Apie tai jis pranešė ketvirtadienį prie Seimo pirmininko kabineto surengtoje spaudos konferencijoje, kuri buvo skirta politinei situacijai aptarti.

„Tai yra socialdarbiečių ir Ramūno Karbauskio susitarimas, ne mano sprendimas. Mano sprendimo jokio nėra, kadangi aš esu išrinktas LR Seime ir paklūstu LR įstatymas, o ne R. Karbauskio įsakymams. Nebuvo tokios kalbos jau nuo gegužės 29 ar 30 dienos“, – sakė jis, kalbėdamas apie galimą traukimąsi iš posto.

V. Pranckietis tikino pastarųjų dienų retoriką vertinantis kaip šantažą ir aiškino neabejojantis, kad atlaikys balsavimą Seime.

„Manau, kad Lietuvos žmonių pasisakymai šiuo klausimu ir Seimo narių blaivus protas nugalės“, – sakė Seimo pirmininkas.

Anot V. Pranckiečio, su juo nebuvo tariamasi dėl galimo pasitraukimo. Jis aiškino nedalyvaujantis postų biržoje.

„Žmogus, prarandantis valdžią ar įtaką iš baimės daro desperatiškus sprendimus“, – apie R. Karbauskį pasisakė V. Pranckietis.

Jis taip pat patikino neketinantis trauktis iš valstiečių-žaliųjų partijos. Savo tolesnį darbą Seimo pirmininkas aiškino įsivaizduojantis tokį patį, koks buvo iki šiol.

„Manau, kad partija vieną kartą supras, kad vadovavimas partijai jau yra praeityje ir toks vadovavimas partijai yra netinkamas, netenkinantis partijos lūkesčių. Su tokiu vadovavimu partija į rinkimus nukeliautų turbūt į niekur“, – sakė jis.

Pasak V. Pranckiečio, greičiausiai R. Karbauskis tiesiog bijo dėl savo galimybių išlikti partijos pirmininku, todėl vis neprisiruošia pasitikrinti savo pasitikėjimo tarp bendražygių.

Pareikalavo V. Pranckiečio atstatydinimo

DELFI primena, kad trečiadienio vakarą Gediminas Kirkilas pareiškė, kad socialdarbiečiai jungsis prie koalicijos, jei iki antradienio bus atstatydintas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Žadama, koalicijos sutartis bus pasirašyta penktadienį. G. Kirkilo teigimu, balsuojant šiuo klausimu 25 bendražygiai pasisakė „už“, 3 susilaikė.

Jis taip pat patvirtino, kad socialdarbiečiams pažadėta Seimo pirmininko ir užsienio reikalų ministro pozicijos. Tartasi esą ir dėl dar vieno ministro kėdės, tačiau viešai ji kol kas neįvardijama.

„Dėl Seimo pirmininko bus balsuojama (…) turbūt antradienį, tai yra sutarties dalykas, jeigu nenubalsuojame, reiškia, kad sutartis neįsigalioja. (…) Labai keista, kad Seimo pirmininkas nesupranta, kad formuojama nauja koalicija, ir yra visiškai kiti pasiūlymai, bet ką darysi“, – sakė G. Kirkilas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis trečiadienio vakarą sakė besitikintis, kad dabartinis Seimo pirmininkas pasitrauks iš užimamų pareigų.

„Jeigu koalicinės sutarties sąlygos nėra vykdomos, koalicinė sutartis negalioja.<...> Mūsų nuomone, norėdami sudaryti koaliciją ir įtraukti dar dvi naujas partijas, mes turime padaryti tam tikrus sprendimus, ir atsisakyti tam tikrų pozicijų, ir Seime, ir Vyriausybėje“, – patvirtino R. Karbauskis.