Nors kai kuriuose miestuose dar nešildo, LNK Žinios atkreipia dėmesį, kad kai kurie namuose esantys daiktai skleidžia šilumą, tai – televizorius, kompiuterio kroviklis, šaldytuvas, ypač – orkaitė.

Tačiau kai namuose šildymas jau įjungtas, reikia nepamiršti atvirkščios logikos. Pasak Belgijos mokslininkų, pradėjus šildymo sezoną reikia nepamiršti atverti langus.

„Pasirodo, kad jeigu namus vėdinsite du kartus per dieną, tai padės geriau juos sušildyti. Ryte ir vakare reikia po 15 minučių atverti langus. Ne į viršų, ne mikrovėdinimą, bet šonu, plačiai“, – teigiama LNK Žinių reportaže.

„Tai leis išvėdinti įvairius teršalus, taip pat sumažinti aplinkos drėgmę, kad vėliau būtų lengviau prišildyti savo būstą“, – teigia chemikė Sandrine Bladt.

Pasak LNK Žinių, vėdinant namai praras apie porą laipsnių šilumos, bet oras kambaryje taps sausesnis, o sausesnį orą lengviau šildyti.

Net ir nesportuodamas, o tik kvėpuodamas, žmogus išskiria drėgmę. Daugiausiai drėgmės namuose paprastai – virtuvėje, vonioje, o žmogus per parą vidutiniškai iškvėpuoja nuo 10 iki 12 litrų garų.

„Svarbu suprasti, kad šios drėgmės turi nelikti. Geriausia jos atsikratyti atidarius langą. Pamatysite, kad po to galėsite geriau prišildyti, nes sienos nebus atvėsusios, ant jų nesikondensuos drėgmė, dėl kurios vieną gražią dieną gali atsirasti kenksmingas sveikatai pelėsis“, – pabrėžė S. Bladt.

LNK Žinių teigimu, prieš vėdinant patalpas ne pro šalį išjungti šildymą.

Atkreipiamas dėmesys, kad vėdinimas neturėtų sutapti su piko valandomis – piko metu langus geriau užverti, antraip į vidų prieis ne tik dulkių, bet ir kitokių kenksmingų medžiagų, ir vėdinimas taps panašus į purvinų batų purtymą svetainėje.

Visą LNK Žinių reportažą apie tai, ką daryti šildymo sezono metu, žiūrėkite čia: