K. Komskis į parlamentą pateko pagal „tvarkiečių“ sąrašą. Jis Seimo nario kėdę bandė iškovoti ir Šilutės-Pagėgių vienmandatėje apygardoje, pasižymėjusioje pranešimų apie pažeidimus ir iktiteisminių tyrimų dėl rinkėjų papirkinėjimo gausa. Mykolo Romerio universiteto profesoriaus, VRK nario J. Žilinsko nuomone, jei K. Komskis, o ne socdemas Artūras Skardžius, būtų laimėjęs šioje apygardoje, „tvarkietis“ iš Seimo būtų išmestas taip pačiai, kaip išmesti „darbiečiai“ Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė ir Jolanta Gauditienė.

Vicepirmininkui grėstų išmetimas iš Seimo?

VRK nario nuomone, K. Komskį nuo Pinskų likimo išgelbėjo 170 balsų. Būtent tiek rinkėjų nulėmė, kad Šilutės-Pagėgių apygardoje į Seimą išrinktas ne „tvarkietis“, o socdemas.

„VRK turėjo pakankamai informacijos, kad K. Komskis Šilutės – Pagėgių apygardoje galimai pirko balsus (ir tai buvo pasakyta Konstituciniame teisme), tačiau dėl to, kad laimėjo kitas kandidatas, VRK nusprendė patvirtinti šios apygardos rezultatus, kad būtų atsižvelgta į apygardos rinkėjų valią ir laimėtojas nebūtų šalinamas už pralaimėjusio galimus pažeidimus. Tačiau rimti įtarimai K. Komskio pagrindu niekur nedingo, ikiteisminiai tyrimai vyksta“, - DELFI teigė J. Žilinskas.

VRK nario teigimu, jei ikiteisminiai tyrimai patvirtins K. Komskiui metamą šešėlį, jis gali būti šalinamas iš Seimo.

„Be to, lieka atviras klausimas, kiek K. Komskio galimai vykdyti balsų pirkimai turėjo įtakos daugiamandatei apygardai. Ir jeigu ikiteisminiai tyrimai bus sėkmingi, gali iškilti toks pat klausimas, kaip kilo su Darbo partijos „penketuku“, t.y. dėl Seimo nario mandato atėmimo dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų“, - sakė J. Žilinskas.

Z.Vaigauskas: K.Komskio pergalės atveju, rezultatai galėjo būti pripažinti negaliojančiais

Panašios pozicijos laikosi ir VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Anot jo, rinkimų pažeidimai Šilutės-Pagėgių apygardoje panašūs į tuos, kurie užfiksuoti Zarasų-Visagino apygardoje, kur rinkimų rezultatai anuliuoti jau po pirmojo turo. Esą jeigu pažeidimais pagarsėjusioje apygardoje būtų triumfavęs K. Komskis, VRK būtų nedvejodama panaikinusi jo pergalę.

„Kad problema yra su jo mandatu – tai be jokios abejonės. Mes ir Konstituciniame Teisme tą problemą turėjome, nes buvo perkami balsai jo naudai. Jis rinkimų nelaimėjo vienmandatėje. Taip pat nebuvo skundžiami daugiamandatės rinkimų rezultatai, kad K. Komskį reikėtų braukti, kaip buvo braukiami tie kiti. Pergalės atveju, tai būtų vienareikšmiška – toks rezultatas, kaip Zarasų-Visagino apygardoje“, - DELFI teigė Z. Vaigauskas.

Konstitucinis Teismas išaiškino, kad Seimo nario mandatas gali būti naikinamas ir po rinkimų rezultatų įsigaliojimo – esą tai galima daryti ir nustačius, kad parlamentaras išrinktas pažeidžiant įstatymą

„Konstitucijos 63 straipsnio 6 punkte nustatyta, kad Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, kai rinkimai pripažįstami negaliojančiais arba šiurkščiai pažeidžiamas rinkimų įstatymas. Ši konstitucinė nuostata suponuoja Seimo įgaliojimus nutraukti Seimo nario įgaliojimus, jeigu dėl jo išrinkimo teisėtumo pagrįstų abejonių keliantys šiurkštūs demokratiškų, laisvų ir teisingų rinkimų pažeidimai nustatomi tada, kai Seimo narys jau yra įgijęs įgaliojimus. Pagal Konstitucijos 63 straipsnio 6 punktą Seimo nario įgaliojimai gali būti nutraukti tiek pripažinus rinkimus negaliojančiais (pavyzdžiui, vienmandatėje rinkimų apygardoje, kai nustatomi šiurkštūs rinkimų įstatymo pažeidimai, kurie kelia pagrįstų abejonių dėl tam tikro Seimo nario išrinkimo teisėtumo ir neįmanoma nustatyti tikrąją rinkėjų valią atspindinčių rinkimų rezultatų), tiek nepripažinus rinkimų negaliojančiais (pavyzdžiui, kai nustatomi šiurkštūs rinkimų įstatymo pažeidimai, kurie kelia pagrįstų abejonių dėl tam tikrų Seimo narių išrinkimo teisėtumo daugiamandatėje arba vienmandatėje rinkimų apygardoje, tačiau įmanoma nustatyti tikrąją rinkėjų valią atspindinčius rinkimų rezultatus)“, - rašoma Konstitucinio Teismo išvadoje.

Anot Z. Vaigausko, tai gali būti taikoma ir K. Komskiui. „Atvirai pasakius, manyčiau, kad taip“, - sakė VRK vadovas.

Tiesa, VRK pirmininkas pastebi, kad neaiškus teisinis mechanizmas, kaip reikėtų reaguoti į teisėsaugos sprendimą, jog balsai buvo perkami, kai Seimo rinkimų rezultatai jau įsigalioję.

„Konstitucijoje tas straipsnis yra. O rinkimų įstatymuose jo realizacijos nėra“, - teigė Z. Vaigauskas.

R.Paksas: „Mes savų neduosime skriausti“

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas DELFI teigė nė kiek neabejojantis K. Komskio galimybėmis dirbti Seimo vicepirmininku.

„K. Komskis yra Seimo narys, ne vieną kadenciją. Ir mūsų siūlomas į Seimo pirmininko pavaduotojus. Ir manau, kad jis bus geras pavaduotojas“, - kalbėjo R. Paksas.

„Tvarkiečių“ lyderis tvirtino, kad partija pati imsis veiksmų prieš K. Komskį, jeigu paaiškės, kad jo naudai buvo perkami balsai. „Jeigu pasibaigs (ikiteisminiai tyrimai – DELFI), tai tą ir darysime. Bet kol niekas nepasibaigė, o yra tik kažkokia politinė kova, mes savų neduosime skriausti. Bet jeigu mūsiškiai yra nusikaltę, būsime patys pirmieji, kurie juos patrauks atsakomybėn“, - žadėjo R. Paksas.

K.Komskis: manęs net neapklausė

Pats K. Komskis DELFI teigė pats prašęs prokurorų, tiriančių galimus balsų pirkimo atvejus, kad jie jį apklaustų. Tačiau nesėkmingai.

„Aš pats kreipiausi į Generalinę prokuratūrą, kad būčiau apklaustas. Nors apklaustas. Baikit – nei liudytoju, nei niekuo aš nesu“, - sakė parlamentaras.

Anot K. Komskio, triukšmas dėl rinkimų Šilutės-Pagėgių apygardoje buvo keliamas sąmoningai, siekiant, kad jis pralaimėtų.

„Matyt, jie labai norėjo, kad kitas laimėtų“, - svarstė pašnekovas.

Galimybės netekti Seimo nario mandato „tvarkietis“ kol kas nevertina. „Tada ir pažiūrėsim“, - ragindamas palaukti ikiteisminių tyrimų pabaigos sakė K. Komskis.