Trečiadienį į skambučius neatsakinėjęs politikas ketvirtadienį prieš kameras stojo Seime.

Jis atsiprašė, kad anksčiau nebendravo su žurnalistais ir paaiškino, kad jam pirmiausiai reikėjo pasikalbėti su šeima, paaiškinti vaikams.

V. Gapšys pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirta 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Iš jo 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 8 000 Eur.

Anot politiko, Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas bus skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam teismui.

Didžiausia bausmė šeimai

„Žinot, bausmė didžiausia turbūt yra net ne man, o mano šeimai ir mano vaikams. Turiu kiek vyresnį sūnų, dukra aštuonerių metų. Ruošdavau su jais namų darbus, veždavau į mokyklą, parveždavau iš mokyklos, veždavau į būrelius. Vakar aiškinau, kad gali būti sutrikimų šitame procese ir tokių nelabai malonių“, – Seime žurnalistams kalbėjo parlamentaras.

Jis pridūrė, kad atlikinėdamas bausmę taps valstybės išlaikomu asmeniu: „Valstybė manimi rūpinsis, mane pamaitins, dar kažką duos turbūt net ir apsirengt ir pasiklot, išsimiegot. O vaikais aš tada turbūt pasirūpinti negalėsiu taip, kaip aš norėčiau“.

Jis tęsė, kad sprendimu nesidžiaugia, nes žino, jog yra nekaltas.

Politiko teigimu, net ir frakcijos kolegos sutinka, esą viskas buvo ne taip, kaip parašyta nutartyje.

„Vidus verda, tu žinai, kad buvo ne taip“, – kalbėjo jis.

Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas įsigaliojo paskelbimo dieną. Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis Delfi trečiadienį teigė, kad policija ims vykdyti teismo sprendimą kai tik jį gaus, tačiau kada tiksliai tai nutiks, jis pasakyti negalėjo.

Neatmeta, kad bus pasitiktas prie Seimo

V. Gapšys ketvirtadienį sakė girdėjęs, kad praktikoje visos procedūros iki jo įkalinimo gali užtrukti apie mėnesį, bet gali būti, kad jos truks tik porą savaičių.

„Sako, kad gali padaryti ir specialų šou – kad pasitiks prie Seimo ir sakys – einam. Negaliu atmesti jokio varianto, dėl to su vaikais kalbėjau ne šiandien, o vakar. Su žmona apsitarėme, kaip ji gyventų, jeigu būtų pradėtas vykdymas irgi vakar, o ne šiandien“, – kalbėjo jis.

Tolimesnė politinė karjera, prisipažino V. Gapšys, jam dabar mažai rūpi, nes svarbiausia pasirūpinti šeima.

Paklaustas, kaip į tai reagavo šeima, politikas aiškino, kad jai sunku, nes šeima žino, jog jis nėra nusikaltėlis. Jis tęsė, kad dabar yra griaunamas mamos ir vaikų gyvenimas ir pridūrė, kad žurnalistai patys tikriausiai gali suprasti, kokia yra žmonos reakcija.

Anot V. Gapšio, šeima bando pasirūpinti, kad vyresnysis sūnus nepatirtų patyčių.

Apkalta vyks supaprastinta tvarka


V. Gapšiui pačiam neatsisakant mandato, Seimas turės surengti jo apkaltą, kuri būtų vykdoma supaprastinta tvarka.

Kaip Delfi anksčiau paaiškino Seimo valdybos narys Julius Sabatauskas – supaprastinta todėl, kad V. Gapšio nusikaltimai padaryti ne šią, o praėjusią kadenciją.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį teigė, kad Seimas neskubės organizuoti apkaltos, o bus laukiama, ką pasakys Lietuvos aukščiausiasis teismas, kuris, gavęs skundą, gali nuspręsti stabdyti bausmės vykdymą.

Ne pirmas teistumas


V. Gapšys Seimo nariu pirmą kartą tapo 2008 metais. Seime praleido dvi kadencijas, o nuo 2016-ųjų ketverius metus jis nurodė užsiėmęs individualia konsultacine veikla.

2016 metais Aukščiausiasis teismas neskundžiama nutartimi konstatavo, kad V. Gapšys ir dar du Darbo partijos atstovai buvo pagrįstai nuteisti už apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Tąsyk V. Gapšys buvo nubaustas 3,6 tūkst. eurų bauda.

Aukščiausiasis teismas tada konstatavo, kad Darbo partija turėjo būti teisiama juodosios buhalterijos byloje, tačiau atsakomybės nebegalima taikyti dėl senaties.

2020 metais V. Gapšys vėl išrinktas į Seimą. Čia jis pateko pagal sąrašą, tad kai jis neteks Seimo nario mandato, parlamentaru taps kitas darbietis Saulius Bucevičius.

– R. Kurlianskiui paskirta galutinė subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 6 metams ir 18 830 Eur dydžio bauda, taip pat jam 5 metams atimta teisė eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose, Visuomenės informavimo įstatyme numatytose visuomenės informavimo priemonėse;

– E. Masiuliui paskirta galutinė subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 5 metams 6 mėnesiams. Jam taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei konfiskuota 241 490 Eur;

– V. Gapšiui paskirta galutinė subendrinta bausmė – laisvės atėmimas 4 metams 6 mėnesiams. Jam taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 8 000 Eur;

– Š. Gustainiui paskirta bausmė – 18 830 Eur bauda, taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 4 350 Eur;

– G. Steponavičiui paskirta 15 064 Eur bauda ir 4 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas;

– UAB koncernui „MG Baltic“ paskirta galutinė subendrinta bausmė – 1 129 800 Eur bauda;

– politinei partijai Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui paskirta galutinė subendrinta bausmė – 376 600 Eur bauda;

– politinei partijai Darbo partijai paskirta galutinė subendrinta bausmė – 301 280 Eur bauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)