Pasak Prezidentės patarėjo, kova su alkoholizmu visų pirma turi prasidėti apeliuojant į žmogaus suvokimą ir galimas alkoholizmo pasekmes, tačiau V. Sarapinas pabrėžia, jog alkoholizmas yra priskiriamas psichikos sveikatos ligų kategorijai, todėl svaigiaisiais gėrimais piktnaudžiaujantis asmuo ne visada suvokia įklimpęs į alkoholizmo liūną.

Kražių žudynių priežastimi A. Butkevičius įvardijo nesaikingą alkoholio vartojimą.

Algirdas Butkevičius
„Manau, kad atsakymas visiems iš dalies yra aiškus – ilgalaikis gėrimas ir akivaizdus to poveikis, t.y. asmenybės degradacija. Jeigu kalbėtume su kitų miestelių ar kaimų žmonėmis, jie taip pat pasakys, kad, deja, ir pas juos yra tokių alkoholyje paskendusių nužmogėjusių asmenų, ir manau, kad jų tragedijos priežasčių gali būti labai įvairių, bet viena slypi mūsų visuomenėje – tai pakantumas alkoholio vartojimui“, – antradienį interviu LRT radijui sakė Ministras Pirmininkas.

Premjeras priminė ne kartą buvusius siūlymus sugriežtinti svaigiųjų gėrimų pardavimo tvarką, tačiau tuomet kilo pasipiktinimas, o visuomenė nesugeba apginti savo narių nuo besaikio alkoholio vartojimo keliamų grėsmių.

„Manau, kad prie kiekvieno asocialaus asmens nepristatysime po policininką, ir visuomenė turi kovoti su alkoholizmo blogiu. Bendruomenės turi burtis kartu su mokykla, vietos valdžia ir policija, kad nuo svaigalų pinklių pirmiausia apsaugotų jaunimą, daugiau dėmesio skirtų asocialioms šeimoms“, – vardijo A. Butkevičius.

Premjeras taip pat sakė tikįs, kad Seimas palaikys antradienį planuojamą priimti draudimą alkoholiu prekiauti degalinėse, o tai prisidės prie alkoholizmo mažinimo. Pasak A. Butkevičiaus, turėtų būti sustiprinta švietėjiška veikla mokyklose, o kad jaunimas nebūtų linkęs girtauti, ragino užsiimti ūkininkavimu.

Mažinant terpes nusikaltimams – menką miestelių gatvių apšvietimą – Premjeras teigė šį klausimą aptaręs su savivaldybių merais, o Energetikos ministerijoje yra patvirtinta atskira ES lėšomis finansuojama energetinių projektų įgyvendinimo programa, tarp kurių išskirtas miestų ir miestelių gatvių apšvietimo projektas.

„Tai yra rajonų savivaldybių atsakomybė, ir mes raginame, kad kuo greičiau būtų įgyvendinti gatvių apšvietimo įrengimo projektai, ir yra sudarytos visos galimybės, kad kiekviena, ir maža kaimo gyvenvietė būtų apšviesta ir elektros energijos suvartojimas, įdiegus naujas technologijas, sumažėja beveik tris kartus“, – buvo įsitikinęs A. Butkevičius.

Prezidentės patarėjas: galbūt reikia mąstyti apie priverstinį alkoholikų gydymą

Valdemaras Sarapinas
„Galbūt reikia pamąstyti ir apie kitą būdą, apie galimybę priverstinai gydyti“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė V. Sarapinas.

Prezidentės patarėjo teigimu, Lietuvos teisinėje bazėje yra numatytos galimybės priverstinai gydyti asmenis, keliančius pavojų visuomenei.

„Be paciento sutikimo negalima priverstinai gydyti, toks gydymas negali būti skiriamas, tačiau psichikos sveikatos priežiūros įstatyme yra aiškiai įrašyta, kad atvejis, kai iškyla reali grėsmė, kad gali tas asmuo padaryti savo veiksmais žalą tiek sau, tiek aplinkiniams, – toks priverstinis gydymas gali būti taikomas“, – kalbėjo V. Sarapinas.