„Kai priiminėjo įstatymą dėl sveikatos reformos, atrodė, kad bus sudėti sprendimai vienas po kito. Dabar akivaizdu, kad, nepaisant to, kaip reforma vyksta, žmonėms tai neturi jokio teigiamo poveikio. Žmonės to nemato, nesuvokia“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė F. Jansonas.

„Iš tiesų, reikės viską įvertinti iš naujo. Ar tai bus kažkoks auditas atskirai, ar mes turėsime kalbėti apie stabdymą reformos, ar kažkaip kitaip. (...) Bet kokią didelę reformą reikia įvertinti. Manau, kad tai bus daroma“, – pridūrė prezidento patarėjas, reaguodamas į socialdemokratų raginimus atlikti vykdomos pertvarkos auditą.

Seimo opozicijai toliau kritikuojant sveikatos reformą ir raginant ją stabdyti dėl iš gydymo įstaigų masiškai išeinančių medikų, o Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) tikinant, kad vykdoma pertvarka nėra susijusi su iš darbo pasitraukiančiais gydytojais, patarėjo F. Jansono teigimu, Prezidentūra kol kas neužima jokios stovyklos šioje diskusijoje.

„Greičiausiai reikėtų įvertinti viską. Mes nestovime jokioje pusėje iš anksto“, – sakė prezidento patarėjas.

„Klausimas yra, ar sveikatos sistema dirba žmonėms? Tol, kol ji nedirbs žmonėms, mes ją turėsime tobulinti. Vienokiu ar kitokiu būdu, ji turi tarnauti žmonėms, tai yra vienintelė užduotis“, – pabrėžė F. Jansonas.

Pasak jo, sveikatos reforma, vykdoma tik tam, kad būtų kas nors daroma, yra nereikalinga.

„Ar kas nors pas gydytojus patenka greičiau? Ne. Ar gauna geresnę paslaugą? Reikėtų tyrinėti. Bet reforma vardan reformos yra nereikalinga“, – teigė F. Jansonas.

ELTA primena, kad rugpjūčio pradžioje Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) kreipėsi į Vyriausybę ir Seimą su prašymu stabdyti sveikatos įstaigų pertvarką ir atlikti sveikatos reformos projektų auditą.

Socialdemokratai tikina, kad medikai iš gydymo įstaigų Zarasuose, Raseiniuose, Vilniuje ir Klaipėdoje masiškai išeina dėl valdančiųjų vykdomos sveikatos reformos.

Kaip skelbta anksčiau, liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės pasirinktu įgyvendinti ligoninės reorganizavimu. Pasak medikų, vietos valdžia neatsakė į gydytojų keltus klausimus dėl tolimesnės ligoninės veiklos ir neatliepė jų prašymų.

Problemos dėl darbą paliekančių medikų kilo ir Raseiniuose – miesto ligoninę dėl neskaidraus įstaigos vadovo konkurso paliko 6 darbuotojai. Gydytojai prašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, išgirsti nebuvo.

Kelios dešimtys medikų paliko ir Vilniaus Centro polikliniką. Pranešta, kad iš darbo pasitraukė 40 darbuotojų – ne tik poliklinikos skyrių vadovai, bet ir beveik visa administracija, ūkio darbuotojai, atsistatydino gydymo taryba, o galiausiai Vilniaus meras atleido ir patį poliklinikos vadovą Zdislavą Skvarciany. Kaip nurodė Vilniaus savivaldybė, poliklinikos vadovas atleistas dėl sveikatos sistemos autoriteto žeminimo.