp jų - dėl galimo balsų pirkimo atvejų.

"Galima sakyti, kad nebaudžiamumas ankstesniuose rinkimuose atvedė prie to, kad atsiranda ir organizuoto balsų pirkimo. Matome požymių, kad tai tampa sistemingu reiškiniu", - po pasitarimo sakė Vyriausybės vadovas. Jis pareiškė tikįs, kad per antrąjį turą nebus tiek daug "susirūpinimą keliančių faktų" dėl balsų papirkinėjimo.

"Tikėčiau, kad antras turas bus labiau apsaugotas nuo pažeidimų. Yra žinomos "jautrios" apygardos, joms bus skirtas didesnis dėmesys", - sakė A. Kubilius.

Pasak jo, netrukus bus sudaryta speciali darbo grupė, kuri parengs įvairių įstatymų pataisas, kuriomis būtų sugriežtinta atsakomybė už rinkimų tvarkos pažeidimus. Gali būti, kad teisėsaugos pareigūnams, be kita ko, bus suteikta teisė naudoti operatyvines priemones aiškinantis galimus balsų pirkimo atvejus arba kitus rinkimų įstatymų pažeidimus.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis pranešė, kad po pirmojo Seimo rinkimų turo pradėta 13 ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų įstatymų pažeidimų. Tiriant bylą dėl galimo kalinių balsų pirkimo keliems asmenims yra pareikšti įtarimai, vienas asmuo suimtas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko pripažinimu, įtarimų dėl balsų pirkimo šiemet buvo tikrai nemažai. VRK svarsto, ar poros apygardų rinkimų rezultatus pripažinti negaliojančiais. Tarp daugiausia abejonių dėl rinkimų rezultatų skaidrumo kėlusių Z. Vaigauskas mini Vilniaus-Trakų, Zarasų-Visagino apygardas.

"Taip, klausimas dėl šių apygardų rezultatų patvirtinimo svarstytinas, kai kurie komisijos nariai kelia tokius klausimus, ir jie bus svarstomi", - teigė Z. Vaigauskas.