Atsitikus nelaimei Astravo atominėje elektrinėje į Vilniaus traukinių stotį atvyksta traukinys, kuriame evakuojami žmonės iš Švenčionių rajono.

„Išgirdau, kad sirenos veikia, gavau pranešimą į telefoną ir galvoju, kad reikia žiūrėti, kas čia vyksta. Ir atitinkamai tada pagal nurodytus veiksmus atėjau į gyventojų surinkimo punktą“, – LNK žinioms pasakojo vienas pratybų dalyvis.

Žinoma, jokios nelaimės neįvyko, tai tik pratybos.

„Gal nėra visiškai viskas sklandžiai, bet kadangi tai yra tik pratybos, iš jų mokosi. Tame surinkimo punkte pasižymėjo moteriškės, kokie buvo klausimai, kas netinka. Iš to bus pasimokyta. O šiaip tai labai įdomu“, – sakė kita pratybų dalyvė.

Į tą patį traukinį lipo ir nuo nelaimės bėgantys vilniečiai. Tarp jų ir keturkojį draugą nešanti moteris.

„Ne, niekada nepalikčiau. Išsigandusi, evakuojamės, viskas neįprasta. Žinutę gavau į telefoną ir pirmiausia griebiau šuniuką“, – kalbėjo moteris.

Nors šuniukas dreba, tačiau pratybose dalyvaujantys žmonės nusiteikę linksmai. Paklausti, ar jie būtų tokie ramūs, jeigu būtų įvykusi tikra nelaimė, žmonės liko suglumę.

„Nežinau, turbūt panikos būtų. Reikia daugiau organizavimo, šviesti žmones, kad žinotų“, – kalbėjo viena pratybų dalyvė.

Kitas teigė, jog jeigu įvykiai būtų realūs, kiltų ir panika.

Tarp statistų ir civilinės saugos dėstytoja. Pasak jos, tikros pratybos yra daug geriau nei vadovėliai.

„Aš dabar iš profesinės pusės matau, kad studentus turiu ruošti kaip nepanikuoti, taip pat kad reikia būtinai vykdyti nurodymus. Nes matau, jog žmonės nežino, kad reikia vykdyti pareigūnų nurodymus. Ir toks chaosas gaunasi“, – įžvalgomis dalijosi dalyvė.

Išklausiusi dėstytojos pastabas sureagavo ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Tam pratybos ir yra organizuojamos, kad ne tik mes savo tarnybų darbą galėtume patikrinti, bet kartu ir pasižiūrėtume tas pačias žmonių reakcijas – ko mums reikia. Tai vyksta tam, kad žmonės būtų šviečiami, informuojami. Tikrai skatinti domėtis ir susirinkti visą reikalingą informaciją apie būtiną pasirengimą“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Naudojamasi traukiniais, nes pagal pratybų scenarijų įsiveržia ir priešo būriai. Tad autobusų naudoti neišeina.

„Geležinkeliai yra strateginę reikšmę turinti infrastruktūra kritinių situacijų atvejais. Tą labai aiškiai parodė ir mūsų brolių ukrainiečių patirtis, kuomet buvo uždarytas tiek oro, tiek ir jūrų transportas“, – kalbėjo ekspertas.

Pratybose dalyvavo apie 700 žmonių: tarnybų pareigūnai ir statistai.

„Jos nėra skirtos tam, kad būtų parodytas gražus vaizdas, kaip viskas veikia. Pratybos yra skirtos tam, kad įsivertintume, ar viskas suveikė, ar neturime kažkokių spragų“, – tikino vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

O spragos pradėjo lįsti dar pratybų pradžioje. 10 ryto Vilniuje pradėjo kaukti garso sirenos, tačiau jas girdėjo ne visi.

„Sirenų mes turime tiek, kiek turime. Tikrai neatrodome blogai pasaulyje pagal sirenų vidurkius, tinklas yra plečiamas. Ir tai, kad daugiau žmonių girdėjo, mes šiuo metu montuojame papildomai 200 sirenų, dalis jau sumontuota, dar tinklas bus plečiamas“, – kalbėjo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Saulius Greičius.

Rytų Lietuvos gyventojai apie pratybas taip pat turėjo gauti žinutes. Deja, kaip sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė, vieno tinklo operatoriaus klientai negavo tokių žinučių.

Civilinės saugos pratybos: evakuacija traukiniu

„Aiškinamės, ar tai susiję su techniniais dalykais, ar su kitomis priežastimis“, – kalbėjo ministrė.

PAGD vadovas S. Greičiaus taip pat sutiko, jog irgi mato iškilusių problemų su vienu operatoriumi.

„Per pratybas ir paaiškėja, kas nesigavo“, – tikino jis.

Nėra paslaptis, kad žinučių daugiausiai negavo „Tele2“ klientai.

„Jokios klaidos „Tele2“ pusėje nebuvo, visos sistemos veikia sklandžiai. Šitas testas padėjo rasti trikdžius tarnybų pusėje“, – aiškino atstovė Asta Buikutė.

Kol tarnybos ir politikai aiškinasi, kas negerai, traukinys su evakuojamais žmonėmis iš Vilniaus pasiekė Šiaulius. Čia iš stoties žmonės buvo nuvežti į Šiaulių areną, civilinės saugos paskirtą pastatą. Šiemet yra numatyta dar 16 panašių pratybų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: