Per didelės išeitinės išmokos buvusiems darbuotojams, nurašyta naudojimui tinkama įranga


Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba Zarasų ligoninės veiklos finansinį auditą atliko laikotarpiu nuo 2020 m. balandžio 1 d. iki 2023 m. birželio 30 d.

Parengtoje audito išvadoje teigiama, kad buvusiam direktoriui R. Lamanauskui buvo nustatyta per didelė atlyginimo pastovioji dalis. Taip pat jam ir kitiems iš ligoninės išėjusiems 12 gydytojų išeitinės išmokos mokėtos „nesilaikant lygiateisiškumo ir skaidrumo principų“.

„Dėl klaidų nepilnai išmokėtos sutartos išeitinės išmokos ar išmokėtos per didelės kompensacijos už nepanaudotas atostogas bei padidintais įkainiais apmokėtas naktinis ir šventinis darbas. Neteisingai skaičiuojamas vidutinis darbo užmokestis“, – rašoma Zarasų ligoninės veiklos audito išvadoje.

Kontrolės ir audito tarnyba taip pat nustatė, kad vadovaujant R. Lamanauskui buvo priimti abejotini sprendimai dėl tikėtina naudojimui tinkamos medicininės įrangos bei beveik naujų mobiliųjų telefonų pripažinimo nereikalingais ir netinkamais naudojimui ir jų nurašymo.

Audito metu užfiksuoti ir kiti netinkami sprendimai: dideli kiekiai išnaudoto etilo alkoholio, netinkamai organizuotas lengvojo automobilio aukcionas, nustatyti trūkumai planuojant bei vykdant viešuosius pirkimus.

Zarasų rajono merė teiks skundą, dėl įrangos STT jau pradėjo tyrimą


Zarasų rajono merės N. Guobienės teigimu, toks nepagrįstas ligoninės lėšų švaistymas tiesiog reiškia piktnaudžiavimą įstaigos vadovo padėtimi.

„Tikrai neatsakingas požiūris į darbą. Aš, kaip savivaldybės atstovė, ginsiu viešąjį interesą ir teiksime skundą“, – Eltai kalbėjo N. Guobienė.

Anot jos, dėl nurašytos dar naudojamos medicininės įrangos jau yra pradėtas STT tyrimas. Tą Eltai patvirtino ir STT atstovė Julija Gorovniovaitė. Visgi, merė sako teiksianti skundą dėl viso iššvaistyto ligoninės inventoriaus.

„Dėl tos medicininės įrangos, kuri buvo nurašyta sunaikinti, bet atiduota privačiai įstaigai, yra pateiktas skundas STT ir vyksta tyrimas, ruošiama medžiaga prokuratūrai. Dabar pagal šį aktą teiksime skundą platesne apimtimi – ir dėl išmokų, ir dėl telefonų, ir dėl lėšų“, – sakė N. Guobienė.

Pasak jos, už gydymo įstaigos lėšų švaistymą turės atsakyti buvęs jos vadovas R. Lamanauskas, šiuo metu dirbantis Zarasų rajono savivaldybės taryboje. Merė reikalaus ir atlyginti ligoninei padarytą žalą.

„Atsakyti už viską turės buvęs direktorius Lamanauskas. Aš nemanau, kad netenki atsakomybės su išėjimu iš darbo, atsakomybė išlieka“, – pabrėžė N. Guobienė.

Išėjusius iš darbo medikus bandė susigrąžinti, tačiau jie įsidarbino Visagine


Lietuvoje vasarą plačiai pasklido žinia, kad iš Zarasų ligoninės išėjo 12 gydytojų ir įstaigos vadovas R. Lamanauskas. Tuo metu teigta, kad medikus iš darbo išeiti paskatino savivaldybės tarybos priimtas sprendimas ligoninę reorganizuoti į sveikatos centrą. Visgi, praėjus pusei metų nuo gydytojų išėjimo, Zarasų rajono merė N. Guobienė sako, kad palikti ligoninę juos paskatino buvęs gydymo įstaigos direktorius R. Lamanausas.

„Klausiau jaunų medikų, kodėl jie pasidavė – atsakė, kad pajautė psichologinį spaudimą. Kadangi jau 2022 metais taryba priėmė sprendimą, kad bus kuriamas sveikatos centras, jis tuo rėmėsi ir gydytojams pasakė, kad visi jie bus atleisti ir negaus tokių didelių išmokų. Todėl gydytojai ir pasidavė. O garbingo amžiaus gydytojos pasitraukė dėl didelių išeitinių – dabar dirba Visagino ligoninėje“, – pasakojo Zarasų merė.

Pats R. Lamanauskas ligoninės vadovo postą turėjo palikti dėl to, kad pavasarį buvo išrinktas į Zarasų rajono savivaldybės tarybą. N. Guobienės teigimu, prieš išeidamas iš darbo jis sau ir kitiems nusprendė išmokėti dideles išeitines ir surengti „šou“.

„Tas išėjimas iš ligoninės – viskas buvo surežisuota, toks šou padarytas. Jie nesitikėjo rinkimų pralaimėti... Visgi, jam tapus tarybos nariu, reikėjo apsispręsti – arba būti direktoriumi, arba dirbti taryboje, nes tai nėra suderinama. Ir jis pasirinko būti tarybos nariu, bet norėjo tą šou padaryti“, – teigė N. Guobienė.

Eltai susisiekus su R. Lamanausku, šis atsisakė komentuoti ir nutraukė skambutį tik supratęs, kad bendrauja su žiniasklaida.

„Esu dabar išvykęs, nelabai turiu ką pasakyti, gražios dienos jums“, – Eltai sakė jis.

ELTA primena, kad dar rugsėjo pabaigoje TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre“ buvo pranešta, jog buvęs Zarasų ligoninės direktorius R. Lamanauskas su pavaldiniais nurašė daugiau kaip 40 tūkst. eurų kainavusius medicininius prietaisus. Laidos kūrybinė komanda išsiaiškino, kad iš ligoninės dingo operacinis stalas, modernus narkozės aparatas ir diagnostinis negatoskopas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją