Vienokių ar kitokių santykių su Ūkio banku turėjo ar tebeturi dabartiniai ir buvę Seimo nariai, kandidatai į Seimą pakartotiniuose rinkimuose bei daugelis kitų įtakingų politikų.

V.Vonžutaitės mylimasis – V.Romanovo verslo ir futbolo klubo vadovas

Darbo partijos atstovė Seime bei juodosios buhalterijos bylos kaltinamoji Vitalija Vonžutaitė su Ūkio banko grupe turi bene tampriausius ryšius. Ši politikė savo rinkiminėje anketoje nurodė, kad jos antroji pusė – Sergejus Fedotovas. Šis verslininkas – ne tik Ūkio banko investcinės grupės (ŪBIG) valdybos narys.

Be ŪBIG, S. Fedotovas dalyvauja ir dar vienos V. Romanovo investicijos valdyme. Jis – vienas iš bankininkui priklausančio Škotijos futbolo klubo, Edinburgo „Hearts“, vadovų. „Hearts“ vadovų hierarchijoje V. Vonžutaitės mylimasis šiuo metu yra antras svarbiausias žmogus. Pirmas – Romanas Romanovas, V. Romanovo sūnus.

Liberalas – banko stebėtojų tarybos pirmininkės sutuoktinis

Giminystės ryšiais su V. Romanovo aplinka gali pasigirti ir Liberalų sąjūdžio narys Tomas Karpavičius – buvęs susisiekimo ministro patarėjas bei kandidatas į Europos Parlamentą.

T. Karpavičiaus žmona – Ūkio banko stebėtojų tarybos pirmininkė Edita Karpavičienė. Ji, anot Lietuvos banko, pripažino, jog banko padėtis sunki, o V. Romanovas jį gelbėti finansiškai nepajėgus.

Liberalas T. Karpavičius 2005-2008 m. dirbo ŪBIG ir ėjo nekilnojamojo turto projektų vadovo pareigas.

Ž.Savickas akcijas pardavė

Su Artūro Zuoko partija „Taip“ į Seimą pakartotiniuose rinkimuose Biržų-Kupiškio apygardoje patekti siekiantis galiūnas Žydrūnas Savickas – aktyvus investuotojas. Savo rinkiminėje anketoje Ž. Savickas nurodė esąs Ūkio banko akcininkas. Vėliau DELFI atsiųstame komentare Ž.Savickas patikino, kad Ūkio banko akcijas prieš mėnesį pardavė.

„Beveik prieš mėnesį visas Ūkio banko akcijas pardaviau ir investavau į kitu įmonių akcijas. Pardaviau todėl, kad matėsi, jog Ūkio banką gali ištikti „Snoro“ likimas, tik negalvojau, kad taip greitai“, - teigia Ž.Savickas.

Tiesa, stipriausias planetos žmogus yra ir Ūkio banko „sveikąją“ dalį perimti siekiančio Šiaulių banko smulkusis akcininkas.

Ž. Savickas – ne vienintelis į Ūkio banko akcijas investavęs politikas. Šio banko akcijas deklaravo ir Seimo narys, „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas, ir Lenkų rinkimų akcijos kandidatas 2012 m. Seimo rinkimuose Janas Tomaševičius. Buvęs Kauno meras, liberalcentristas Arvydas Garbaravičius taip pat deklaravo turįs Ūkio banko akcijų. Tiesa, tai įvyko 2011 m., kai jis dalyvavo savivaldos rinkimuose. Ar A. Garbaravičius tebėra Ūkio banko akcininkas, neaišku.

Nuo „darbiečių“ iki „Drąsos kelio“

Šiokių tokių nepatogumų dėl Ūkio banko gali patirti „Drąsos kelio“ atstovas Seime, buvęs dienraščio „Lietuvos žinios“ vadovas Valdas Vasiliauskas. Jis, eidamas į Seimo rinkimus, deklaravo Ūkio banke 2012 m. birželį padėjęs solidų indėlį. Tiesa, apdraustosios sumos indėlis neviršija ir siekia 233,5 tūkst. Lt. V. Vasiliauskas, disponuojantis kur kas didesne pinigų suma, parodė finansinį išprusimą ir dar du indėlius – atitinkamai 49,87 ir 534,66 tūkst. Lt – padėjo į SEB ir „Nordea“ bankus.

Buvęs „darbietis“, o dabar – vienas „Dujotekanos“ vadovų Vladimiras Orechovas taip pat susijęs piniginiais santykiais su Ūkio banku. 2008 m. su socialdemokratais antrai kadencijai į Seimą prasibrauti bandęs politikas deklaravo tris sandorius su V. Romanovo banku. Vieną paskolą jis nurodė turįs grąžinti iki 2012 m., kitą – iki 2013 m. Iki šių metų turėjo galioti ir V. Orechovo turto įkeitimas Ūkio bankui.

V. Vonžutaitė ir M. Zasčiurinskas– ne vienintelė su Ūkio banku susijusi „darbietė“. Šiame banke iki žengimo į aktyvią politiką dirbo buvusi kandidatė į švietimo ir mokslo ministres Virginija Baltraitienė. Tiesa, Ūkio banko Kėdainių filiale ji darbą baigė 1997 m. Vienokius ar kitokius ryšius su šiuo banku yra deklaravę ir dar keli „darbiečiai“, pernai ėję į Seimo rinkimus. Pinigų iš V. Romanovo banko skolinosi ir Artūras Paulauskas. Tiesa, jis paskolą deklaravo 2008 m. Seimo rinkimuose, o pernykščiuose rinkimuose jos jau nebebuvo – taigi šis „darbietis“ Ūkio bankui turbūt jau nebeskolingas.

K.Brazauskienės partija – Ūkio banko skolininkė

Prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė taip pat verta paminėjimo. Jos įsteigta ir Seimo rinkimuose nieko nepasiekusi Demokratinė darbo ir vienybės partija – Ūkio banko skolininkė.

Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktoje ataskaitoje K. Brazauskienės partija nurodė pernai iš Ūkio banko partijos veiklai pasiskolinusi daugiau kaip 173 tūkst. Lt.

Ką V.Romanovas vedė į Seimą – partiją ar banką?

Su Ūkio banku piniginių ar darbinių santykių turėjo dešimtys mažiau žinomų politikų iš įvairių partijų: nuo socialdemokratų iki konservatorių.

Tiesa, neabejotinai gausiausias su Ūkio banku susijusių asmenų gretas turi viena politinė jėga – tai to paties V. Romanovo įkurta Lietuvos žmonių partija, pernykščiuose Seimo rinkimuose užėmusi paskutinę vietą. Su šia partija į Seimą bandė patekti visas būrys įvairias pareigas Ūkio banke ėjusių asmenų.