Pikete susirinko 14 žmonių, tarp kurių buvo ir piketo iniciatorius, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas bei parlamentaras Emanuelis Zingeris. Taip pat atvyko ir Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje pavaduotojas Viktoras Hamockis.

Susirinkusieji rankose laikė Ukrainos vėliavas ir plakatus, raginančius Rusiją išlaisvinti „Azovstal” belaisvius: „Free Azovstal Defenders“, „Help Free Azov“.

Piketą suorganizavęs L. Kasčiūnas priminė prieš metus laiko įvykusią Olenivkos tragediją.

„Olenivkos tragedijai – metai. Tai vienas iš žiaurų karo nusikaltimų, neištirtų nusikaltimų ir, tiesą sakant, primirštų nusikaltimų“, – žurnalistams piketo metu teigė L. Kasčiūnas.

„Mes dažnai savęs klausiame, kiek svarbu yra ateiti prie šito Mordoro pastato ir ką nors daryti, kai jie nieko negirdi ir jiems vienodai viskas. Bet, kita vertus, šeimoms svarbu, žmonėms svarbu. Ir per šias kelias dienas vyks koordinuotas veiksmas įvairiose šalyse ir, manau, kad tai yra svarbi akcija priminti, kas įvyko“, – prie Rusijos ambasados vykusiame renginyje sakė politikas.

„Azovas moko mus sėkmės ir pasipriešinimo“, – žurnalistams sakė E. Zingeris ir pažymėjo, kad Lietuva turi priešintis Rusijai, padėdama tą daryti Ukrainai.

Tuo metu pikete dalyvavęs V. Hamockis pažymėjo, kad šis piketas – dar viena Lietuvos pagalbos Ukrainai forma.

„Lietuva mums padeda įvairiais būdais. Ir tai dar viena jūsų pagalbos išraiška. Mes jus laikome savo broliais ir sesėmis dėl to, ką darote ir kad padedate mums siekti pergalės. Tai bus mūsų bendra pergalė prieš mūsų bendrą priešą“, – teigė V. Hamockis ir pažymėjo, kad Ukrainos pergalė prieš Rusiją taip pat bus ir Lietuvos pergalė.

Boriso Nemcovo NSGK pirmininko Lauryno Kasčiūno organizuojamas protestas

Dalis dalyvavusiųjų pikete – Jaunųjų konservatorių lygos nariai. Anot jų, į minėjimą jiems svarbu buvo ateiti dėl kelių priežasčių.

„Atėjome čia priminti, kad karas Ukrainoje dar nesibaigė ir reikia, jog kuo greičiau pasibaigtų šitas nusikaltimas prieš žmoniją“, – sakė piketo dalyvė Rusnė.

„JT sprendimas apleisti patį tyrimą ir nustoti ieškoti kaltininko, yra didelis apmaudas. Jungtinės Tautos turi palaikyti taiką ir žmogiškumą. (…) Jei vyksta karas, savaime suprantama, kad kiekvienas nusikaltimas prieš žmogiškumą turės būti pristatytas Hagos teisme“, – pažymėjo renginio dalyvis Deivydas.

ELTA primena, kad 2022-ųjų liepos 29-osios naktį buvusioje Olenivkos pataisos darbų kolonijoje nugriaudėjo sprogimas. Buvo sugriautas pastatas, kuriame buvo laikomi ukrainiečių karo belaisviai, išvesti iš „Azovstal“ gamyklos. Kyjivo teigimu, per rusų įvykdytą ataką, žuvo mažiausiai 50 ukrainiečių karo belaisvių.

Iškart po sprogimo Rusija apkaltino Ukrainos ginkluotąsias pajėgas apšaudžius pataisos darbų koloniją. Ukraina pareiškė, kad sprogimas Olenivkoje buvo Rusijos teroristinis aktas, kuriuo siekiama nuslėpti karo nusikaltimus ir diskredituoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, išpuolį įvykdė Rusijos privačios karinės grupės „Wagner“ samdiniai.

JT, pradėjusios nusikaltimo tyrimą, jį nutraukė šių metų sausį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją