Tapatybės nenorinti atskleisti Vilniaus rajono gyventoja prisimena, kaip prieš kelerius metus ši moteris visiškai netikėtai sustabdė jos ir tetos automobilį.

„Sustojus pradėjo talžyti mūsų automobilį, mes išlipom, paklausėm, kodėl jūs taip darote. Tada moteris griebė tetą už plaukų ir ilgai ten vyko tie tampymai už plaukų, mes negalėjom niekaip ištrūkti, atgniaužti rankos jos niekaip negalėjau“, – LNK asakojo liudininkė.

Išsivaduoti tetai esą padėjo į pagalbą atskubėjęs vyras ir jos nuo užpuolikės pabėgo, tačiau tuo niekas nesibaigė.

„Nukentėjo daug automobilių, visiems, kas važiavo, kas nespėjo pasišalinti, aplaužė valytuvus, veidrodėlius. Mes iškvietėm pareigūnus, tada paaiškėjo kad kažkas kitas buvo iškvietęs, tai atvažiavę pareigūnai negalėjo niekaip ponios sutramdyti, tik 4 pareigūnai vargais negalais sutramdė atvažiavus jau greitajai, nes ponia apdraskė man kaklą – norėjau pasižiūrėti ar viskas gerai.

Pasakė, kad ponia neseniai išleista iš psichiatrinės ligoninės ir grįžus namo nevartoja vaistų, todėl vyksta kartais tokie įvykiai“, – toliau pasakojo liudininkė.

Nukentėjusioji atsimena, kad dėl įvykio buvo teismas, kelių apgadintų automobilių savininkai prašė kompensacijų. Pašnekovė ją užpuolusiai moteriai priekaištų dėl sudraskyto kaklo neturėjo.

„Tikrai ji labai stipri buvo, labai stipri. Tiesiog nesuvaldoma, tikrai nekalti nei pareigūnai, nei mes, kurie papuolėm pakeliui. Tiesiog taip yra, jeigu turi psichinę negalią, žmonės yra labai stiprūs, esam tai girdėję ir susidūrę su tuo“, – tikino liudininkė.

Praėjus porai dienų po įvykio, komentuoti jį nusprendė ir generalinis komisaras R. Požėla. Tačiau daug pasakyti jis negalėjo, nes prokuroras pasakoti detales uždraudė. Nors anksčiau kalbėjusi liudininkė pasakojo apie velionę anksčiau tramdžiusius pareigūnus, generalinis komisaras kalba kitaip.

„Neturėjome tokios informacijos, šita moteris nebuvo policijos klientė... Tai, natūralu, mums apsunkino turbūt visą bendravimo eigą“, – teigė generalinis komisaras Renatas Požėla.

Esminis klausimas, – kodėl medikai atvyko daug anksčiau nei policijos pareigūnai.

„Pareigūnų reagavimas yra vertinamas ikiteisminio tyrimo rėmuose. Galiu tik pasakyti, kad į visus skambučius, kurie buvo, pranešimus policija reagavo. Ar jie tinkamai reagavo, laiku reagavo, ar ėmėsi visų reikiamų priemonių, – į tai atsakys ikiteisminis tyrimas“, – kalbėjo R. Požėla.

Bendrasis pagalbos centras dar vakar paskelbė, kad mamai specialiąsias tarnybas kvietęs sūnus prašė ir medikų, ir policijos.

„Šitoje vietoje tai buvo sūnaus vertinimas kaip skambintojo, o kiekvieną įvykį pagal jo turinį ir pagal turinį dėliojant į klasifikatorių A B C D, priima sprendimus pajėgas valdantys pareigūnai“, – teigė Vilniaus apskrities policijos komisariato viršininkas Renaldas Žekonis.

Pasak generalinio komisaro, praktikoje dažnai būna, kad pareigūnai išvyksta vienur, bet bevažiuojant yra nukreipiami kitur, kur situacija tuo metu atrodo pavojingesnė.

„Tuo pat metu Vilniaus mieste tikrai buvo įvykių, kurie buvo kvalifikuojami kaip A ir B lygis ir, kaip žinia, įvyko dar viena tragedija Elektrėnų savivaldybėje, į kurią išvyko tikrai didžiuliai tiek Vilniaus miesto, tiek Elektrėnų policijos komisariatų pajėgumai“, – kalbėjo R. Požėla.

R. Požėla tikina, kad pareigūnai tikrai buvo apmokyti, kaip elgtis, net ir naudodami ginklą, bando nesitaikyti į gyvybiškai svarbius organus.

„Prieš žmones šaunamas ginklas, naudojamas kaip išimtinė. Nuo 2020 metų iki užvakar tragedijos, nebuvo panaudotas nė karto“, – teigė R Požėla.

Generalinis komisaras neneigia, kad jei pareigūnai būtų turėję informaciją apie moters sveikatos būklę, būtų geriau tam pasirengę.

Esą policijai turėti prieigą prie e-sveikatos būtų naudinga, tačiau jos šiuo metu neturi.

Pasak R. Požėlos, taip pat reikalingi bendri policijos ir medikų mokymai, kaip reaguoti iškilus grėsmingoms situacijoms.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: