Vasarą – intensyviausias atostogų metas, todėl pailsėti skuba ir politikai. Tiesa, kai kurie atostogų išeina labai ilgam.

Štai Vilniaus miesto meras R. Šimašius poilsiauja nuo liepos 11 dienos ir tą darys iki rugpjūčio 24–osios dienos. Iš viso tai net šešios savaitės ir dar dvi papildomos dienos.

„Jokios intrigos čia nėra, mero atostogas yra viešai paskelbtos ir jo darbotvarkėje. Pirmiausia tai yra kūrybinės atostogos, na ir kaip įstatymai leidžia, meras yra pasiėmęs visas sukauptas atostogas ir dar vieną savaitę nemokamų atostogų“, – LNK sakė Vilniaus miesto patarėjų grupės vadovė Ieva Dirmaitė.

LNK žiniomis, R. Šimašius poilsiauja Prancūzijoje. Vilniečiams tokios mero atostogos atrodo gerokai per ilgos.

„Tikrai per daug, mums tiek neleidžia atostogauti. Aš dvi savaites buvau atostogose ir dar savaitę eisiu“, – LNK kalbėjo viena vilnietė.

„Žinoma, kad per daug, nėra tvarkos, nešienauta, visur apleista“, – teigė kita moteris.

Tokios pat nuomonės buvo ir kitas vilnietis.

„Manyčiau, kad per daug. Kadangi dabar vasara, miestas yra šiek tiek nesutvarkytas, vyksta remontai“, – teigė kitas.

„Jaučiu, kad daug, bet kas nuo mūsų priklauso“, – svarstė kitas vyras.

Dar viena vilnietė svarstė, jog geriau būtų, jei atostogos būtų padalintos per vasarą ir kitus sezonus.

Pasak Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologo Sauliaus Spurgos, tai iš dalies yra priminimas, kad R. Šimašius baigia savo mero kadenciją, todėl ir nori išnaudoti visas likusias atostogų dienas.

„Jeigu jis pretenduotų dar vienai kadencijai, tai, matyt, mes šios žinios neturėtume“, – svarstė politologas.

Atostogauja ne tik Vilniaus miesto meras, bet ir ministrų kabinetas. Iš 14 ministrų praėjusią savaitę vienu metu nedirbo net 6 ministrai. Dėl to neįvyko ir Vyriausybės posėdis.

Buvęs premjeras A. Butkevičius nesupranta, kaip Vyriausybė gali nedirbti.

„Nebūdavo tokios praktikos, jog dėl ministrų atostogų, nebūtų galima suorganizuoti ministrų posėdžio. Tikrai tokių atvejų, kiek aš atsimenu, nebūdavo. Ir labai griežtai būdavo pasakyta, jog Vyriausybės posėdžiai turi vykti“, – prisiminė buvęs Vyriausybės vadovas A. Butkevičius.

Atostogos dirbančiai Vyriausybei, anot politologo S. Spurgos yra būtinos. Tačiau ministrai turėtų įsivertinti galimybes skubos tvarka grįžti į darbą.

„Nekelia džiugesio žinios, kad prezidentas ar premjerė neatostogauja metus, ar kitus. Supraskime, kad šios pareigos yra ypatingos. Tai yra svarbios sritys ir jei ten kyla ypatingos situacijos, visi tikimės, jog ministras bus ir vadovaus“, – svarstė politologas S. Spurga.

Buvęs premjeras A. Butkevičius stebina dabartinių Vyriausybės narių abejingumas darbui.

„Matome, kad įtampa žmonių tarpe yra auganti, didėjanti dėl tam tikrų neapibrėžtumo kalbant apie karą Ukrainoje. Manau, kad klausimų yra daug, bet toks abejingumas iš Vyriausybės kabineto narių mane labai keistai stebina. Ir visiškai negaliu suprasti tokio elgesio“, – sakė A. Butkevičius.

Prieš dvejus metus plačiai nuskambėjo tuometinio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atostogos, kurios truko 5 savaites, siaučiant koronavirusui. Tiesa, tada kilus diskusijoms A. Veryga į darbus grįžo gerokai anksčiau.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: