„Vienas logiškiausių paaiškinimų yra tai, kad pastaruoju metu Prezidentė gal buvo mažiau matoma viešojoje erdvėje. Rečiau komentavo politinius įvykius, itin žymių tarptautinių susitikimų nebuvo. Apskritai, rinkėjai jau pradeda domėtis būsimais Prezidento rinkimais, ir tai irgi gali būti viena priežasčių, kodėl pareigas einantis Prezidentas yra mažiau populiarus“, - naujienų agentūrai ELTA teigė Vytauto Didžiojo universiteto profesorius A. Krupavičius.

Vis dėlto politologas nesureikšmina visuomenės palankumo D. Grybauskaitei svyravimų, atkreipdamas dėmesį, kad politikė tebėra vienas populiariausių asmenų šalyje. Pasak A. Krupavičiaus, Prezidentei už reitingus kur kas aktualesnis klausimas veikiausiai yra jos antrosios kadencijos pabaiga.

„Manau, kad Prezidentei reitingas dabar nėra pagrindinis dalykas, kuriuo reikėtų rūpintis. Jai reikėtų galvoti, kokiais darbais bus užbaigta jos kadencija. (...) Jeigu Prezidentė staiga taptų viena iš nepopuliariausių politikių, tuomet, be abejo, į reitingus reikėtų atkreipti dėmesį, bet dabar tie svyravimai yra antrinis dalykas. O sudėti taškus ant „i“ abiem kadencijoms yra gerokai svarbiau“, - aiškino politologas.

Apklausa rodo ir kito visuomenės nuomonės favorito - ekonomisto Gitano Nausėdos - reitingo smukimą. Politologas A. Krupavičius neatmeta galimybės, kad nuolatinis kai kurių asmenų patekimas į populiariausiųjų sąrašus gali sukelti ir priešingą visuomenės reakciją, ir „dalis respondentų mano, kad to viešumo yra per daug“, todėl mažėja ir tų visuomenės veikėjų populiarumas.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ rugsėjo 25-spalio 8 dienomis atliktos apklausos duomenimis, šalies gyventojai palankiausiai vertina Prezidentą Valdą Adamkų - 75 proc. įvertino palankiai, dabartinę vadovę D. Grybauskaitę - 65 proc., G. Nausėdą - 54 proc., Kauno merą Visvaldą Matijošaitį - 51 proc., užsienio reikalų ministrą Liną Antaną Linkevičių - 51 proc., Premjerą Saulių Skvernelį - 50 proc.

Lyginant su rugsėjo mėnesio apklausa, labiausiai sumažėjo gyventojų, palankiai vertinančių D. Grybauskaitę (6 procentiniais punktais) bei G. Nausėdą (5 procentiniais punktais).

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis, nors ir lieka tarp nepalankiai visuomenės vertinamų veikėjų, naujausioje apklausoje demonstruoja didžiausią populiarumo augimą (6 procentiniais punktais). Pastebimai pagerėjo ir Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio vertinimas (5 procentiniais punktais). Parlamento vadovas visuomenėje vertinamas labiau palankiai nei nepalankiai.