„Prezidentas išreiškė lūkestį, kad tikrai pavyks susitarti, ir kviečia abi puses tartis ir derėtis, nes šiandien ne visi mokiniai turi užtikrintas ugdymo paslaugas“, – po G. Nausėdos susitikimo su streikuojančiais pedagogais žurnalistams sakė I. Segalovičienė.

„Kas yra labai svarbu – vyksta socialinis dialogas. Socialiniam dialogui mes matome akivaizdų procesą, kuris bendrai yra naudingas valstybei, mokytojams, švietimo sektoriui. Bendrai į šį procesą mes žiūrime kaip į sveiką procesą“, – apie mokytojų streiką ir užsitęsusias derybas su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kalbėjo šalies vadovo patarėja.

I. Segalovičienės teigimu, mokytojų streikas parodo, jog švietimo sistema šiuo metu serga, o jai gydyti pasitelkti metodai – neveikia. Todėl, pasak jos, reikia peržiūrėti visą švietimo politikos strategiją.

„Akivaizdu, ką reprezentuoja šitas streikas – kad švietimo sistema serga. Taip, mes turime šiai sergančiai sistemai tam tikrų vaistinių injekcijų, bet jų nepakanka – gal jos ne visada yra taiklios, kur mes tuos vaistus nukreipiame“, – metaforomis kalbėjo I. Segalovičienė.

Anot jos, gerinant mokytojų darbo sąlygas reikia ne tik didinti atlyginimus, bet ir peržiūrėti darbo užmokesčio sistemą.

„Skaudžiausia dalis yra ta, kad mes jaučiame ir girdime tą neteisingumą, neteisybę, kurią patiria mokytojai. Ir ne tik dėl atlyginimo, o būtent dėl darbo užmokesčio sistemos. Šiandien tai yra turbūt vienas esminių tokių reikalavimų, mūsų galva, susitarti dėl krūvių, kaip skaičiuojamas etatas tam, kad nepersidirbdami galėtų gauti orų atlyginimą“, – sakė G. Nausėdos patarėja.

„Kas yra labai svarbu – pagarba, ką norėjo parodyti prezidentas mokytojams, susitarimo paieškos svarba ir, be jokios abejonės, darbo užmokesčio kitokios sistemos – oresnės, teisingesnės – paieška“, – pabrėžė I. Segalovičienė.

G. Nausėdos patarėja neatskleidė, su kokiais atnaujintais pasiūlymais švietimo darbuotojų profsąjunga pradės derybas su švietimo ministerija. Anot I. Segalovičienės, prezidentui svarbu, kad tiek mokytojai, tiek Vyriausybė informuotų apie savo derybines pozicijas.

„Labai svarbu, kad pačios profsąjungos ir mokytojai bei Vyriausybė informuotų dėl savo pasiūlymų ir derybinių pozicijų, todėl, kad kalbėti apie derybines pozicijas, kol derybos neįvyko, tiesiog blogas tonas“, – teigė ji.

Streiką paskelbusios švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas A. Navickas Eltai pirmadienį teigė pateikęs kompromisinius pasiūlymus švietimo ministerijai.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija streikuojančiai švietimo darbuotojų profsąjungai praėjusios savaitės ketvirtadienį nusiuntė pasiūlymus dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo. Ministras Gintautas Jakštas tikino, kad, sulaukus profesinės sąjungos atsakymo dėl pasiūlymų, bus bandoma su mokytojais tęsti derybas.

ELTA primena, kad antradienį toliau tęsiasi mokytojų streikas. Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos teigimu, streikas truks visą mėnesį.

ŠMSM rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., netenkino švietimo darbuotojų profsąjungos. A. Navicko teigimu, mokytojų atlyginimai turėtų būti keliami ženkliai daugiau.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.