„Pirmiausia tai yra asmenvardžių rašymas, kurį pavyko sutarti Seime po 30 metų pertraukos.

Antras toks klausimas buvo kompensacija už nusavintą privatų žydų turtą“, – vardijo I. Šimonytė.

Lenkiškų pavardžių rašyba su X, W ir Q Seimas įteisino pernai metų pradžioje. 37 milijonus kompensacijų už nacių nusavintą žydų turtą patvirtino metų pabaigoje.

Trečias I. Šimonytei svarbiausias darbas ne Vyriausybės, bet ortodoksų sprendimas.

„Tai yra tai, kad Lietuvoje atgimsta Konstantinopolio patriarchatas“, – Birštone kalbėjo premjerė.

Valdančiojoje koalicijoje veikiančio Liberalų sąjūdžio atstovas Seime Eugenijus Gentvilas LNK žinioms teigė, jog jam įdomu, kodėl premjerė vardija būtent šiuos darbus.

Ingrida Šimonytė

Jis atkreipia dėmesį, kad šiai Vyriausybei ir Lietuvai teko gyvybiškai svarbūs iššūkiai: pandemija, neteisėtų migrantų krizė, karas regione ir nacionalinio saugumo iššūkiai, infliacija.

„Mano manymu, rinkėjai rinkdamiesi valdžią tikėjosi ne tų dalykų svarbiausių. Gal ir šitų, bet svarbiausia – Vyriausybės tvirtumo sunkiose situacijose. Ir čia aš turėčiau pagirti I. Šimonytę“, – teigė E. Gentvilas.

Opozicinės Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis LNK žinioms taip pat sutiko, jog tautinėmis mažumomis rūpintis reikia.

„Reikėjo tuos klausimus seniai išspręsti. Bet kai tie klausimai yra įvardijami kaip pagrindiniai trejų metų darbai, man šiek tiek juokingai skamba ir kelia tokią lengvą šypseną, jeigu galima taip pasakyti“, – tikino parlamentaras A. Mazuronis.

Premjerė I. Šimonytė sakė, kad galimybė dalyvauti ir pamatyti kaip Konstantinopolio patriarchatas grįžta po 400 metų yra tai, ko jai gyvenime „tikrai pakaks“.

Dalis stačiatikių atsiskyrė nuo Kirilo ir prisijungė prie Konstantinopolio, kai Rusija užpuolė Ukrainą.

„Turbūt žmonėms tai yra ne tai, kad toli, bet jie apskritai nesuprastų, kas tai yra“, – svarstė opozicijoje veikiančios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, parlamentaras Saulius Skvernelis.

Bet raidės asmenvardžiuose, pasak S. Skvernelio, buvo svarbu.

„Buvo svarbu, kad niekas nebespekuliuotų. Kiek žmonių pasikeitė asmenvardžius? Daugiau nei 300. Tema uždaryta, spekuliacijų nebeliko. Bet tai valstybei, mūsų visuomenei nėra reikšminga“, – vertinimą pateikė opozicijos atstovas S. Skvernelis.

Liberalas E. Gentvilas svarstė, jog Vyriausybės vadovė I. Šimonytė yra tiek vertybiška, kad vertina šiuos dalykus kaip labai svarbius.

Ingrida Šimonytė

„Aš juos irgi vertinu kaip svarbius. Bet pats jų nebūčiau įvertinęs kaip trijų geriausių, labiausiai pavykusių I. Šimonytės darbų“, – teigė liberalas E. Gentvilas.

O paklausta apie didžiausias klaidas premjerė I. Šimonytė jas konkrečiai įvardinti vengė.

„Mano nuomone, neįvyko nieko, kas nebūtų atitaisoma. Visi dalykai, kurie galėjo kelti kažkokių klausimų, ar problemų, visi jie yra atitaisomi, arba atitaisyti“, – tikino Vyriausybės vadovė.

Liberalas E. Gentvilas tokią premjerės formuluotę irgi giria. Nes priešingai nei kai kurie ankstesni politikai, kurie sako, kad klaidų nebuvo.

„Ją papuošė ši frazė. Ir prie jos kokios atsiminimų knygos būtų galima pridėti šią citatą“, – kalbėjo valdančios koalicijos atstovas.

Seimo opozicijoje dirbantis S. Skvernelis kalbėjo labai panašiai.

„Tai yra progresas, nes buvo politikai, kurie apskritai klaidų nedarė, o čia jau nepadarė neatitaisomų klaidų. Tai kitai Vyriausybei reikės paimti sąrašą ir tas klaidas atitaisyti“, – LNK žinioms sakė S. Skvernelis.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: