„Žinau, kad ir nueinanti Vyriausybė, ir naujoji absoliučiais skaičiais didins karinį finansavimą tiek, kiek mes pajėgūs tai daryti. Na, o skaičiavimo metodikos – tai atskiras klausimas, kiek yra nuo BVP, kas įtraukiama, kas neįtraukiama – čia nenorėčiau diskutuoti. Manau, kad didinsime pagal savo galimybes“, - viešėdama Rukloje trečiadienį sakė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė trečiadienį lankėsi Lietuvos kariuomenės padaliniuose Rukloje ir pasveikino karius su artėjančia Lietuvos kariuomenės diena. Lietuvos kariuomenės diena švenčiama lapkričio 23 d., tačiau tuo metu D. Grybauskaitė bus išvykusi į Briuselį, kur dalyvaus neeiliniame Europos Vadovų Tarybos posėdyje.

Šalies vadovė taip pat įteikė valstybės apdovanojimus NATO vadovaujamoje Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) operacijoje Afganistane pasižymėjusiems kariams, stebėjo iškilmingą karių rikiuotę bei priesaikos ceremoniją.

D. Grybauskaitė priminė, kad 2008 m. Lietuva staiga perėjo nuo šauktinių prie profesionalios kariuomenės, tačiau mažai valstybei, anot jos, tai per didelė prabanga, mat tinkamo dydžio profesionali kariuomenė yra itin brangi mažai valstybei.

„Ir toks staigus kariuomenės sumažinimas ir tik brangios kariuomenės turėjimas neatitiko mūsų poreikių ir NATO gynybos koncepcijos poreikių. Todėl buvo prieita prie išvados, kad reikia turėti ir profesionalią, bet tuo pačiu kurti rimtą paruoštą rezervą“, - žurnalistams teigė D. Grybauskaitė.

„Išties per šiuos tris metus buvo labai daug pasiekta, priimta nauja gynybos koncepcija ir jau yra beveik pusantro tūkstančio paruoštų tokių žmonių, kurie tikrai pasirengę ginti tėvynę. Tai yra tas variantas, kuris mums tinka – nedidelei valstybei, kuri gali turėti mobilią greitą, nedidukę kariuomenę, bet labai mobilią, profesionalią kartu su pasirengusiais rezervo kariais. Svarbiausia, kad tai savanorišku pagrindu, noriu tai paminėti“, - reziumavo šalies vadovė.