Jis pabrėžė, jog rinkėjai turėtų žinoti politikui ir nelabai malonias istorijas.

„Svarbu, kad rinkėjai turėtų kuo išsamesnę informaciją apie kandidatus, kuomet renkasi už ką balsuoti. Tikrai savaime suprantamas siūlymas, kad kandidatai atskleistų savo narystę politinėse organizacijose, net ir tą, kurios jie nebūtinai nori prisiminti ir priminti savo potencialiems rinkėjams“, – teigė VDU politologas I. Kalpokas.

Žinių radijo pašnekovas kalbėjo, jog kai kurių politinių jėgų rinkėjams šie išaiškėję faktai nepatiks.

„Kai kurių politinių jėgų rinkėjai jautriau reaguoja į šituos dalykus. Tarkime, Tėvynės sąjungos atstovams, nuslėpusiems tokius dalykus galėtų potencialiai poveikis būti ir didesnis. Taip pat Laisvės partijos elektoratas yra progresyvesnis, tad tam vienam parlamentarui irgi atsilieptų“, – teigė VDU docentas.

Pašnekovas I. Kalpokas svarstė, jog Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), ar Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ rinkėjams ši informacija nesukels didžiulės atmetimo reakcijos.

„Nemanau, kad šių partijų rinkėjams tai būtų kažkokia aktuali informacija“, – tvirtino VDU docentas I. Kalpokas.

Jo teigimu, joks pažeidimas iš esmės nebuvo padarytas, tad trauktis iš partijų būtų pernelyg drastiškas sprendimas.

„Nebuvo prievolės deklaruoti, todėl ir nedeklaravo. Taip, galima kalbėti, jog negražiai pasielgė, galbūt ne visai etiškai. Bet jokie teisės aktai, formaliai žiūrint, pažeisti nebuvo. Šalinimas iš partijos, ar paties pasitraukimas būtų perteklinis dalykas. Bet jeigu rinkėjai norės įvertins šį dalyką“, – Žinių radijo eteryje įžvalgomis dalijosi VDU docentas I. Kalpokas.

Paaiškėjus, kad prezidentas G. Nausėda nenurodė, jog priklausė Komunistų partijai, valdančioji Tėvynės sąjungos atstovai kaitino skandalą. VDU politologas I. Kalpokas teigė, jog šių faktų prieš prezidentą nebegalės panaudoti jokia partija.

„Ta priklausymo Komunistų partijai korta iškrenta iš rinkiminio žaidimo. Kita vertus, galbūt šitas faktas padės normalizuoti ir siūlomas pataisas. Nes iki šiol buvo galima oponuoti sakant, kad čia viskas yra dėl prezidento ir šias pataisas bando prastumti jo oponentai. O dabar, kai paaiškėjo, jog ir daugiau yra tokių asmenų, lengviau pagrįsti, kodėl tokios pataisos yra naudingos, nes tai yra paplitęs dalykas“, – tvirtino I. Kalpokas.

Jis sutiko, jog parlamentarams būtų buvę protinga apie priklausymą Komunistų partijai pranešti G. Nausėdos skandalo metu ir taip užbėgti įvykiams už akių.

Seimas linkęs pritarti, kad kandidatai į Seimą, prezidentus, ir EP turės nurodyti priklausymą Komunistų partijai.

Delfi primena, kad Lietuvos archyvuose esančiuose Komunistų partijos dokumentuose aptiktos 12 dabartinių parlamentarų bylos, skelbia portalo 15min atliktas tyrimas. Paviešinti duomenys rodo, kad beveik visose Seimo frakcijose yra buvusių Komunistų partijos narių. Nustatyta, kad iš viso šiuo metu Seime dirba 20 buvusių Komunistų partijos (TSKP) narių.

Komunistų partijai priklausė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Vilija Targamadzė, Algirdas Stončaitis, Zigmantas Balčytis, Laima Nagienė, taip pat Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys Liudas Jonaitis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai Antanas Vinkus, Dainius Kepenis, Rimantė Šalaševičiūtė, Algimantas Dumbrava.

Komunistų partijos sąrašuose rasta ir dabartinės Seimo valdančiosios daugumos atstovų –Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijai priklausantis Kęstutis Masiulis ir Algis Strelčiūnas bei Laisvės partijos frakcijos narys Artūras Žukauskas, rašoma portalo 15min atliktame tyrime.

Apie savo praeitį Komunistų partijoje dauguma parlamentarų nenurodė.

Dar šių metų balandžio mėnesį paviešinti dokumentai atskleidė, kad ir prezidentas Gitanas Nausėda 1988 m. pateikė prašymą stoti į Komunistų partiją. Apie šią savo biografijos aplinkybę šalies vadovas buvo nutylėjęs.

Prezidentūra patvirtino paviešintus faktus, tačiau kartu ir pareiškė, kad G. Nausėda prasidėjus Sąjūdžiui, Komunistų partijos veikloje nedalyvavo. Viešojoje erdvėje kilus rezonansui G. Nausėda išplatintame komentare žiniasklaidai pripažino, kad stojimas į partiją buvo jo jaunystės klaida.