„Šiaip reikia pasakyti, kad tokio neprofesionalumo abipusio mes jau seniai nematėme. Dar blogiau, kad viską yra bandoma suvesti į riaušes, kurios vyko daugiau nei prieš metus. Bet juk problema nėra pačios riaušės. Nes jeigu tai būtų riaušės, tai save gerbiantis vadas pasakytų, kad atsistatydina, nes toliau tokiomis sąlygomis dirbti negaliu ir viešai išdėstytų visas to atsistatydinimo priežastis“, – tikino politologė R. Urbonaitė.

MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė LNK eteryje atkreipė dėmesį ir į kitą svarbų momentą.

„Jis pats parašė prašymą išeiti iš darbo. O tai reiškia, kad yra kažkokios aplinkybės, kuriomis vadovaujantis jis nusprendė, kad jam patogiau yra išeiti pačiam“, – pabrėžė LNK pašnekovė.

Jos teigimu, pati vidaus reikalų ministerija čia „sužaidė dar blogesnę partiją komunikacine prasme“.

„Nes ką ji padarė? Ji sutiko jį tiesiog išleisti abipusiu susitarimu. Man atrodo, kad jeigu yra teisinės priežastys atleisti, tą ir darai. O visuomenei įvardiji padarytus nusižengimus ir aiškiai pasakai, kodėl šis vadas nebegali atlikti toliau savo pareigų. Tuo tarpu, ministerija tempė.

Mes pamatėme ministerijos kažkokį detalesnį paaiškinimą tik pirmadienį. Beje, pačios ministrės net nėra. Man atrodo, kad čia yra vandens pylimas. Nes ministerija irgi labai skurdžiai pateikė informaciją“, – aiškino politologė.

R. Urbonaitė teigė, jog turėjo būti tiksliai pateikta chronologija, visos detalės.

„Bet viso to nėra“, – LNK sakė MRU lektorė.

Pirmadienį, anot jos, buvęs VST vadas R. Pocius apsilankė „keistoje laidoje“. Apie ją Delfi jau rašė.

„Jis padarė labai gerą paslaugą ministerijai, nes jis ten prikalbėjo tokių dalykų, kurie prasilenkia ne tik su tomis taisyklėmis, kurias aš įsivaizduoju mes taikome tokio lygio pareigūnams, bet ir su elementaria žmogiškąja etika“, – pabrėžė politologė R. Urbonaitė.

Paklausta, kokius šansus vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė turi likti poste, MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė tikino, jog ministrė situaciją „suvėlė“.

„Iš to, ką mes matome, aš preziumuoju, kad tas sprendimas jau nebuvo toks neteisingas. Bet čia reikia sugebėti iš gana geros situacijos išeiti taip, kad tampi įvarytas į kampą. O dabar ministrė turi teisintis, ji yra įvaryta į kampą. Atsakymai turi būti labai aiškūs pateikti“, – kalbėjo ji.

Politologė teigiamai vertino opozicinių frakcijų kvietimą vidaus reikalų ministrei A. Bilotaitei paaiškinti susiklosčiusią situaciją. Tačiau įvardijo ir neigiamus aspektus.

„Tik kas yra blogai su opozicija pradėjo lipti ant barikadų, gaudyti tą bangą. Nors visiškai nesidomi, kokia situacija VST, kokie pokyčiai ten vyko, ar ne, kas buvo daryta, kas ne, ką apie tai pasakytų eiliniai VST pareigūnai“, – kalbėjo LNK pašnekovė R. Urbonaitė.

Ričardas Pocius

MRU lektorė R. Urbonaitė teigė, jog atrodo, kad dabar labiau rūpi ne pati situacija, bet bandymas iš šios situacijos užsidirbti politinių taškų.

„Profesionalumas nebėra jau visai madingas. Supraskime, kad visos pusės žaidžia labai blogą partiją. Aš preziumuoju, kad vidaus reikalų ministrė padarė teisingą sprendimą, bet tai, kad nebuvo numatyta komunikacija – labai daug pasako apie ministrės gebėjimą strategiškai mąstyti ir nesuvokimą, kokia svarbi komunikacija yra.

Dar drįstu teigti, kad mes dar nežinome visų aplinkybių, dėl kurių buvęs VST vadas pasiprašė atleidžiamas iš darbo. Manau, kad jos dar nėra visos įgarsintos. Bet galbūt taip yra dėl to, kad pati ministerija padarė klaidą. Ir nefiksavo to nusižengimo tinkamai, kad galėtų tai pateikti kaip neginčytinus įrodymus. Klausiu – ar jie dirbo profesionaliai“, – klausimą kėlė politologė R. Urbonaitė.

Visą LNK pokalbį su R. Urbonaite žiūrėkite čia: