„Teritorinių ligonių kasų duomenimis tokių asmenų, kurie iki 2020 metų gruodžio 31–osios dienos turėjo galimybę pasinaudoti teise nelaukti, kol jiems bus suteikta teisė į dantų protezavimo paslaugas ir savo lėšomis tai padarė. Ir vėliau turėjo galimybę kreiptis į teritorinę ligonių kasą kompensacijos, šiuo metu yra daugiau 3 tūkstančiai tokių asmenų.

Būtent dėl to raginame paveldėjimo teisę gavusius asmenis pasidomėti, ar velionis kreipėsi dėl dantų protezavimo, buvo įrašytas į protezavimo laukiančių žmonių sąrašą, bet pasinaudojo galimybe nelaukti savo eilės. Jeigu tai liudijantis dokumentai yra, tiesiog kreiptis į ligonių kasą ir pasidomėti dėl galimybės atgauti tą kompensaciją“, – LNK sakė Valstybinės ligonių kasos atstovė Rasa Savičiūtė.

Jos teigimu, kompensacijos dydis skirtingiems asmenims gali būti kitokia.

„Ir tai gali siekti iki kelių šimtų eurų. Priklauso nuo to, kada asmuo protezavosi dantis, kada protezavimas buvo pabaigtas ir kokia tuo metu kompensuojama suma jam buvo skirta“, – LNK žinioms sakė Valstybinės ligonių kasos atstovė R. Savičiūtė.

LNK pašnekovė R. Savičiūtė teigė, jog nežinantiems, ar jų artimasis gali patekti į tokį sąrašą, turėtų kreiptis į tą teritorinę ligonių kasą, kur tas asmuo tuo metu gyveno – deklaravo gyvenamąją vietą.

Valstybinės ligonių kasos atstovė R. Savičiūtė LNK žinioms teigė, jog kompensavimo tvarka keitėsi nuo 2021 metų.

„Ir nebeliko tų eilių – kada asmuo turi per tam tikrą laiką įgytų teisę į kompensuojamas paslaugas. Dabar jeigu asmeniui reikia tų paslaugų, jis kreipiasi į pirminės sveikatos priežiūros gydytoją odontologą, prie kurios yra prisirašęs, ar kitą sveikatos priežiūros įstaiga, kuri yra sudariusi sutartį dėl gydytojo odontologo konsultacijų su teritorine ligonių kasą.

Būtent gydytojas odontologas nustatytų pagrįstumą dantų protezavimo paslaugoms. Ir jeigu asmuo atitinka teisės aktų reikalavimus, indikacijas, tai iš karto būtų registruojamas sistemoje ir įgautų teisę į kompensavimo paslaugas. Taigi, jam tokiu atveju reikėtų tik pasirinkti įstaigą, kuri turi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl dantų protezavimo paslaugų. Ir kreiptis į ją. Ir tada nereikėtų laukti poros metų kaip anksčiau“, – naują tvarką LNK pristatė Valstybinės ligonių kasos atstovė R. Savičiūtė.

Visą LNK pokalbį apie kompensacijas žiūrėkite čia: