Asociacija „Žiežmarių miesto bendruomenė“ savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje šiandien paviešino oficialų Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijai skirtą raštą, kuriame reiškiamas gyventojų ir bendruomenės susirūpinimas dėl „mokytojos elgesio pamokoje, kur buvo panaudotas psichologinis smurtas prieš vaikus“.

Rašte taip pat nurodoma, kad bendruomenė žino ir daugiau atvejų, kurie susiję su šios mokytojos elgesiu – prieš penkerius metus vienos klasės tėvai esą netgi rinko parašus dėl to, kad ši specialistė jų vaikams pamokų nebevestų. Tačiau, rašome bendruomenės rašte savivaldybei, mokyklos vadovė mokytoją pakeisti atsisakė.

“<...> deja, mokyklos vadovė to nepadarė, argumentuodama, kad pedagogė yra profesionali, tad nemato būtinybės jos keisti, be to, neturėtų kuo jos pakeisti. Gimnazijos vadovei nereagavus į tėvų pastabas, pedagogė ir toliau dirbo savo metodais iki šios dienos. Gimnazijoje jau kurį laiką sklido kalbos apie šios pedagogės elgesį ir neapsikentusių tėvų iniciatyva jos žiaurus psichologinis smurtas pamokoje buvo įrašytas“, – teigiama paviešintame bendruomenės pareiškime.

Rašte taip pat užsimenama, kad bendruomenė savivaldybei nori perduoti daugiau informacijos dėl situacijos Žiežmarių gimnazijoje. „Mokykloje yra ir daugiau problemų, kurios yra slepiamos nuo viešumo <...>“, – rašoma paviešintame dokumente.

Bendruomenės prezidentas: esu susidūręs asmeniškai

DELFI susisiekus su Žiežmarių miesto bendruomenės prezidentu Nerijumi Meškausku šis patikino, kad jis pats asmeniškai yra susidūręs su netinkamais lietuvių kalbos mokytojos darbo metodais.

„Asmeniškai mano vaikas toje mokykloje mokėsi ir su to pedagogo emocijomis ir anksčiau toks dalykas yra buvęs, rinkom parašus, norėjome pakeisti, bet tada taip atsitiko, ką aš aprašiau rašte (mokyklos vadovė pedagogę pakeisti atsisakė – DELFI). Būdavo toks įdomus vertinimas – kuolas, po to dešimt – ta mokytoja buvo labai nestabili“, – teigė N. Meškauskas.

Anot jo, nors tėvai tąkart „kategoriškai reikalavo nušalinti mokytoją nuo pamokų“, mokyklos vadovybė esą nesureagavo, lietuvių kalbos mokytoja toliau vedė pamokas.

„Žinot, vaikai užaugo, mokyklos klases perėjo ir viskas, ten problemos ir liko. Tai tiek metų tęsėsi tos problemos mūsų atžvilgiu ir aš tikrai labai gerai žinau, ką aš šneku, ir atsakingai“, – tvirtino bendruomenės prezidentas.

Iš tiesų reaguojame į kiekvieną kaltinimą, į kiekvieną prašymą ir vienaip arba kitaip bandome jį išspręsti. Prašymo dėl kažkieno atleidimo iš darbo per mano darbo laiką nebuvo nė vieno.
Žiežmarių gimnazijos direktorė I. Mažulienė

Pasiteiravus, ar tėvai anksčiau mokytoją pakeisti prašė tik dėl vertinimo sistemos, ar buvo dar kokių nors problemų, N. Meškauskas patikino, kad tėvai taip pat žinojo, jog pedagogė nuolat kelia balsą bendraudama su vaikais.

Pasak pašnekovo, šiuo metu bendruomenė prašo, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija inicijuotų anoniminę tėvų apklausą, skirtą ištirti mokykloje esantį emocinį klimatą, neva tiesiogiai kylančias problemas mokyklos direktorei tėvai išsakyti bijo.

„Mes labai aktyviai prašome ministerijos, kad inicijuotų anoniminę visų tėvų apklausą, nes labai daug nusiskundimų. Tokių, atrodytų, ir nereikšmingų, bet kada direktorė nereaguoja į pastabas, tada yra labai sudėtinga spręsti problemą, tada visi tyli, nes žino jos požiūrį. Netgi dabar DELFI straipsnyje rašė, kad ji (sakė – DELFI), kad problematinė klasė. Kalbėjo su tėvais. Bet, suprantat, tie tėvai tokie visi užsidarę, niekas nieko jai nepasako, nes žino jos požiūrį. Aš pats asmeniškai su tuo dalyku susidūriau“, – kalbėjo bendruomenės atstovas.

Mokyklos direktorė: reaguojame visada

Žiežmarių gimnazijos direktorė Ieva Mažulienė tokius jai metamus kaltinimus neigia. Jos teigimu, į tėvų pastabas mokyklos vadovybė visada reaguoja, o problemų mokykloje kyla kaip ir visose ugdymo įstaigose.

„Iš tiesų reaguojame į kiekvieną kaltinimą, į kiekvieną prašymą ir vienaip arba kitaip bandome jį išspręsti. Prašymo dėl kažkieno atleidimo iš darbo per mano darbo laiką nebuvo nė vieno“, – sakė I. Mažulienė.

Asmeniškai mano vaikas toje mokykloje mokėsi ir su to pedagogo emocijomis ir anksčiau toks dalykas yra buvęs, rinkom parašus, norėjome pakeisti, bet tada taip atsitiko, ką aš aprašiau rašte (mokyklos vadovė pedagogę pakeisti atsisakė – DELFI). Būdavo toks įdomus vertinimas – kuolas, po to dešimt – ta mokytoja buvo labai nestabili.
Žiežmarių miesto bendruomenės prezidentas Nerijus Meškauskas

Mokyklos direktorė pripažino, kad atvejų, kai tėvai prašo pakeisti jų atžaloms pamokas vedantį vieną ar kitą mokytoją pasitaiko, lietuvių kalbos mokytoja, kurios balsas girdėti skandalą sukėlusiame įraše, taip pat esą ne išimtis.

„Per mano 13 darbo metų tokių atvejų buvo ne vienas, tačiau tikrai negalėčiau išskirti šito atvejo, nes daugelį atvejų dėl vienų ar kitų klasių paskyrimo vienam ar kitam mokytojui mes aptariame. Jeigu tėvai sako, kad yra vienokia ar kitokia problema, mes tariamės su mokytojais ir sprendžiame tą problemą, bet tikrai galėčiau pasakyti, kad kiekvienais metais mes turime po vieną kitą tokį variantą ir tikrai negalėčiau šitos mokytojos išskirti“, – tikino I. Mažulienė.

Anot direktorės, pedagogus tėvai prašo keisti dėl įvairių priežasčių ir taip nutinka „tikrai ne su vienu mokytoju“.

Lietuvių mokytojai sustreikavo sveikata

Paklausta, kaip toliau sprendžiama problema dėl grubiai su vaikais kalbėjusios lietuvių kalbos mokytojos, pašnekovė patikino, kad mokytoja serga ir turi nedarbingumo pažymėjimą.

„Bent jau šiai savaitei ji turi nedarbingumą, mes tiesiog priimame kitą mokytoją dirbti vietoj jos tam nedarbingumo laikotarpiui“, – aiškino ugdymo įstaigos vadovė.

Pasiteiravus, kaip po kilusio skandalo jaučiasi pati pedagogė, I. Mažulienė atsakė: „Mokytoja jaučiasi labai blogai, mokytoja vos kalba, ji yra tikrai emociškai sužlugdyta ir dabar tiesiog gydosi.“

Direktorė neatmetė galimybės, kad mokytojos sveikatos pablogėjimas gali būti susijęs su patirtu stresu. „Mokytoja man šiandien parašė laiškelį, kad labai apgailestauja dėl viso to, kas atsitiko, atsiprašo, kad prarado savitvardą. Tokią žinutę tikrai gavau“, – pasakojo pašnekovė.

I. Mažulienė taip pat teigė gavusi į skandalą įsivėlusios lietuvių kalbos mokytojos auklėtinių raštą, kuriame jie užstoja pedagogę.

„Gavau jos auklėtinių pasirašytą raštą, kuriame jie gina mokytoją, kuri juos mokė nuo penktos klasės, kuri yra jų auklėtoja ir kad tokių dalykų jų istorijoje tikrai nepasitaikė“, – kas rašoma moksleivių pateiktame rašte perpasakojo Žiežmarių gimnazijos direktorė.

Ji patikino, kad mokytojos likimas paaiškės, kai ji pasveiks. Per tą laiką Žiežmarių gimnazijos vadovė žada aiškintis įvairias situacijas, kurios kilo ar kyla mokykloje dėl pedagogės elgesio.

„Ir tada pagal Darbo kodeksą pirmiausiai turime jos paprašyti pasiaiškinti“, – teigė I. Mažulienė. Paklausta, ar tai reiškia, kad mokytojai nebūtinai bus pritaikyta griežčiausia bausmė – atleidimas, ugdymo įstaigos vadovė patikino, kad tai paaiškės tik po lituanistės pateikto pasiaiškinimo.

Įrašą paviešino feisbuke

DELFI primena, kad šeštadienio vakarą Žiežmarių gimnazijos mokinių tėvai feisbuke ėmė dalintis garso įrašu, padarytu lietuvių kalbos pamokos metu. Įraše girdima, kaip nesitvardanti mokytoja plūsta auklėtinius dėl netaisyklingo kirčiavimo.

Lituanistė, klausantis paviešinto garso įrašo, ne tik nepagarbiai bendrauja su savo auklėtiniais, bet ir negaili jiems užgauliojimų, nuolat bendrauja pakeltu tonu. Susijaudinę ir išsigandę vaikai negali susikoncentruoti į kirčiavimą, daro daugiau klaidų ir tai dar labiau įpykdo lietuvių kalbos mokytoją.

„Daug svarsčiau ir dėliojau pliusus bei minusus šiam savo poelgiui, bet matant tokį abejingumą, vis tik nusprendžiau už savo vaiką kovoti dantimis bei nagais, nes daugiau už jį taip kaip mama nestovės niekas. Negaliu leisti, jog jo vaikystę temdytų tokie įvykiai ir prisiminimai. Išleisdami vaikus į mokyklą tikimės, jog jie įgaus naujų žinių ir pasieks gerų rezultatų, tačiau kaip jų siekti tokio pobūdžio pamokose.

Nemanau, jog perdedu griebdamasi tokių kraštutinumų. Tai tik maža ištrauka iš vykstančios pamokos. Aš tikiu, jog mano vaikas daugiau niekada nepatirs tokio elgesio iš suaugusių asmenų, nes žinos, jog už jo nugaros tvirtai stovi jo mama!“, – pasipiktinimo neslėpė feisbuke situaciją paviešinusi mama.