Iš įvairių Lietuvos miestų užsakytais autobusais atvykę moksleiviai penktadienio pavakarę piketavo nešini plakatais bei skanduodami „mes ne žiurkės“.

Pradėdami piketą, organizatoriai pakvietė pakalbėti Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) atstovus, kurie teigė palaikantys tarpinių patikrinimų idėją. Visgi, LMS prezidentas Jonas Trumpa pabrėžė, kad žinių vertinimo įgyvendinimas neatitiko lūkesčių ir nėra tinkamas.

„Lietuvių kalbėjimo dalis bus perkelta valanda vėliau, startuos ne 8 val., o 9 val. Jeigu kažkurie iš jūsų buvote pasirinkę nelaikyti tarpinių ir dėl to jums, pagal dabartinį Švietimo įstatymą, nubraukiamos sąlygos dvyliktoje klasėje laikyti brandos egzaminus – tai irgi bus pakeista“, – pristatydamas su ŠMSM vadovybe pasiektus susitarimus kalbėjo LMS viceprezidentas Emilis Mikulskis.

Jis taip pat teigė, jog ministerija pritarė tarpinių egzaminų perlaikymo sesiją daryti rudenį, o ne mokslo metų pabaigoje, baigiant dvyliktą klasę.

E. Mikulskio pasakymus lydėjo šūksniai ir plojimai.

Ministras ir viceministras išlydėti šūksniais „gėda“


Į protestą atėję ministras G. Jakštas ir viceministras R. Skaudžius bene valandą apsupti piketuotojų atsakinėjo į moksleiviams kylančius klausimus.

„Pagal tarpinių rezultatus matome, kad vidutiniškai renkamas balų procentas yra gerokai didesnis nei būdavo per valstybinius brandos egzaminus. Išlaikiusių šioje naujoje sistemoje bus žymiai daugiau nei būdavo anksčiau“, – penktadienį piketuojantiems moksleiviams kalbėjo G. Jakštas.

„Suprantame problemas dėl užduočių, tai, ką matote išlaikę tarpinį yra preliminarūs rezultatai, jie dar keisis. Visus rezultatus peržiūri komisijos. Fizikos jau vyko peržiūros, yra paskelbta kaip kiekviena užduotis gali koreguotis ir išlaikiusiųjų dalis bus gerokai didesnė nei būdavo anksčiau“, – pridūrė jis.

Sulaukęs kritikos, jog per maža dalis vienuoliktokų surinko maksimalų taškų skaičių matematikos A lygio tarpiniame patikrinime, ministras atsakė, jog „mokinių matematikos žinios yra silpnos“.

Piketą paliekantys G. Jakštas ir R. Skaudžius išlydėti šūksniais „gėda“.

Kilo pasipiktinimo banga

2024-aisiais startavusi nauja baigiamųjų egzaminų tvarka, kai dalį balo per tarpinius patikrinimus, pradeda rinkti jau vienuoliktokai, sulaukė daug kritikos. Apie tai plačiai rašė Delfi. Viena mokykla net paskelbė protestą – nuleido vėliavas.

Ypač daug emocijų dėl užduočių kokybės buvo po fizikos ir matematikos B lygio tarpinių patikrinimų. Po kilusių skandalų jų užduotis ir vertinimo kriterijus peržiūri specialiai sudarytos ekspertų komisijos.

Seimo opozicijos atstovai ėmė svarstyti apie interpeliaciją švietimo mokslo ir sporto ministrui Gintautui Jakštui. Nepasitenkinimą ministro darbu išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pareiškęs, jog padarė klaidą, paskirdamas jį į šias pareigas. Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad buvo gavusi G. Jakšto atsistatydinimo raštą, tačiau jo netenkinusi.

Mokinių protestas prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos

Dalyvauja per 26 tūkst. moksleivių


Tarpiniuose vienuoliktokų patikrinimuose 2024 m. dalyvauja daugiau nei 26 tūkst. moksleivių. Jie vykdomi nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus chemijos ir istorijos atsiskaitymus, kurie vyksta gegužės 6 ir 7 dienomis.

Tarpinio patikrinimo metu galima gauti iki 40 proc. galutinio egzamino vertinimo taškų, kurių užtenka tam, kad egzaminas būtų išlaikytas. Vienuoliktokai laikys po vieną dalyko tarpinį patikrinimą, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, kurių bus po du.

Šiuos patikrinimus bus galima perlaikyti kitąmet kartu su tųmete vienuoliktokų karta. Net, jei ir per perlaikymą pasisektų blogiau, įskaitomas būtų gautas aukštesnis balas.