Delfi žiniomis, V. Pranckietis pasirašė Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio komisarui Janusz Wojciechowski adresuotą kreipimąsi, kuriame klausiama:

1. Kada (ar) numatoma ES lygiu naikinti dyzelino akcizo lengvatas gazoliui, naudojamam žemės ūkyje (žaliasis dyzelinas), taip pat gazoliui, naudojamam šildymui kaip krosnių kuras (raudonasis dyzelinas)?

2. Kada Komisija numato inicijuoti kailinių žvėrelių verslų uždarymo klausimo svarstymą ES lygiu ir kaip Komisija siūlytų finansuoti tokį veiksmą? Koks Komisijos požiūris į verslų uždarymą, galimai naudingą nedraugiškoms šalims, Rusijos karo Ukrainoje kontekste?

3. Ar Lietuva turi teisinę galimybę savarankiškai iš nacionalinio biudžeto lėšų finansuoti verslinės žvejybos vidaus vandenyse verslų uždarymą, kai toks sprendimas priimtas nacionaliniu lygiu? Kaip Komisija vertintų šio verslo uždarymą Rusijos karo Ukrainoje kontekste?

Europos Komisija

Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sumažinti siekiant sumažinti iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatas arba jų atsisakyti, taip pat didinti gazoliams, akmens anglims, koksui ir lignitui taikomus akcizų tarifus, taip pat įvesti akcizus šildymui skirtoms durpėms, inicijavo Aplinkos ministerija. 2021 metų gruodį per pateikimą Seimas jas pristatė aplinkos ministras, V. Pranckiečio kolega Liberalų sąjūdžio frakcijoje Simonas Gentvilas. Pateikimą, Seimo narių balsų dauguma, pataisos praėjo ir toliau turėjo būti svarstomos komitete.

Seime pateikimo stadiją taip pat įveikė ir Seimo konservatorės, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkės Aistės Gedvilienės parengtos Žuvininkystės įstatymo pataisos dėl verslinės žvejybos ribojimo vandenyse, o taip pat ir kitos jos parengtos – Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo – pataisos, kuriomis siekiama uždrausti auginti, veisti ir žudyti gyvūnus dėl naudos iš jų kailių. Abejos jos taip pat nebuvo svarstytos Kaimo reikalų komitete.

Sako, kad nenori vadovautis emocijomis

Trečiadienį Delfi kalbintas komiteto pirmininkas V. Pranckietis tikino, kad visais šiais trimis klausimais komitetas pradėjo svarstymą, bet padarė pertrauką.

„Kreipiamės sužinoti, kokia bendra Europos politika šiais klausimais bus“, – sakė jis.

Viktoras Pranckietis

„Mes Europos Sąjungoje turime bendrąją žemės ūkio politiką. Taip vadinasi programos ir pagal ta yra visi žemės ūkio rėmimai. Bendroji žemės ūkio politika sako, kad mes turime bendrauti ir mūsų viena iš bendravimo formų yra pasiklausti, kada bus tokios iniciatyvos.

Europoje yra surinkta lyg 1,2 mln. parašų už tai, kad, pavyzdžiui, [kailinių žvėrelių fermos] būtų uždaromas. Kai surenkama tiek parašų, Europos Parlamentas turi svarstyti tokį klausimą. Tai kada įtrauks į darbotvarkę, kada svarstys, kai nusvarstys, ką nusvarstys, ar nuspręs uždaryti, o gal nuspręs neuždaryti, o mes pirma jų paimsime ir uždarinėsime“, – komentavo V. Pranckietis.

Kiek teks laukti EK atsakymo, pasak jo, neaišku. Jei per „normalų laiką“ atsakymo sulaukti nepavyks, V. Pranckietis tikino skambinsiantis žemės ūkio eurokomisarui, galbūt pavyks su juo pasikalbėti susitikus gyvai Liublino trikampio formate.

Sulaukus žinių iš EK, bus galima grįžti prie minėtų trijų klausimų svarstymo komitete, teigė parlamentaras: „Mes turėsime rimtą pagrindą, apie ką svarstyti. Ne emocijomis, o pagrįstais faktais.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją