Maža to, vyras buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn – naujoji automobilio savininkė kreipėsi į policiją, prašydama nubausti nesąžiningą prekeivį.

Iš vienos bendrovės automobilį „Volkswagen Phaeton“ įsigijusi moteris teigė, kad transporto priemonę pirko už 9 tūkstančius eurų.

„Pirkimo metu pardavėjas nenurodė jokių automobilio defektų, patvirtino, kad automobilis yra tvarkingas ir paruoštas eksploatacijai, išskyrus vieną smulkmeną – daviklio gedimą, dėl kurio į automobilio saloną nepučiamas šiltas oras, – teigė pirkėja. – Automobilio pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo metu pardavėjas nurodė, kad automobilio rida yra apie 204 tūkst. kilometrų ir pats ją įrašė į pirkimo-pardavimo sutartį. Kai transporto priemonę užregistravau savo vardu, nusprendžiau atlikti techninį automobilio aptarnavimą – servise man pranešė, kad yra atsukta „Volkswagen Phaeton“ rida.“

Tokia žinia ją kaip reikiant pribloškė – moteris susisiekė su automobilį pardavusiu verslininku, bet šis tikino, jog nieko apie tai nežino.

„Po šio pokalbio nusprendžiau užsisakyti oficialią pažymą apie automobilio „Volkswagen Phaeton“ ridos duomenis – iš serviso gavau pažymą, kurioje nurodyta, kad automobilio apsilankymas oficialiame „Volkswagen“ serfise yra fiksuotas prieš dvejus metus, tuo metu jo rida buvo daugiau kaip 277 tūkst. km“, – policijoje automobilio pirkėja prašė ištirti, kas suklastojo šiuos duomenis.

Tyrimą pradėję policijos pareigūnai netrukus išsiaiškino, kad šią klastą paspendė automobilį Italijoje pirkęs ir jį į Lietuvą atgabenęs Giedrius Š., vėliau jį pardavęs vienai bendrovei. Tuo metu, kai buvo sudarytas šis sandoris, automobilio rida buvo 179 tūkst. km.

Dėl automobilio ridos pakeitimo ir dokumentų suklastojimo, kai šiuos duomenis įrašė į transporto priemonės pirkimo-pardavimo sutartį, baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Giedrius Š. pripažino, kad pasielgė nesąžiningai – esą tikėjosi, kad uždirbs daugiau pinigų, o klastos niekas nepastebės.

„Nuo 2019 m. užsiimu automobilių prekyba, kaip tik tada vienas pažįstamas Italijos pilietis man pasiūlė įsigyti 2011 m. gamybos automobilį „Volkswagen Phaeton“, – tyrėjams sakė Giedrius Š. – Nuvažiavau į Italiją, kur Bario mieste nusipirkau šį automobilį, už jį sumokėjau 2,8 tūkst. Eur. Automobilis tuo metu turėjo tik kėbulo defektų, jis buvo techniškai tvarkingas, todėl pats jį parvairavau į Lietuvą.“

Vyras teigė, kad norėjo kuo greičiau automobilį parduoti bei, žinoma, gauti didesnį pelną, todėl nutarė suklastoti transporto priemonės ridą.

„Kompiuteryje buvau įdiegęs automobilio diagnostikos programą, kuria naudodamasis ir sumažinau automobilio ridą maždaug 100 tūkst. km, – sakė jis. – Vėliau, kai automobilio atvyko apžiūrėti pirkėjai, sutartyje nurodžiau mažesnę ridą.“

Suklastoti automobilio ridos duomenys buvo nurodyti ir Prienų techninės apžiūros centro išduotuose dokumentuose.

Giedriui Š. iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Agnė Vyliaudaitė pažymėjo, kad suklastojus transporto priemonės ridą, transporto priemonei jau nuvažiavus didesnį atstumą nei galima nustatyti odometro objektyviais duomenimis, jos reali techninė būklė yra ženkliai blogesnė, sąlygota transporto priemonės nusidėvėjimo.

„Objektyvių transporto priemonės odometro duomenų suklastojimas (iškreipimas) taip pat iškreipia naudotų transporto priemonių rinką sukuriant nesąžiningų kainų konkurenciją, kenkia sąžiningiems transporto priemonių prekiautojams ir transporto priemonių galutiniams įgijėjams, o taip pat sudaro prielaidas kitokiems pažeidimams (pavyzdžiui, didesnės draudimo išmokos gavimui už transporto priemonę (ar jos dalis), kurios vertė buvo pakelta suklastojant (iškreipiant) objektyvius odometro duomenis)“, – teismo teigimu, teisės norma, dėl kurios Giedrius Š. buvo patrauktas atsakomybėn, įstatymų leidėjas siekia tikslų, susijusių su transporto priemonių (jų detalių) pardavimo rinkos optimizavimu, su sąžiningos konkurencijos plėtojimu bei transporto priemonių ridos klastojimo prevencija.

Pasak teismo, tansporto priemonės ridos klastojimas paprastai siejamas su finansinės naudos gavimu, toks klastojimas baudžiamas taikant veiksmingas, proporcingas ir atgrasančias sankcijas.

Bylos aplinkybes įvertinusi teisėja pažymėjo, kad baudžiamajame įstatyme numatyti bausmės tikslai bus pasiekti Giedriui Š. paskyrus prokuroro siūlomą 48 MGL (2,4 tūkst. Eur) baudą, ją sumokant per 10 mėnesių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)