Kaip praėjusią savaitę paskelbė naujienų agentūra PAP, rugpjūčio 1-3 d. Lenkijoje laukiama visų trijų Baltijos šalių prezidentų, nors V. Adamkus jau anksčiau įspėjo
.

Prezidentūra Varšuvą informavo, kad po beveik dvi savaites užtrukusios viešnagės Lotynų Amerikoje susikaupė nemažai darbų. Tačiau Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“ ketvirtadienį paskelbė, esą V. Adamkus šio vizito atsisakė dėl sveikatos.

Anot dienraščio, dėl to rugpjūčio 2 d. Vysloje neįvyks Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentų susitikimas, kuriame norėta aptarti bendradarbiavimą energetikos srityje.

Kaip DELFI teigė prezidento patarėjas Simonas Šatūnas, kvietime apie oficialų aukščiausio lygio susitikimą nebuvo užsiminta. Tačiau bendradarbiavimas energetikos srityje ir kiti aktualūs klausimai iš šiaip būna aptariami visuose Lenkijos bei Baltijos šalių vadovų susitikimuose.

„Rzeczpospolitos“ tvirtinimu, sužinojęs, kad į Lenkiją nevyksta V. Adamkus, to atsisakė ir Latvijos prezidentas Valdis Zatleras. Tiesa, laikraščio cituojamas Prezidento kanceliarijos užsienio reikalų biuro vadovas Mariuszas Handzlikas minėjo ir rugpjūčio 2 d. Latvijoje rengiamą referendumą dėl konstitucijos pataisos, leisiančios piliečiams inicijuoti Seimo paleidimą.

Šeštadienį Vysloje įvyks tik Lenkijos ir Estijos prezidentų Lecho Kaczynskio bei Toomo Hendriko Ilveso susitikimas.

Anot Prezidentūros atstovai, keturių prezidentų susitikimas planuojamas rugsėjį.

DELFI neoficialiai kalbintų pareigūnų teigimu, minėti žiniasklaidos pranešimai buvo padiktuoti tam tikrų politinių interesų. Jie esą atspindi kovą tarp prezidento ir premjero Donaldo Tusko.

Kaip žinoma, Baltijos šalys ir Lenkija planuoja kartu statyti atominę elektrinę, o Lietuva – elektros tiltą į Vakarus per Lenkiją. Šioms valstybėms aktualus ir dujotiekio „Nord Stream“ bei naftotiekio Odesa-Brodai tiesimas.