Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, prieš penkerius metus pasirašyta deklaracija buvo efektyvi.

"Iš praktikos pamatėme, kad per buvusius prezidento rinkimus ta deklaracija nemažai davė. Ir partijos, ir kandidatai į ją žiūri rimtai", - BNS sakė Z.Vaigauskas.

Jo teigimu, garbingų ir sąžiningų rinkimų deklaracija buvo veiksminga priemonė sprendžiant konfliktus ir įvairius praktinius klausimus. Pavyzdžiui, kandidatams dalijantis radijo ir televizijos eterį rinkimų agitacijai.

"Ar per šiuos rinkimus kandidatai pasirašys tokią deklaraciją, 100 proc. nesu garantuotas", - sakė Z.Vaigauskas.

Jo manymu, deklaracija galėtų būti pasirašyta, kai bus įregistruoti visi kandidatai.

VRK vadovas apgailestavo, kad dėl tokio dokumento nepavyko sutarti per savivaldos ir Seimo rinkimus. Tuomet partijos ir kandidatai atsisakė pasirašyti deklaraciją, sakydami, kad per marga publika dalyvauja rinkimuose.

2009 metais VRK iniciatyva buvo paskelbta deklaracija dėl garbingų ir sąžiningų rinkimų į prezidentus. Ją tuomet pasirašė visi septyni tuometiniai kandidatai: Algirdas Butkevičius, Loreta Graužinienė, Dalia Grybauskaitė, Česlovas Jezerskas, Valentinas Mazuronis, Kazimiera Danutė Prunskienė, Valdemaras Tomaševskis.

Pasirašydami deklaraciją kandidatai įsipareigojo "tiksliai ir nenuklystamai laikytis pagrindinių rinkimų teisės nuostatų, vadovautis abipusės pagarbos ir tolerantiškumo dvasia vienas kito atžvilgiu".

Deklaracijoje pabrėžta, kad "rinkimai turi būti skaidrūs tiek vykdant rinkimų kampaniją, tiek šiuos rinkimus finansuojant".

Prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužės 11 dieną.