Prezidento rinkimų intriga

Mykolo Romerio universiteto (MRU)politologas Vytautas Dumbliauskas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog didžiausią intrigą politiniame lauke jam šiuo metu kelia prezidento rinkimai ir naujausi su tuo susiję reitingai.

Delfi užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa rodo, kad ir toliau lyderiu išlieka prezidentas Gitanas Nausėda, o premjerės Ingridos Šimonytės ir advokato Igno Vėgėlės rezultatai susilygino. Nei vienas iš jų dar nėra pasakęs apie dalyvavimą 2024 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Man įdomiausia šiuo metu būtų prezidento rinkimai. Ir intriga, kurią matau – kas papuls antru numeriu į antrąjį prezidento rinkimų turą – ar I. Šimonytė ar I. Vėgėlė. Nes iš tikrųjų, jeigu dabar rinkimai būtų – tai klaustukas yra labai didelis. Nes I. Vėgėlė yra fenomenas – jis yra vieno klausimo politikas. Na, kol kas dar ne politikas, teisininkas, profesorius.

Bet jis yra populiarus. Ir, matyt, yra nemaža dalis visuomenės – apie 10 procentų mato jame kažkokią viltį. Manau, kad čia yra ir didžiausia intriga“, – kalbėjo MRU politologas V. Dumbliauskas.

Politologas Žinių radijo eteryje teigė, jog advokatas I. Vėgėlė geriausiai žinomas dėl kritikos pandemijos valdymui.

„Ir jeigu jis išeis į antrąjį rinkimų turą, vėlgi, manau, bus labai didelė intriga. Nes G. Nausėda ir I. Vėgėlė kausis dėl tų pačių rinkėjų. Manau, kad G. Nausėdai tai yra išsigelbėjimas. Jeigu Tėvynės sąjunga kreipsis į savo rinkėjus ir paragins balsuoti už jį, jeigu jis antrame rinkimų ture rungsis su I Vėgėle“, – kalbėjo MRU politologas.

Gitanas Nausėda, Ignas Vėgėlė, Ingrida Šimonytė.

Abejingi vietinei valdžiai?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) prof. Lauras Bielinis laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog prezidento rinkimai dar toli, todėl sureikšminti reitingų nereikėtų.

„Jie dar gali keistis. Šiai dienai mes matome, kad G. Nausėda yra nepasiekiamas“, – sakė jis.

VDU politologas L. Bielinis dėmesį atkreipė į kitą politinį įvykį – ant nosies esančius savivaldybių tarybų ir merų rinkimus.

„Čia yra ta aistra, kuri, ko gero, privers mus visus užmiršti kitus reikalus, turiu galvoje politologus“, – sakė Žinių radijo pašnekovas L. Bielinis.

Jo teigimu, didžioji dalis rinkėjų elgiasi „pakankamai apolitiškai“.

„Jie yra abejingi tam politiniam procesui, kuris vyksta čia ir dabar. Arba jie labai paviršutiniškai, naiviai žvelgia į daugelį politinių procesų. Ir tas naivumas suteikia šansą populistams, kurie pagauna visuomenę, teikdami vieną kokį nors saldų teiginį. Ir tokiu būdu gauna savo balus. (…) Didžioji dalis visuomenės kol kas dar miega ir rūpinasi kitais dalykais“, – kalbėjo L. Bielinis.

MRU politologas V. Dumbliauskas laidoje teigė, jog tai, kad žmonės yra beveik abejingi vietinei valdžiai, savivaldos rinkimams, mažai aktyviai dalyvauja rinkimuose, rodo ir savivaldos lygį.

„Žmonės jaučia, kad ši vietos valdžia nėra tokia reikšminga, kaip centrinė valdžia“, – teigė MRU politologas V. Dumbliauskas.

Jis kalbėjo, jog konkrečiai Vilniuje daug kas piktinasi dabartinio mero Remigijaus Šimašiaus ir jo komandos sprendimu siaurinti kai kurias gatves.

„Kiek pinigų R. Šimašius sukišo, į gatvių siaurinimą, bet Vilniuje vaikų darželių trūksta. Tai gal buvo galima pastatyti kelis darželius? Man čia protu nesuvokiamu, manau, kad čia baudžiamąją bylą galima kelti. Bet tas pasyvumas piliečių yra didžiausia bėda. (…) Bet reikia nubausti, reikia, kad už savo pinigus jis atstatytų tų gatvių plotį, to reikia pareikalauti“, – Žinių radijo eteryje piktinosi MRU politologas V. Dumbliauskas.

Savo ruožtu VDU politologas L. Bielinis priminė, jog kalba eina apie savivaldą – visuotinį įsitraukimą sprendžiant problemas.

„Tai reiškia, kad visi įsitraukia į vietinių klausimų sprendimą. Kartais tai būna visiškas turgus, kai įsitraukia visi, o kartais tai būna nauja tvarka. Bet šiai dienai mes turime pripažinti, kad savivaldos principas yra realizuojamas tik rinkimų į savivaldą metu.

Kada visi apsisprendžia, eina balsuoti, bet apie 60 procentų net nebalsuoja savivaldos rinkimų metu, jie yra abejingi. Po rinkimų jau tik meras yra atsakingas, taryba, ne rinkėjas. Tai yra savivaldos mūsų gyvenime iš esmės nėra“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjo politologas L. Bielinis.