Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Žygimantas Pavilionis, kalbėdamas su Delfi, išreiškė lūkestį, kad visos tarnybos kuo greičiau išsiaiškins.

„Akivaizdu, kad tai yra profesionalų darbas. Turime saugoti žmones, kai kurie ir išeina į kitą pasaulį po apsilankymų Vilniuje, kaip ir Nemcovas, Navalnas, prisimenu iki šiol Kara-Murza, kuris dalyvavo visose Kalinausko konferencijose, kaip tik kitą savaitę tokią vėl rengiame. Turime juos saugoti. Tą ir stengiamės daryti“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Kartu politikas ragino nepasiduoti bandymams diskredituoti rusų ir baltarusių disidentus.

Prieš užpuolimą nufilmuotas Volkovo interviu „Reuters“ naujienų agentūrai:


„Matote, disidentai yra pripratę, kad juos žudo, niekina, nuodija, bet jiems skaudžiausia, kai lietuviai, ar šalys, kurios nuoširdžiai kovojo už jų laisvę prieš tą patį priešą Kremlių, vis dažniau nusisuka nuo jų.

Tai, kas vyko Lietuvoje pastaruosius gerus kelis mėnesius, kai plika akimi matyti, kai užsienio šalių tarnybos kurstė neapykantą čia esantiems rusų ir baltarusių disidentams, sulygindami juos su tais pačiais rusais, tai buvo daroma sąmoningai, ir nemažai lietuvių, tiesą pasakius, užkibo ant šių bandymų“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Žygimantas Pavilionis

Jis prisiminė vieno garsaus baltarusių disidento, ne vieną kartą sėdėjusio Lukašenkos kalėjimuose, žodžius per krikščionių demokratų susitikimą Bukarešte: „liūdniausia, Žygi, kad kartais visiškai nesąmoningai mūsų geriausi sąjungininkai tampa Lukašenkos režimo įkaitais“.

„Mes pradedame žaisti pagal jų schemas. Labai norėčiau, kad tie radikalai kairėje ir dešinėje, kurie dažnai tai daro dėl pragmatinių sumetimų, nes tokie gąsdinimai jiems yra labai parankūs, vis dėlto suprastų, kokioje pusėje jie yra. Nes anksčiau ar vėliau tokie radikalai ,kaip Orbanas, net ir akivaizdžiai tampa Kremliaus sąjungininkais. Neužmirškime, kokioje laisvės barikadų pusėje esame, visi turime vieną ir tą patį priešą, ir toliau nuožmiai su juo kovokime, nepakeiskime pusių“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Vasario pradžioje pasirodžiusi informacija, kad 2017 metais per „Laisvosios Rusijos forumą“ visai netoli Vytauto Landsbergio sėdėjo GRU agentas Ivanas Žigariovas, dabar – A. Navalno bendražygio užpuolimas Vilniuje kelia klausimų, kiek sėkmingai mūsų tarnyboms sekasi užkardyti grėsmes.

„Mūsų tarnybos irgi labai dažnai tas grėsmes įvardija. Bet būtų gerai, kad lygiai taip pat energingai su jomis ir kovotų. Žinoma, jiems nėra lengva, mums visiems nėra lengva. Susitelkime ir padėkime viens kitam. Jeigu reikia daugiau resursų, ieškokime daugiau resursų, bet nepasiduokime šitoje kovoje, nestokime į kitą pusę. Grėsmes įvardinti yra paprasta, bet su jomis kovoti kiekvieną dieną yra labai nepaprasta, kartais tai baigiasi ir liūdnai“, – sakė Ž. Pavilionis.

Leonidas Volkovas

Lopata: tai yra bauginimas

Valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovas Seime Raimundas Lopata svarstė, jog Rusijos ir Baltarusijos lyderiai, gyvenantys Lietuvoje, turėtų būti stebimi atidžiau.

„Nepaisant to, kad tam tikros apsaugos buvo garantuotos, bet nežinau, kokia apimtimi. Turėtų turbūt lyderius, kurie yra Lietuvoje iš opozicijos atidžiau žiūrėti. Pavyzdžiui, tam tikra prasme yra saugoma Sviatlana Cichanouskaja, man atrodo, kad ir kiti žymesni Rusijos opozicijos veikėjai.

Jie turėtų būti prižiūrimi, bet čia viskas yra susiję su žmogiškaisiais ištekliais“, – kalbėjo parlamentaras.

R. Lopata sutiko, jog viena iš versijų, kuri yra pakankamai įtikinama, kad tai provokacija, siekiant parodyti saugumo trūkumą Lietuvoje.

„Kol kas manau, kad niekas neatmeta šios versijos kaip galimiausios. Tai yra bauginimas, aišku“, – Delfi kalbėjo Liberalų sąjūdžio atstovas R. Lopata.

Pašnekovas kalbėjo, jog visoms panašioms situacijoms ruoštis reikia, jis teigė, jog ir buvo ruošiamasi.

„Mes negalime visų rusų suganyti. Bet šis įvykis dar sykį primena apie visu įmanomus scenarijus, kartu ir provokacijų intensyvėjimą“, – įžvalgomis su Delfi dalijosi politikas R. Lopata.

Surplys: tai yra naujas etapas

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas parlamente Giedrius Surplys trečiadienio rytą Delfi sakė, kad šiuo įvykiu Kremlius rodo, kokios ilgos yra jų rankos.

„Žinoma, tas įvykis sukrečiantis yra. Jis parodo, kad Vladimiras Putinas demonstruoja, jog jo rankos yra ilgos. Ir net Lietuva, kuri šiaip jau yra tapusi tiek Baltarusijos, tiek ir Rusijos opozicijos priebėga, nėra saugi šalis.

Siečiau tai su artėjančiais su tais vadinamais rinkimais Rusijoje, kai V. Putinas visais būdais bando demonstruoti savo galią tiek Rusijoje nužudydamas A. Navalną, tiek ir užsienyje“, – Delfi trečiadienio rytą sakė parlamentaras G. Surplys.

LVŽS atstovas Seime teigė, jog tai yra užduotis ir Lietuvos tarnyboms, kurios turėtų atidžiau sekti Kremliui ir Baltarusijos režimui nepatogius asmenis, gyvenančius Lietuvoje.

„Dabar sustiprinti parengties lygį. Žinome tuos opozicionierius, kurie Lietuvoje slepiasi nuo persekiojimo. Panašu, kad prasideda naujas etapas, kurio metu turėsime budriau stebėti jų aplinką ir užtikrinti tų žmonių saugumą Lietuvoje.

Tarnybos žino tuos metodus, bet tai yra ribotas kiekis žmonių, kurie, kaip žinome, yra nepatogūs tiek V. Putinui, tiek ir Aliaksandrui Lukašenkai. Tad akyliau stebėti jų aplinką ir užtikrinti jų saugumą manau, kad yra ta priemonė, kurios dabar reikia. Negalvočiau, kad reikėtų vėl užsidaryti sienas ir nieko neįsileisti. Tokių masinių voratinklių nesvarstyčiau.

Manau, kad tarnybos žino savo algoritmus. Ir jeigu joms reikės papildomų resursų, ar kažkokios paramos iš politikų, mes turėsime ją užtikrinti. Bet iš principo tarnybos turėtų įjungti kitą parengties režimą ir dirbti su tais žmonėmis, jų galimomis reikmėmis jų saugumui, gyvenamai vietai, turtui. Matyčiau tokį kelią“, – savo pasiūlymą įgarsino parlamentaras G. Surplys.

Giedrius Surplys

Vilniuje užpultas Navalno bendražygis

Antradienio vakarą prie namų Vilniuje užpultas ir sumuštas Rusijos opozicijos veikėjas, vienas velionio Aleksejaus Navalno artimiausių bendražygių Leonidas Volkovas. Ketvirtadienį ryte jis atskleidė išpuolio detales – pasakojo, kad užpuolikas jį talžė plaktuku, skirtu mėsai. L. Volkovo vertinimu, gam buvo suduota mažiausiai 15 smūgių, lūžo ranka.

„V. Putino banditų pasveikinimas iš banditiško St. Peterburgo“, – komentuodamas Vilniuje surengtą išpuolį socialiniame tinkle „X“ sakė Rusijos opozicijos politikas L. Volkovas.

Apie 22 val. 6 min. jis buvo užpultas sostinėje, Žuvėdrų gatvėje, prie namų, kuriuose apsistojo. Užpuolikas sulaukė momento, kol politikas kieme pastatys automobilį, plaktuku išdaužė langą, į saloną pripurškė ašarinių dujų ir ėmė L. Volkovą mušti.

Rusijos opozicijos atstovui pavyko pasprukti, jis namie sulaukė greitosios medicinos pagalbos. Trečiadienio paryčiais L. Volkovas socialiniame tinkle „X“ sakė, kad išpuolio metu sulaužyta ranka, o jis pats – išleistas gydytis į namus.

„Jie norėjo iš manęs pasidaryti kotletą, vyras su plaktuku mėsai muštis prie pat namų, kieme mane užpuolė, 15 kartų smogė man į koją. Mano koja kažkaip liko sveika. Vaikščioti skauda, bet jie (medikai – red.) sako, kad lūžio nėra, tačiau ranką susilaužiau. Tai nėra didelė bėda. Svarbiausia, kad dirbsime ir nepasiduosime", – vaizdo kreipimesi sakė L. Volkovas.


Išpuolį jis pavadino akivaizdžiu, tipišku ir V. Putino banditams būdingu „pasveikinimu“ iš banditiško Sankt Peterburgo.

Dėkodamas už paramą L. Volkovas paragino dalyvauti Rusijos opozicijos organizuojamoje akcijoje „Vidurdienis prieš V. Putiną“. „Delfi“ primena, jog savaitgalį Rusijos Federacijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuose perrinkimo siekia dabartinis šalies vadovas V. Putinas.

L. Volkovo žmona Ana Biriukova patvirtino, jog sutuoktinis – namuose, dar negali vaikščioti, jam sulaužyta ranka.

Moteris užsiminė, kad tuo metu, kai kieme buvo talžomas L. Volkovas, namuose miegojo jų vaikai.

„Dėkoju visiems už padrąsinančius žodžius. Esame namie. Leonidui lūžo ranka ir jis dar negali vaikščioti – stipriai sumuštas plaktuku.

Niekam nelinkėčiau atsidurti prieš bjaurų pasirinkimą: bėgti pas užpultą vyrą, ar nepalikti vienų miegančių vaikų.

Mes visi dirbsime dar sunkiau. Ir su didesniu įniršiu“, – socialiniame tinkle „X“ rašė L. Volkovo žmona A. Biriukova.


Nusikaltimo vietoje dirbo gausios policijos pareigūnų pajėgos, rinkti galimi įkalčiai, kriminalistai lankėsi aplinkiniuose namuose, kurių vaizdo stebėjimo kameros galėjo užfiksuoti įtariamuosius.

„Sulaikyti nepavyko, keliamos versijos, bus tiriamas nusikaltimas“, – Eltai trečiadienio rytą teigė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis. Pasak jo, viena iš versijų – užpuolimas gali būti susijęs su politine nukentėjusiojo veikla.

Pasak policijos atstovo, ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, tyrime taip pat dalyvauja ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

„Prasidėjo mažojo diktatoriaus didelis teroras. Aktyvistai, žurnalistai ir tiesiog laisvai mąstantys žmonės – būkite atsargūs. Nebijokite, bet būkite atsargūs. Nepalengvinkite užduoties nemąstantiems banditams", – komentavo Rusijos karo nusikaltimus narpliojančios nepriklausomų tyrėjų grupės „Bellingcat" vykdomasis direktorius Christo Grozevas.

Iškviesti „Aro“ pareigūnai, iškeltos kelios versijos

Į pranešimą apie Vilniuje penktadienio vakarą užpultą ir sunkiai sužalotą kalėjime mirusio A. Navalno bendražygį L. Volkovą reagavo gausios policijos pajėgos, buvo iškviesti „Aro“ ir specialiosios paskirties pareigūnai, teigia generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Tamulevičius.

„Apie šį įvykį galėčiau pasakyti, kad į minėtą pranešimą apie padarytą nusikaltimą reagavo gausios policijos pajėgos, „Aro“ pareigūnai, specialiosios paskirties pareigūnai. Dirbama buvo visą naktį tiek įvykio vietoje, tiek atlikti kiti veiksmai buvo“, – LRT radijui teigė S. Tamulevičius.

Pasak jo, kol kas L. Volkovo užpuolikas nėra rastas.

„Dabar pradėtas ikiteisminis tyrimas ir darome visus veiksmus, kad išaiškinti nusikaltimo priežastis ir motyvus. Yra iškeltos kelios versijos. O kai turėsime daugiau informacijos, galėsime pateikti“, – patikino policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)