Pasak šalies vadovo Gitano Nausėdos patarėjo, negalima teisiškai suvaržyti asmens darbo vietos pasirinkimo laisvės.

„Darbo galimybės keliose įstaigos pirmiausia yra teisinis aspektas.

Darbo kodeksas labai aiškiai numato, kad negali būti ribojama, kur žmogus dirba ir kaip jis dirba – tai yra jo pasirinkimas. Tam tikros rekomendacijos turėtų būti labai gerai suderintos su mūsų teise, Darbo kodeksu ir netgi tam tikrais nustatytais imperatyvais mūsų Konstitucijoje“, – antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė S. Krėpšta.

Jo teigimu, rekomenduojami medikų darbo organizavimo apribojimai negali prieštarauti teisiniams principams.

„Tam tikrų ribojimų, jeigu jie vykdomi realiai ir nėra suderinami su mūsų teisine sistema, tikrai neturėtų būti. Jeigu reikia imtis tam tikrų apsaugos, atsargumo priemonių tam, kad medikai, dirbantys keliose įstaigose neperneštų šio viruso, tai tam yra kitos apsaugos priemonės.

Tam tikros švelnios rekomendacijos galbūt ir gali būti, bet jos negali pavirsti teisiniais suvaržymais asmenims rinktis (vietą – ELTA), kur jie dirba“, – pridūrė S. Krėpšta.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo apie numatytas konkrečias rekomendacijas darbdaviams – gydymo įstaigų vadovams, kaip elgtis karantino metu ir kokius sprendimus inicijuoti, kai medikai dirba keliose gydymo įstaigose. Siūloma, kad tokiais atvejais medikų darbas būtų organizuojamas ciklais arba kitokiu abiejų šalių suderintu darbo grafiku, kuris užtikrintų minimalius darbuotojų tarpusavio, medikų ir pacientų kontaktus. Komentuodamas minėtus pasiūlymus, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžė, kad tai yra rekomendacijos, o ne prievolė.