Apie ta D. Urbonas kalbėjo antradienį po G. Nausėdos susitikimo su naujuoju Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu Linu Pernavu. Šalies vadovo patarėjas pažymėjo, kad stiprinant tiek STT, tiek ir kitas teisėsaugos institucijas, reikėtų sukurti naują jų finansavimo modelį.

„Galvojant apie nacionalinio saugumo srityje veikiančių institucijų finansavimą, teisėsaugos institucijų finansavimą, mums reikėtų tikrai daugiau kalbėti, diskutuoti ir atrasti geriausius sprendimus, kad finansavimo modelis veiktų kaip tam tikras modelis, kaip algoritmai, kurie užtikrintų skaidrią, aiškią, labai apibrėžtą procedūrą, kurios metu bet kokios politinės įtakos būtų apribotos, ir per biudžeto skyrimą ar jo neskyrimą nebūtų galima vienaip ar kitaip daryti vienos ar kitos įtakos“, – dėstė prezidento patarėjas.

„Nėra gera praktika, kai, ar tai Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas, ar Valstybės saugumo departamento, Antrojo operatyvinių tarnybų departamento, policijos, kitų teisėsaugos institucijų vadovai eina pas politikus, kaulindami biudžeto, kuris reikalingas institucijos uždaviniams įgyvendinti“, – pridūrė D. Urbonas.

Anot G. Nausėdos patarėjo, teisėsaugos finansavimo modelis turėtų padėti išvengti tokių situacijų, kai teisėsaugos institucijos konkuruoja viena su kita dėl darbuotojų, juos viliodami didesniais atlyginimais.

„Manytume, kad Vyriausybė turėtų apsvarstyti galimybes rasti atitinkamus finansavimus toms institucijoms, kurios yra pirmajame valstybės tarnybos reformos etape. Be abejo, ir ateity tie klausimai bus aktualūs, kad būtų galima realiai padidinti atlyginimus institucijų darbuotojams, nes šiandien iš tiesų realus atlyginimų didinimas buvo numatytas tik teisėjams“, – pridūrė D. Urbonas.

STT papildomai reikalingi 746 tūkst. eurų

STT direktorius L. Pernavas žurnalistams po sutikimo su G. Nausėda teigė, kad šiuo tarnyboje yra 320 pareigybių, iš jų 45 yra neužimtos. Anot jo, 22 iš minėtų 45 pareigybių nėra finansuojamos. Tarnybos vadovas pripažino, kad tai yra problema.

„Taip, problema yra, kad dalis pareigybių apskritai nėra finansuojamos, o kitos yra laisvos dėl to, kad tos lėšos, kurias mes turime, yra skiriamos dabartinių darbuotojų darbo apmokėjimui“, – dėstė L. Pernavas.

STT vadovas teigė, kad formuojant kitų metų tarnybos finansinius poreikius, jis jau yra susitikęs su politikais, su Finansų ministerijos atstovais.

„Tai yra papildomos lėšos 22 neužimtoms pareigybėms finansuoti. (...) Taip, esame paskaičiavę – 746 tūkstančiai eurų. Derybos yra tik prasidėjusios ir labai tikiu, kad mūsų prašymas bus išgirstas“, – komentavo L. Pernavas.

ELTA primena, kad L. Pernavas STT vadovu Seimo sprendimu paskirtas šių metų gegužę. Jo kandidatūrą į tarnybos direktoriaus poziciją pateikė prezidentas G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją