„Be jokios abejonės jis pajuto tų įrašų populiarumą ir tam tikrą komunikacinį efektyvumą. Panašu, kad tą komunikacinė efektyvumą gali aplamdyti tik Generalinė prokuratūra.

Bet R. Žemaitaitis mato savo reitingus, komentarus po savo įrašais, jis mato reakcijas socialinių tinklų vartotojų. Ir gaudo tam tikrą bangą, kas R. Žemaitaičiui yra seniai būdinga“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

Ji kalbėjo, jog R. Žemaitaitis rado tam tikrą nišą, kurioje mato galimybę dar papildomai užsidirbti sau populiarumo.

„Tik tiek, kad tai daroma ne tai, kad vaikštant labai plonu ledu, bet vaikštant ties Baudžiamojo kodekso riba. Ir natūralu, kad gerai, jog Generalinė prokuratūra susizgribo. Tikimės, jog tai bus operatyvu, greita ir niekas tos gumos ilgai netemps.

Bet aš manau, kad čia yra netgi tam tikras manipuliavimas ir žaidimas, tos žaidimo taisyklės čia yra naudojamos pakankamai grubios“, – laidoje „Delfi diena“ sakė MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė.

Politologė sakė negalinti tiksliai pasakyti, kas vyksta parlamentaro R. Žemaitaičio galvoje.

„Net nesiimsiu vertinti, kas ten yra, nes aš nesugebu taip mąstyti, kaip mąsto R. Žemaitaitis, ką rodo jo paties įrašai socialiniuose tinkluose. Tik aišku, kad mums prieš NATO viršūnių susitikimą tai nėra gerai, kad mes turime tokias situacijas irgi nėra gerai.

Bet iš kitos pusės visi suprantame, kad visose valstybėse yra visko, visuomenė nėra tik tam tikri statistai, kurie elgiasi, mąsto vienodai ir turi vienodus vertybinius įsitikinimus. Daugelyje šalių visko yra.

Rima Urbonaitė

Tik svarbiausia yra – kaip mes į tai reaguojame. Ar mes tai priimame kaip normą? Jeigu mes sakome, kad ne, tai nėra gerai ir naudojame teisinės valstybės mums suteiktus instrumentus. Kadangi mes šiandien naudojame, sakyčiau, kad mes siunčiame pakankamai gerus signalus apie tai, kad Lietuvoje nėra tolerancija beribė tokiems dalykams“, – situaciją komentavo politologė R. Urbonaitė.

MRU lektorė taip pat teigė neatmetanti, kad provokacijų artėjant NATO viršūnių susitikimui gali būti.

„Ar tai R. Žemaitaičio taktika, kalbant apie laiko pasirinkimą? Nedrįsiu spekuliuoti. Bet aišku, gali būti ir taip, to neatmetu“, – teigė ji.

MRU politologė R. Urbonaitė priminė, jog partija „Laisvė ir teisingumas“, kuriai anksčiau R. Žemaitaitis priklausė, savo nuomonę jau yra pasakiusi – jo narystė buvo suspenduota būtent dėl antisemitinio pobūdžio pasisakymų.

„Bet, aišku, kad R. Žemaitaitis, matydamas tam tikrą palaikymą gali užsiauginti dar sau sparnus. Tik tuos sparnus gali apkarpyti Generalinė prokuratūra, nes mes kalbame apie Baudžiamąjį kodeksą ir atitinkamą jo straipsnį – 170. Man atrodo, kad politikai turėtų pasverti, kiek verta rinkti tuos patiktukus ir bandyti savo rinkėjus labiau pritraukti, o kiek dar turi būti atsakingo kalbėjimo. Nes čia atsakomybės klausimas yra svarbus. Bet man atrodo, kad rinkėjų patiktukai yra svarbiau nei atsakomybė“, – svarstė R. Urbonaitė.

MRU lektorė taip pat kalbėjo, jog R. Žemaitaitis tokiais pareiškimais tiesiog siekia tam tikro populiarumo.

„Kaip jo rinkėjai sureaguos, nedrįsiu spekuliuoti. Bet pagal reakcijas socialiniuose tinkluose, panašu, kad tikrai nemažai daliai jo rinkėjų tai gali visiškai imponuoti“, – aiškino politologė.

Paklausta, ar visa ši istorija gali pasibaigti apkalta R. Žemaitaičiui, politologė R. Urbonaitė vardijo visas būtinas procedūras.

„Kadangi Generalinė pradėjo ikiteisminį tyrimą, tai tam yra tam tikros procedūros, kurių turės laikytis. Ir jos yra susijusios ir su neliečiamybės klausimu. Paskui reikia sulaukti ir tam tikrų sprendimų. Todėl manau, kad su apkalta nebus skubama. <...>

Bet aišku, kad čia diskusijos dėl to užvirs. Todėl Generalinė prokuratūra čia turėtų netempti gumos, kad nebeturėtume galimybės dar labiau eskaluoti viso to. Ir atitinkamai Seime, manau, kad taip, Etikos ir procedūrų komisija tikrai savo darbą atliks. Tai tie procesai suksis. O dėl apkaltos – tai nėra jau toks paprastas procesas. Bet manau, kad diskusijų apie tai nebus išvengta“, – prognozavo politologė R. Urbonaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)