Šilutiškis iš po vandeniu atsidūrusio Žalgirių kaimo vos išbrenda – vyras lankė vienišą senolį, nunešė jam maisto.

„Situacija namuose tokia, kad virtuvėje yra apie 10 centimetrų vandens, visas kiemas – iki pusės. Bet pasišildom, nėra šalta“, – LNK pasakojo vietos gyventojas, patvirtinęs, jog pečius namuose dar veikia.

Pasak vietinių, Žalgirių kaime – apie 10 gyvenamų sodybų, visos vandenyje. Žmonės iš valdžios pagalbos paprašė – guminių batų, nors pripažįsta, kad išbristi iš namų gali tik su bridkelnėmis, mat vandens ant kelio yra apie metrą.

„Eisiu dabar į sodybą pasiimti sau kombinezoną ir tada brisiu“, – sakė vietos gyventoja.

Moteris gelbės sodyboje likusius augintinius – du šunis.

„Na, neturėtų jie dar būti vandenyje, bet aš nežinau... O jei naktį vėl kils (vandens lygis – red.p.), mums rytoj, poryt jau abiems į darbą. Tai per išeiginę ir bėgam“, – LNK pasakojo pašnekovė.

Šilutės rajone užlieta 15 kaimų – apie 70 sodybų.

„Sunkiausia yra tai, kad po apačia dar yra ledas. Dabar kaip tik yra dėdė nubridęs, turėtų dabar jau grįžt – pas mamą į sodybą nubrido“, – dalijosi kitas LNK kalbintas vietos gyventojas.

Potvynis pamaryje

Kai kurie braidantys po potvynį gali geriamojo vandens pritrūkti, mat iš šulinių negalima gerti – vanduo užterštas.

„Jeigu gausime žinią, kad jau reikia, tai arba pirksime vandenį, arba „Šilutės vandenys“ veš talpomis“, – LNK komentavo operacijų vadovas Darius Endzelis.

Taip nutinka itin retai, kad vanduo užlietų kelią į netoli Nemuno esantį Paleičių kaimą, kuriame gyvena apie 100 žmonių.

„Blogybė tai, kad nebelabai turime su kuo kelti, kadangi estakada pastatyta, skambinau Automobilių kelių direkcijai, ten niekas nieko nežino. Nežinau, kalbėsimės su gyventojais, yra penki vaikai, kuriuos reikia vežti į mokyklą kiekvieną dieną, yra ūkininkai“, – LNK sakė Šilutės meras Vytautas Laurinaitis.

Pagalbos išgabenant žmones gali tekti prašyti ugniagesių, kai ant kai kurių kelių – iki pusmetrio, mašinos dar išvažiuoja, bet vanduo nuolat ir greitai kyla.

„Ryte 8 valandą ties Šilininkais Nemune pakilo pusantro metro lygis – tai labai staigus šuolis, kitose upėse, ties Leitės upe, Kūlynais – pusė metrų, ties Atmata ir Skirvyte, Rusnėje pusę metro pakilo, bet mes tikimės, kadangi esame žemupys, tai tas vanduo dar ateis iš aukštutinės, tai dar vandens lygis galimai kils į viršų“, – pasakojo rajono meras.

Netikėtai Paleičius atkirtęs vanduo – ne vienintelė bėda šioje vietoje. Vandenyje – ir pralaida per Leitės upę. Čia jau ne kartą skendo mašinos, net greitoji su ligoniu. Pralaida rekonstruota tik užpernai, bet neilgai tvėrė – neatlaikė pirmo potvynio.

Potvynis pamaryje

„Kelių direkcija informavo, kad ši problema bus sprendžiama šiais metais, kadangi dar nebuvo atlikti projektavimo darbai ir nebuvo galima sutvarkyti, nes pirminiame projekte buvo padarytos klaidos, kaip matyti – pralaida neatlaikė, ji yra nuplauta“, – LNK komentavo Šilutės vicemeras Tomas Budrikis.

Vaizdai Rusnėje – ledai ant kranto, šaligatvių ir pylimo lipa.

„Superinis vaizdas, dar nemačiau šiaip“, – neslėpė nuostabos praeivė.

Netoli – namas.

„Nevisai šalia, nebijom. Taigi tuoj neliks viso grožio“, – pasakojo kita LNK pašnekovė.

Nors naktį, lipdami į krantą, ledai gerokai pokšėjo ir gąsdino, rusniškių namų jie nepasiekė.

„Mes esame saugūs, turime mažytę problemą – Uostadvario kelią, pradėjo semti, bet turime atsarginį pylimą. Dabar su greideriu prabrauksim viršuje porą centimetrų, kad galėtų uostadvariškiai pravažiuoti“, – kalbėjo Rusnės seniūnė Dalia Drobienė.

Potvynis pamaryje

Vietiniai sako, kad pamario bėda – ledų sangrūdos, tad kai ledai krantan lipa, esą – geras ženklas.

„Jei sangrūdos yra pačioje vagoje, taip, tada jau yra potvynis, kadangi vanduo nebeprateka į marias, tada jau toks rezervatas gaunasi“, – kalbėjo Šilutės meras.

Dėl potvynio ekstremali situacija Šilutės rajone paskelbta nuo penktadienio, o štai Klaipėdos rajone savaitgalį pasiekė stichinį lygį – potvynis pamažu slūgsta.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: