„Nei Lietuvai, nei pagal tarptautinę teisę tie žmonės nenusikalto, atvirkščiai, jie yra mūsų herojai. O Rusija vykdė karo nusikaltimus okupuodama Lietuvą ir versdama žmones tarnauti okupacinėje kariuomenėje“, - sakė V. Būdienė antradienį interviu „Žinių radijui“.

Prezidentės vyriausioji patarėja atkreipė dėmesį, kad pagal Hagos ir Ženevos konvencijas dėl civilių apsaugos karo metu, okupuojanti valstybė negali versti Konvencijų saugomų asmenų tarnauti okupanto ginkluotose pajėgose.

Virginija Būdienė
„Šiuo atveju būtent ta valstybė daro karo nusikaltimą, versdama kariauti. Mes savo žmones, žinoma, ginsime visomis išgalėmis, ypač tuos mūsų didvyrius“, - sakė V. Būdienė.

Prezidentės vyriausioji patarėja atkreipė dėmesį, kad Lietuvos Tarybos 1918 metų vasario 16-osios Nepriklausomybės aktas ir 1920 metų Steigiamojo Seimo rezoliucija dėl atstatytos Lietuvos demokratinės valstybės niekada nebuvo nustoję teisinės galios, ir yra Lietuvos konstitucinis pamatas.

„Nes 1990 metų Kovo 11-osios Akto nuostatose yra parašyta, kad yra atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos suverenių galių vykdymas“, - teigė V. Būdienė.

Kaip ELTA jau rašė, Rusijos teisėsauga bando atgaivinti baudžiamąjį persekiojimą tiems Lietuvos piliečiams, kurie paraginti Lietuvos Respublikos vadovybės po 1990 metų kovo 11-osios pasitraukė iš sovietų kariuomenės arba atsisakė joje tarnauti.

Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra atmetė tokios teisinės pagalbos prašymą, o Valstybės saugumo departamentas įspėjo tokius asmenis nevykti į Rusiją, Baltarusiją ir kitas ne NATO ir ES valstybes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)