"Komisija neprašo išteisinti ar kam nors priimti nepalankų sprendimą. Komisija prašo, kad būtų atliktas tyrimas, ir, jeigu yra pagrindas, būtų kreiptasi į teismą, kad būtų apgintas viešas interesas, ir teismas priimtų sprendimą. Tik tiek. Ar tai yra politinis spaudimas?", - retoriškai penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje klausė G.Didžiokas.

Parlamentaras pažymėjo, jog jam kelia "nuostabą ir susirūpinimą" bandymai sumenkinti komisiją ir jos kompetenciją spaudoje. "Mano asmenine nuomone, yra paliesti labai skaudūs ir slapti ryšiai", - teigė jis.

Antikorupcinė komisija pirmadienį pakartotinai paprašė generalinį prokurorą ištirti, ar "VP Market" sandoriai dėl nekilnojamojo turto pirkimo ir su tuo susijusio PVM susigrąžinimo nebuvo sudaryti siekiant pasipelnyti valstybės sąskaita.

Pasak R.Didžioko, komisija atkreipė prokuratūros dėmesį, jog Civilinis kodeksas reikalauja sudarant sandorius nenusižengti sąžiningumo, protingumo, teisingumo principams, viešajai tvarkai ir gerai moralei.

UAB "Optimali investicija" pardavė UAB "VP Market" šių metų gegužę penkis nekilnojamojo turto kompleksus, tarp jų Vilniuje esančia "Maxima bazę" bei Klaipėdoje esančią "Hyper Maximą".

Pagal tuomet galiojusią PVM įstatymo lengvatą "Optimali investicija" buvo atleista nuo pareigos pervesti valstybei 18 proc. PVM mokestį nuo sandorio sumos, nes 100 proc. jos akcijų priklauso invalidų organizacijai - "Spindulio" draugijai.

Tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija patenkino "VP Market" prašymą sugrąžinti iš biudžeto 76 mln. litų PVM mokesčio. Komisija konstatavo, jog minėtas nekilnojamas turtas "niekada nebuvo realiai perleistas su "Vilniaus prekybos" tinklo įmonėmis nesusijusiems asmenims ir visą laiką buvo valdomas tų pačių asmenų".

Pasak komisijos, parduotas turtas anksčiau priklausė UAB "Vilniaus prekybos" nekilnojamasis turtas" ir UAB "Turto vystymo įmonė", kurios akcininkai yra tie patys asmenys kaip ir UAB "VP Market".

2001 metais šis turtas buvo perleistas "Optimali investicija" įstatiniam kapitalui suformuoti. Šiai bendrovei taip pat vadovauja vienas iš "VP Market" akcininkų - Mindaugas Marcinkevičius. "Spindulio" draugiją įsteigė "VP Market" prezidento Nerijaus Numavičiaus sesuo Eda Numavičiūtė, o dabar - E.Krasnadamskienė.

Dėl minėtų sandorių į generalinį prokurorą Antikorupcijos komisija kreipėsi rugsėjį. Spalio pabaigoje atsiųstame atsakyme generalinio prokuroro pavaduotoja Vaida Urmonaitė informavo komisiją, jog prokuratūra nenustatė įstatymų pažeidimų ir neturi teisinio pagrindo ginčyti teismine tvarka minėto sandorio.

Antikorupcijos komisija tokią išvadą įvertino kaip "nepagrįstą ir neteisingą".