D. Grybauskaitė žurnalistams sakė, kad D. Pavalkio atsistatydinimo istoriją vertina „kaip labai negražų politinį pavyzdį, kada ministras buvo verčiamas ir priverstas padėti pareiškimą įvairiais negražiais, netgi kriminaliniam pasauliui būdingais metodais, kada buvo ir šantažuojama dauguma, ir taip pat premjeras“.

„Kiek žinau, netgi, galima sakyti, (buvo) ir didžiulis spaudimas su grasinimais ir pačiam ministrui. Taigi matome fenomeną Lietuvos politikoje, kada metodai naudojami labai nekorektiški, ir, be abejo, tokiomis sąlygomis ministras negalės dirbti, todėl versti jį (dirbti) tikrai negalėsiu, jeigu jau toks sprendimas jo, nors ir, sakyčiau, priverstinis, bet sprendimas yra. Aš tenkinsiu jo prašymą“, - sakė prezidentė.

D. Pavalkis pasitraukti nusprendė, kai jį delegavusios Darbo partijos vadovybė apkaltino nevykdant partijos ir Vyriausybės programos.

Naujus kandidatus į švietimo ir mokslo ministro postą Darbo partijos prezidiumas turėtų įvardyti antradienį. D. Grybauskaitė sakė, kad ji naujo ministro rinktis neskubės, o siūlomos kandidatūros bus kruopščiai tikrinamos.

„Stengsiuosi rinktis iš to, ką bus galima parinkti, iš blogiausių bent jau geriausią variantą. Nemanau, kad kažkas bus ypatingo, bet, be jokios abejonėmis, tikrinsime ir su struktūromis, ir su teisėsaugos institucijomis, kad būtų kuo mažiau šešėlių“, - aiškino šalies vadovė.

Paprašyta įvertinti „darbiečio“ Vydo Gedvilo tinkamumą šioms pareigoms, prezidentė sakė, kad konkrečiai diskutuoti dar negali.

„Aš konkrečiai negaliu diskutuoti dėl kandidatūrų, rinksiuosi iš kelių, jeigu netiks - ir dar iš kelių ir taip toliau, manęs neriboja Konstitucija nei įstatymai laike, aš galiu rinktis ir mėnesį, ir pusę metų. Viskas priklausys nuo kandidatų kokybės. Ir būtinai tikrinsiu per teisėsaugos institucijas“, - pabrėžė ji.
Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.