Pagalbos vaikams ir šeimos skyriaus vyresnioji patarėja Ugnė Klingerė LNK vidurdienio žinioms teigė, jog nepaisant įstatymo, patys tėvai turi priimti sprendimą.

„Įstatymas yra įstatymas, bet tik tėvai gali nuspręsti, ar jų vaikas konkrečioje situacijoje gali pasilikti vienas, net ir 10 minučių, ar kažkokiam ilgesniam laikui.

Jeigu jau nutiko taip, kad tėvai vaiką paliko trumpesniam, ar ilgesniam laikui, tai reikia džiaugtis, kai nieko nenutinka. Tėvai turi būti atidūs ir to nedaryti. Bet jeigu jau nutinka skaudi nelaimė, arba gaunamas pranešimas, kad vaikas galimai yra vienas, be vyresnių žmonių priežiūros, tada mes kaip tarnyba vertiname situaciją“, – kalbėjo U. Klingerė.

Ji teigė, jog tarnyba tokiu atveju vertina visas aplinkybes, bendraujama su tėvais ir pačiu vaiku.

„Ir visų pirma, ką darome – siūlome tėvams pagalbą. Siūlome viską išspręsti pagalbos būdu. Galbūt tėvai susiduria su kažkokiais iššūkiais, pavyzdžiui, neturi, kam palikti vaiko, eidami į darbą, arba turėjo būtinai kažkur išeiti, kažkuo kitu pasirūpinti.

Aišku, jeigu jau yra ženklų, kad tai yra nepriežiūra, kažkokios sunkesnės problemos šeimoje, tada yra vertinama, ar vaikui yra saugu likti šeimoje. Ir ar ta pagalba, kurią mes siūlome bus pakankama, ar tą vaiką jau reikėtų apsaugoti kitais būdais“, – teigė Pagalbos vaikams ir šeimos skyriaus vyresnioji patarėja.

Įstatyme nurodoma, kad vaiko iki 6 metų vieno palikti negalima. Tačiau mažos baudos tėvams skiriamos tikrai ne iš karto, pabrėžė pašnekovė.

„Teisės aktas nustato tikslią taisyklę – kokio amžiaus vaiką galima ar negalima palikti vieną. Tačiau jis nenustato to, kad jeigu vaikas paliekamas vienas, kad tėvams iš karto kyla atsakomybė. Labiau atsakomybė tėvams yra įmanoma administracine tvarka. Tėvai gali būti įspėjami, jiems gali būti taikomos nedidelės baudos už vaiko teisių pažeidimą. Bet kiekviena situacija yra vertinama individualiai.

Tikrai nėra taip, kad yra faktas, jog vaikas daugiau nei 15 minučių liko vienas ir iš karto tėvams taikoma atsakomybė. Labiau yra vertinama, kad jeigu objektyvios priežastys, gal kas nutiko. Bet jeigu tikrai ilgą laiką, dažnai palieka vaiką vieną, kuris dar negali pilnai savimi pasirūpinti“, – pabrėžė U. Klingerė.

Pagalbos vaikams ir šeimos skyriaus vyresnioji patarėja U. Klingerė tikino, jog vien baudos tikra nėra efektyvi priemonė.

„Dažniausiai tai yra tik kraštutinė priemonė“, – teigė pašnekovė.

Delfi primena, kad antradienį Klaipėdoje pro buto langą iškrito ir susižalojo mažametė.

Teisėsaugos duomenimis, apie 14 val. 50 min. Klaipėdoje, iš buto pro langą iškrito ir susižalojo mažametė (g. 2022 m.), kuri paguldyta į ligoninę. Mergaitę, anot LNK žinių, prižiūrėjo vyresnis brolis.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su U. Klingere žiūrėkite čia: