„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė teigė, jog kreditingumo istoriją galima vadinti asmens patikimumo istorija.

„Ją mes pradedame turėti nuo tada, kuomet tampame pilnamečiais ir pasiimame pirmąjį įsipareigojimą. Tai gali būti kažkoks išmanusis įrenginys, gali būti telefonas, bet kas – bet prisiimtas įsipareigojimas ir tai, kaip mes jį vykdome ir yra mūsų kreditingumo istorija.

Ar mes laiku sumokame įmokas, ar nedelsiame tų mokėjimų“, – aiškino J. Cvilikienė.

Kelias dienas pavėluoti sumokėti įmoką nėra tragedija, tačiau jei tai piktybinis nemokėjimas – praėjus 90 dienų žmogus yra pripažįstamas kaip nemokus.

„Ir tas nemokumas tikrai įsirašo į jo kreditingumo istoriją labai ilgam“, – teigė „Swedbank“ Finansų instituto vadovė.

Bet jai ir kelių dienų įmokų sumokėjimo vėlavimas kartojasi nuolat, tai irgi gali turėti įtakos, kalbėjo LNK žinių pašnekovė.

„Kredito istorija ne veltui vadinasi istorija. Ir toks dalykas apie mus yra saugomas bent dešimt metų. Tai iš esmės jauni būdami vėluojame įmokas grąžinti nes vasarą išvykome atostogauti – taip nutinka dažnai, tikrai rudenį grįžę matome, kad yra pradelstų mokėjimų. Tai visai tikėtina, kad ta istorija kaupsis iki 10 metų ir daugiau.

Ir kai jau norėsis pasiimti būsto paskolą, sukursime šeimą – ateisime ir galvosime, o kas čia nutiko, kodėl tas mano reitingas prastesnis nei galėtų būti. Ir pasirodys, kad piktybiškai keletas pradelstų mokėjimų gali jau atsispindėti tokioje istorijoje“, – pasakojo „Swedbank“ Finansų instituto vadovė J. Cvilikienė.

Ir jeigu paskolą išduodanti institucija mato, kad asmuo yra nepatikimas, tai rodo istorija, tai kraštutinis atvejis būtų atsisakyti bendradarbiauti – paskolos nesuteikti.

„Bet ji gali tiesiog pabrangti, nes jo rizika yra didesnė. Ir tai kainuos ženkliai daugiau nei galėtų kainuoti, jeigu tavo kreditingumo istorija yra gera. Tai gali būti ženkliai pakilusios palūkanos vien dėl rizikingumo“, – tikino LNK žinių pašnekovė.

Ji teigė, jog vieno recepto, kaip pagerinti kreditingumo istoriją nėra. Būtinas atsakingas požiūris į įsipareigojimus kuo anksčiau.

Visą LNK žinių pokalbį su J. Cvilikiene žiūrėkite čia: