Kaip pranešė naujienų agentūra PAP, Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai V. Adamkus, Valdis Zatleras bei Toomas Hendrikas Ilvesas pakviesti atvykti į Lenkiją rugpjūčio 1-3 d.

Kaip skelbta, penktadienį svečiai ir Lenkijos vadovas Lechas Kaczynskis buvo laukiami šios šalies sostinės Povazkio kapinėse vyksiančiame Varšuvos sukilimo metinių minėjime.

Šeštadienį visi keturi prezidentai kartu su žmonomis turėjo keliauti į pietų Lenkijoje esantį Vyslos miestą. Sekmadienį jie turėjo dalyvauti Varšuvos sukilimo metinių minėjime šiam įvykiui skirtame muziejuje.

Varšuvos sukilimu vadinama Antrojo pasaulinio karo metais vykusi Armijos Krajovos kova mėginant sostinę išlaisvinti iš nacių okupacijos. Sukilimas prasidėjo 1944 m. rugpjūčio 1 d. ir turėjo tęstis keletą dienų, kol miestą pasieks sovietų armija. Tačiau pasipriešinimas vokiečių pajėgoms užtruko 63 dienas – iki spalio 2-osios.

Sukilimo dalyvių tikslai buvo ne tik išstumti iš Varšuvos okupantus, bet ir padaryti tai iki atžygiuojant sovietų armijai. Taip norėta pademonstruoti Lenkijos suverenumą

Rugsėjo viduryje sovietų pajėgos sustojo keli šimtai metrų iki Varšuvos ir nejudėjo, lenkų pusei aiškinant, esą Josifas Stalinas siekė, kad sukilimas žlugtų.

Lenkija tuomet prarado 18 tūkst. karių, dar 25 tūkst. buvo sužeisti. Civilių žuvo 120-200 tūkst., daugiausiai per Vokietijos pajėgų atliekamas masines žudynes. Tuo metu žuvo 17 tūkst. vokiečių karių, dar daugiau nei 9 tūkst. buvo sužeisti.

Be to, buvo sunaikinta maždaug ketvirtadalis Varšuvos pastatų, vokiečiai sistemingai degino vieną kvartalą po kito.