Apie tai buvo kalbama penktadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„Bent pusė jų turi būti darbe, nes, esant neaišku, kokiai aplinkybė, Vyriausybė turi susirinkti į posėdį ir priimti sprendimus. Jei yra mažiau nei pusė ministrų, posėdis negali vykti ir sprendimai negali būti priimti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Nežinau, kodėl pasirinktas toks būdas, bet visos vyriausybės dirbdavo, kad bent pusė ministrų būtų. (...) Formuoja naujas tradicijas ši Vyriausybė“, – teigė ekspremjeras.

Tuo tarpu pati ministrė pirmininkė I. Šimonytė, „Žinių radijo“ paklausta, kodėl išleido daugiau nei pusę ministrų ilsėtis, sakė:

„Aš nematau jokios problemos, kad žmonės turi kažkokius savo planus, savo šeimas, nori praleisti laiką su savo vaikais ir t.t. Čia yra tas laikotarpis, kuris paprastai Vyriausybės darbotvarkėje arba grafike būna laisvesnis, kadangi Seimo darbų planavimai prasidės jau po Žolinės ir praktiškai visi ministrai bus jau sugrįžę. Tikrai ministrai, kurie yra Lietuvoje, žino, kad jie bet kurią minutę gali būti atšaukti iš atostogų, jei būtų reikalas priimti kažkokius sprendimus Vyriausybės formatu.“

Ji patikino, kad ir pati seka visą informaciją, kas vyksta, net ir atostogaudama.

„Jei reikia, ir telefonu, ir el. paštu klausimus sprendžiu. Visi mano ministrai – lygiai taip pat“, – teigė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

Politologas V. Dumbliauskas paaiškino, kad bėdų dėl ministrų atostogų nėra, nes jos yra reglamentuotos, tačiau didesnė problema, pasak jo, Seimo narių atostogų tvarka.

„Skirtingai nei Seimo nariai, Vyriausybės nariai turi įstatymu numatytas atostogas. Seimo nariai ten žaidžia žaidimus ir apsimeta, kad jie dirba ištisus metus“, – sakė ekspertas.

Jis išreiškė viltį, kad atostogaujantys ministrai nėra toli nuo Lietuvos ir kad, esant reikalui, Vyriausybės posėdis galėtų būti sušauktas.

„Supraskime, kad Vyriausybės nariai irgi žmonės, ir jie turi tokias pačias teises kaip ir mes, eiliniai piliečiai“, – komentavo V. Dumbliauskas.

„Žinių radijo“ pašnekovas sakė nemanantis, kad greitu metu galėtų būti keičiama Seimo narių atostogų tvarka.

„Nemanyčiau. Čia yra stiprus interesas, kad niekas nereguliuotų jų gyvenimo, nes tada jie negalėtų apsimesti, kad jie kažkur dirba. Visi mes nenorime būti labai reguliuojami, čia žmogiškas noras. Kadangi tas sprendimas yra pačių Seimo narių rankose, tai 99,9 proc., kad joks Seimas prie šito sprendimo neprieis. Nebent jau būtų minia, 100 tūkst. žmonių, aplink Seimą, neišleistų jų iš Seimo tol, kol jie nepriimtų to įstatymo, bet manau, kad dėl to 100 tūkst. tikrai nesusirinks“, – sakė MRU politologas.

Tad, pasak jo, šiuo atveju asmeniniai interesai nugali bendrą, visiems taikomą taisyklę.

„Tokia taisyklė turėtų būti visiems. Visiems turėtų būti darbo ir poilsio sąlygos, nustatytos įstatymo, o Seimo nairai save išėmė iš to viso veikimo konteksto ir bando elgtis kitaip. Tai garbės nedaro, bet supraskime – politikoje pirmiausia yra interesai“, – akcentavo V. Dumbliauskas.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį galite klausyti čia:

Ne visi ministrai linkę dalintis atostogų akimirkomis, bet štai ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė keliavo po Afriką – buvo Burundyje, po to – Ruandoje. Važinėjo keturračiais, šaudė iš lanko. Ruandai ministrė viešai padėkojo už įkvėpimą.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pasidalino nuotrauka su vaiku prie jūros. Kur atostogauja finansų ministrė Gintarė Skaistė, socialiniuose tinkluose nenurodo, bet fotografuoja kiparisą ir kitus Pietų Europai būdingus augalus. Atostogavo ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis bei vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Apie Baltarusijos grėsmes Medininkų pasienio punkte praėjusią savaitę perspėjo viceministrai. Čia jų buvo paklausta, kodėl Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai neuždaromi, kaip tai buvo pranešta kiek anksčiau.

„Kai tik bus Vyriausybės posėdis, sprendimas bus pateiktas ir priimtas. Aš turėčiau pasitikslinti, nes Vyriausybė dar posėdžio nėra paskelbusi“, – atsakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Vienu metu atostogų buvo išėję 9 ministrai iš 14. Praėjusią savaitę Vyriausybės posėdis nevyko – jie rengiami trečiadieniais. Posėdis negali vykti, jei nėra kvorumo – nedalyvauja bent pusė ministrų kabineto narių.

Kokia ministrų atostogų tvarka, LNK žinios norėjo pasiteirauti Vyriausybės kanclerės, bet paaiškėjo, kad atostogauja ir ji. Kanceliarija atsiuntė komentarą raštu.

Ingrida Šimonytė

„Atostogų laikotarpiu ministrai yra pavaduojami, o taip pat asmeniškai pasiekiami ryšio priemonėmis. Esant būtinybei priimti skubius sprendimus Vyriausybės formatu, ministrai gali būti iš atostogų atšaukti“, – rašoma Vyriausybės kanceliarijos komentare LNK.

Viena iš penkių neatostogaujančių ministrų – Monika Navickienė – tikina, kad jeigu būtų ekstra atvejis, ministrai susirinktų.

„Dar nėra buvę taip, kad kažkokio sprendimo Vyriausybė negalėtų priimti dėl kokios nors priežasties. Net ir per visas krizes – ar buvo kovidas, ar karo situacija – rinkdavomės, dirbdavome ir niekas sprendimų nestabdė. Juo labiau, sprendimų nesustabdytų ir ministrų atostogos“, – LNK sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

M. Navickienė atostogavo kiek anksčiau. Dar kelias dienas atostogų pasiėmė šią savaitę.

„Parskrenda mano sesė, kurios nemačiau labai ilgą laiką. Su ja leisime keturias dienas Lietuvoje. Praeitą kartą buvau išvykusi šiek tiek toliau, bet Europoje“, – pasakojo ministrė.

Premjerė I. Šimonytė iš atostogų jau grįžo, jos truko pusantros savaitės. Premjerė ilsėjosi Lietuvoje ir Latvijoje. Tuo metu ją pavadavo finansų ministrė G. Skaistė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: