Kandidatą į ministerijos vadovo pareigas Vyriausybės vadovė prezidentui pristatė praėjusį penktadienį.

G. Jakštui pasiūlyta vadovauti ministerijai, atsižvelgiant į šioje ir ankstesnėse kadencijose pradėtus pokyčius ir švietimo reformas, kurių įgyvendinimas reikalauja, kad ministras nedelsiant galėtų pilnai eiti pareigas, nurodo Vyriausybė.

Anksčiau Daukanto aikštės lyderis, ragindamas premjerę kuo greičiau rasti ir pateikti naujo švietimo ministro kandidatūrą, nurodė, kad pretendentui bus keliami aukšti reikalavimai.

„Reikalavimai bus aukšti. Be jokios abejonės reikės atsižvelgti į tai, kad iki kadencijos pabaigos liko labai nedaug laiko. Taigi, ministrui tikrai nebebus laiko mokytis arba įstoti į ministro klumpes. Atitinkamai aukšti profesionalumo, etikos standartai. Tikiuosi, kad Lietuva didelė ir žmonių surasti mes tikrai galime“, – sakė G. Nausėda.

Įstatymų nustatyta tvarka, premjerės siūlomai kandidatūrai turi pritarti prezidentas.

Šiuo metu G. Jakštas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (ŠMSM) yra atsakingas už studijas, mokslą ir technologijas. Pastaruoju metu viceministras kuruoja ministerijos vykdomą kolegijų pertvarką.

G. Jakštas 2012 m. Vilniaus universitete (VU) baigė ekonometrijos bakalaurą, 2014 m. Tilburgo universitete atsiėmė finansų ir draudimo matematikos magistro diplomą. Po studijų dirbo Lietuvos statistikos departamente, yra dirbęs kainodaros ekspertu Lietuvos draudime. Nuo 2015-ųjų užsiėmė analitiniu darbu Vyriausybės strateginės analizės centre.

Nuo 2018 metų G. Jakštas buvo laisvai samdomas švietimo ekspertas. Nuo 2020 m. gruodžio 21 d. paskirtas švietimo, mokslo ir sporto viceministru studijų, mokslo sritims.

ELTA primena, kad iki tol ŠMSM vadovavusi Jurgita Šiugždinienė iš posto pasitraukė kilus skandalui dėl tarybos narių veiklai skirtų lėšų. Laikinai vadovauti šiai ministerijai paskirta Laisvės partijos narė, Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.