„Iš vienos pusės tas pavojus slypi tame, kad jeigu nėra švaraus geriamo vandens, tai žmonės labai rizikuoja susirgti įvairiomis infekcijomis, gali būti ir tos „,mažiau“ kaltos infekcijos, kurios sukelia įvairius viduriavimus, gastroenteritus. Tai gali būti ypač pavojinga vaikams, ypač mažiems vaikams.

Bet lygiagrečiai gali slypėti ir tokios infekcijos, kurios gali būti priskiriamos prie plačiai paplitusių tam tikruose regionuose. Tarkime, hepatitas A, patogeninė e. coli...

Deja, gali būti taip, kad gali būti ir jau pakankamai pavojingos sveikatai (ligos, aut. p.) – kaip dizenterija, cholera, ar net ypač pavojingas maras“, – LNK vidurdienio žiniose pasakojo virusologas S. Čaplinskas.

Jo teigimu, vien Lietuvoje yra žinoma apie 100 vietų, kur buvo laidojami nuo juodligės kritę gyvuliai.

„Juodligė dabar ypatingai gali kelti susirūpinimą. <...> Puikiai žinoma, kad pavieniai atvejai Europoje vis pasitaiko. Nauja buvo tai, kad Europoje juodlige buvo susirgę kai kurie narkotikus vartojantys asmenys. Klausimas – ar per injekcijas, ar žaizdas? Taigi, gali gautis netikėta, bet viena didelė problema gali iššaukti kitą problemą. Bombardavimas gali iškelti juodligės sukėlėjus į aplinką“, – pasakojo virusologas.

Žmonių gelbėjimas iš apsemto Chersono

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po Kachovkos užtvankos sprogimo teigė, jog vanduo užliejo kurų, cheminių medžiagų sandėlius ir juodligės kapinynus.

Virusologo S. Čaplinsko teigimu, juodligės sporos po žeme gali išgyventi kelis dešimtmečius.

„Po vandeniu lygiai taip pat, tik po vandeniu gali būti ir kita priežastis – jeigu tinkamos sąlygos, juodligės sporos gali pereiti į vegetacinę formą. Ir tada jau gali pasidauginti, dar plačiau išplisti ir vėl pereiti į sporas.

Ypač tokiose teritorijose, kur yra karo zona, kur nėra vandens, elektros ir taip toliau – reikia atkreipti dėmesį, jog sporos žūsta vandens virinimo temperatūroje, virinant 15–20 minučių“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo virusologas S. Čaplinskas.

Jis priminė, jog juodligė priskiriama ypatingai pavojingai infekcijai todėl, kad turi tris formas, viena forma jos reiškia mirtį.

„Jeigu laiku nesiimant profilaktikos, nepradėti vartoti antibiotikų, arba skiepytis. Skiepų Europoje praktiškai niekas netaiko. JAV tik yra tam tikri karių kontingentai. Siūlyčiau įdėmiai stebėti situaciją“, – tokią žinutę jis perdavė prie Juodosios jūros keliaujančius poilsiautojus.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su S. Čaplinsku žiūrėkite čia: