V. Pranckietis aiškina, kad valdantieji neatsižvelgs į opozicijos prašymus bent trumpam atidėti biudžeto priėmimą, kad būtų galima apsvarstyti galimybes įgyvendinti streikuojančių mokytojų keliamus reikalavimus. Pasak Seimo vadovo, „valstiečiai“ turi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) paramą, todėl balsų priimti biudžetą pakaks.

„Taip, opozicija ragino ir viešai, ir per mitingą, ir visur ragino, kad būtų stabdomas biudžetas. Aš manau, kad valstybei rimtis ir ramybė yra labai svarbu ir biudžeto priėmimas neliečia vien švietimo darbuotojų, o liečia ir švietimo darbuotojus, ir visą viešąjį sektorių, ir visą sistemą. Todėl manau, kad stabdyti šiuo laiku sistemą mes neturime tokios prabangos“, - kalbėjo V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas tvirtino neabejojąs, kad pakaks balsų valdantiesiems antradienį Seime patvirtinti biudžetą, nes, pasak jo, LLRA-KŠS siūlomą biudžeto projektą palaikys. Paklaustas, ką už tokią paramą „valstiečiai“ pažadėjo LLRA-KŠS, Seimo vadovas atsakė, kad nieko, nes, pasak jo, Lenkų rinkimų akcija tiesiog elgiasi dorai.

„Gal kartais žmonės tiesiog elgiasi dorai, nebūtinai ieškodami, kas už tai, nors politikoje dažnai sakoma, o kas tau iš to“, - žurnalistams kalbėjo V. Pranckietis.

Kalbėdamas apie streikuojančių pedagogų reikalavimus, V. Pranckietis teigė siūlantis įsteigti neformalią grupę, kuri Seime rūpintųsi švietimo reikalais ir užsiimtų parlamentine kontrole. Pasak Seimo vadovo, į tokią grupę galėtų įeiti švietimo sistemoje dirbantys specialistai.

Tuo tarpu opozicijos atstovai neliko patenkinti susitikimu su Seimo pirmininku.

„Mūsų siūlymas buvo įsiklausyti į visuomenės prašymą ir balsą, kad būtų suteikta bent jau savaitė, bent jau kelios dienos papildomoms diskusijoms. Mano akimis - atidaryti langą deryboms. Bet išgirdome, kad nieko panašaus nežadama daryti“, - po susitikimo kalbėjo konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Pasak Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, nėra jokios būtinybės skubėti priimant biudžetą.

„Manome, kad nėra jokio reikalo skubėti priimti biudžetą rytoj. Būtų gerai, jei būtų papildoma savaitė suteikta susėsti prie bendro stalo su mokytojais ir parodyti jiems, kad valstybėje yra rimtai vertinamas jų darbas ir reikalavimai“, - kalbėjo liberalė.

Savo ruožtu, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūno Juliaus Sabatausko teigimu, antradienį priėmus 2019 m. biudžetą, nebeliks argumentų toliau derėtis su Švietimo ir mokslo ministerijoje streikuojančiais mokytojais.

„Jei rytoj priimame biudžetą, tai kokia prasmė ponui Rokui Masiuliui (pavaduojančiam švietimo ir mokslo ministrą. - ELTA) vėl eiti į Švietimo ir mokslo ministeriją kalbėtis su protestuojančiais mokytojais, nes jis nebeturės nė vienoje kišenėje jokio argumento. Kol biudžetas nepriimtas, yra dar kažkokios vilties, kad būtų ką nors galima pakeisti“, - aiškino LSDP frakcijos seniūnas.

Pirmadienį 6 Seimo nariai įregistravo rezoliuciją, kuria siūlo savaitei, iki šių metų gruodžio 18 d., nukelti 2019 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekto priėmimą.

Rezoliucijoje siūloma per savaitę įpareigoti Seimo Švietimo ir mokslo bei Biudžeto ir finansų komitetus, kartu dalyvaujant visų Lietuvoje įsteigtų mokytojų profesinių sąjungų atstovams bei nepriklausomiems ekonomikos ekspertams, nuodugniai išanalizuoti 2019 metų valstybės biudžeto plano perskirstymo alternatyvius siūlymus, kuriais siekiama padidinti mokytojų atlyginimų finansavimą 2019 metams.

Pirmadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas G. Landsbergis taip pat atviru laišku kreipėsi į ministrą pirmininką Saulių Skvernelį, Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir Seimo frakcijų seniūnus, ragindamas įsiklausyti į sekmadienį paskelbtus daugiau nei 50-ies profesinių sąjungų ir visuomeninių organizacijų reikalavimus atidėti biudžeto priėmimą ir nedelsiant pradėti derybas su streikuojančiais mokytojais, kad bent į dalį jų reikalavimų būtų atsižvelgta jau kitų metų biudžete.

Sekmadienį į mokytojų palaikymo akciją „Paskutinis skambutis“ ir mitingą prie Vyriausybės, preliminariais policijos duomenimis, atvyko apie 6 tūkst. žmonių.

Premjeras teigė, kad atrasti lėšų kelti atlyginimus mokytojams tiek, kiek yra prašoma, nepavyks. S. Skvernelis tvirtina, kad atlyginimai kils tiek, kiek yra numatyta.

Švietimo ir mokslo ministerijos skaičiavimais, siekiant įgyvendinti pedagogų reikalavimus, reikėtų daugiau nei 300 mln. eurų. Streikuojančios mokytojų profsąjungos teigimu, pakaktų ir kur kas mažesnių lėšų.